10 cykelanhængere til børn indeholder PFAS
Forbrugerrådet Tænk har testet 10 cykelanhængere, og de indeholder alle PFAS. Se dem her.
Du monterer anhængeren bag på cyklen, og så kan du nemt aflevere børnene i børnehaven, tage dem en tur i parken eller på weekendudflugt.
Det mest nærliggende, hvis du vil have en god cykelanhænger, kan være at undersøge om børnene sidder godt og sikkert i kabinen, og om vognen kan holde til bump på cykelstien. Men en anden ting, som også kan være vigtigt at vide, er hvad kabinen, vinduerne, sædet og alt det andet, som dit barn er i kontakt med, er lavet af. Udstyret kan fx være imprægneret med kemikalier, der gør sædet og yderstoffet vand- og smudsafvisende, holdbare osv.
Forbrugerrådet Tænk har derfor testet syv cykelanhængere til to børn og tre anhængere til et barn for indhold af uønsket kemi på et laboratorie.
Vi har undersøgt for uønskede kemikalier som ftalater, PAH’er, flammehæmmere, klorparaffiner og PFAS.
PFAS er i alle testede cykeltrailere
Ikke en eneste cykelanhænger eller cykeltrailer i testen er uden PFAS. Vi finder de problematiske stoffer enten i sædet eller kabinestoffet på cykelanhængerne.
PFAS er en gruppe af flere tusinder stoffer med en meget stabil struktur, der bruges til at give en smuds- og vandafvisende overflade på alt fra non-stick stegepander, friluftstøj og tandtråd til klapvogne og cykelanhængere.
Men stofferne har også en bagside. PFAS-stoffer er svært nedbrydelige og kan ophobe sig i naturen og i vores kroppe i årevis. Det kan over tid øge risikoen for en lang række sygdomme som svækket immunforsvar, nedsat leverfunktion, stofskiftesygdomme mm.
Forbudte PFAS i anhængerne
I vores test indeholder de fleste cykelanhængere PFAS-stoffer, der er forbudte i produkter på det europæiske marked.
Syv cykelanhængere indeholder PFOA-lignende stoffer, der har været forbudt siden 2020. Ni cykelanhængere indeholder C9-C14 PFCA-lignende stoffer, der har været reguleret siden 2023.
Den sidste af de ti cykelanhængere er fri for disse regulerede stoffer, men indeholder andre problematiske PFAS, som EU er i gang med at forbyde.
“Vi mener ikke, at PFAS skal bruges i produktionen af helt almindelige produkter, og vi opfordrer altid forbrugerne til at efterspørge og vælge produkter fra vores test, der er uden PFAS. Men den mulighed findes tilsyneladende ikke, når det gælder cykelanhængere. Det er både overraskende og ærgerligt. At der så ovenikøbet i mange af cykelanhængerne er tale om indhold af PFAS, der er ulovlige, gør det selvsagt ikke bedre”, siger Stine Müller, testansvarlig i Forbrugerrådet Tænk.
I Forbrugerrådet Tænk får produkter med PFAS en dårlig bedømmelse, uanset om de fundne stoffer er forbudte eller ej.
PFAS i cykelanhængere er ikke farligt i sig selv
Spørgsmålet er, om du skal være bekymret for PFAS i en cykelanhænger, som dit barn sidder i? Ifølge Stine Müller, er det ikke farligt i sig selv.
“PFAS og andre uønskede stoffer i cykelanhængere udgør ikke umiddelbart en direkte sundhedsrisiko for børn, men vi mener, at de her stoffer slet ikke bør være i produkter. Derfor arbejder vi ihærdigt for et forbud mod alle PFAS-stoffer i forbrugerprodukter i Danmark og EU og opfordrer virksomheder til at producere bl.a. cykelanhængere uden brug af PFAS”, siger hun.
PFAS-stoffer i cykelanhængere kan afgives til miljøet over tid, hvis de fx er anvendt som overfladebehandling for at gøre materialet vandafvisende, men det største problem med PFAS er primært produktionen på fabrikkerne, der forurener miljøet samt bortskaffelse af produkter med PFAS.
Andre uønskede kemikalier i cykelanhængere
Udover PFAS finder vi også andre uønskede kemikalier i cykelanhængere.
I Thule Chariot Lite, Hamax Traveller og Thule Coaster XT finder vi PAH’er - blandt andet naftalin - der er mistænkt for at være kræftfremkaldende.
I Hamax Cocoon og Hamax Outback One finder vi ftalaten DPHP, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende, og som derfor er forbudt i legetøj til mindre børn. Men dette gælder ikke for cykelanhængere.
Endelig finder vi også kortkædede klorparaffiner, som også er i Hamax Outback One. Stofferne er mistænkt for at være kræftfremkaldende og miljøbelastende. Stofferne er forbudte i en lang række produkter – inklusiv cykelanhængere.
Gode råd til cykelanhængere og cykeltrailere
Testen viser, at det er svært at finde en cykelanhænger uden uønsket kemi. Så hvad skal du gøre, hvis du har en cykelanhænger i forvejen og er bekymret for de uønskede kemikalier?
Uanset om din cykelanhænger er med i testen eller ej, så anbefaler vi at fortsætte med at bruge den. Kemikalierne i cykelvogne, trailere og anhængere er ikke farlige i sig selv og udgør ikke en sundhedsrisiko for dit barn.
Hvis du overvejer at købe en cykelanhænger, så vil vi opfordre dig til at spørge i butikken eller virksomheden bag produktet om der er PFAS eller nogle af de andre uønskede kemikalier i produktet.
Det siger producenterne
-
Vi stopper salget og undersøger tekstilerne
Qeridoo oplyser til vores tyske søsterorganisation Stiftung Warentest, at produktion og salg af anhængeren er stoppet, indtil årsagen til de øgede PFAS-niveauer er afklaret. De anvendte tekstiler i modellen ville blive kontrolleret. Produktionen vil først blive genoptaget, når det er hævet over enhver tvivl, at produktet overholder lovkravene.
-
Nye anhængere er uden PFAS
Thule oplyser til vores tyske søsterorganisation Stiftung Warentest, at de iværksatte egne test baseret på vores testresultater. Disse afslørede ikke PFAS. Thule går derfor ud fra, at de tre anhængere kan købes uden betænkelighed hvad angår sikkerheden. Tekstilerne i nye anhængere indeholder ikke længere PFAS.
-
Vores cykelanhængere er sikre
”Alle Hamax-produkter på markedet er sikre og overholder de europæiske sikkerhedsstandarder for både børnecykelanhængere og klapvogne og også alle påkrævede kemiske standarder. Vi har alle de nødvendige certifikater fra flere uafhængige og akkrediterede testinstitutter, der viser, at produktet overholder alle disse standarder.
I et møde med Stiftung Warentest (red. Vores tyske testpartner) erfarede vi, at en ny kemisk analysemetode er blev brugt i testen. Vi har fundet ud af, at denne metode er ukendt for flere akkrediterede testinstitutter. Hamax vil nu diskutere og evaluere med relevante myndigheder og testinstitutter, hvilke analysemetoder der skal bruges til fremtidige test.”
-
Vi undersøger for PFAS
Hauck oplyser til vores tyske søsterorganisation Stiftung Warentest, at de har startet en analyse for at afdække problemet og afgøre, hvilke foranstaltninger, de vil tage med hensyn til Dryk Duo. De har annonceret mere intensiv kontrol og test for at sikre, at deres anhængere er fri for PFAS.
-
Nye modeller fra 2025
Croozer oplyser, at de to anhængere vil blive fundamentalt revideret og erstattet af nye modeller for 2025-sæsonen. Det høje niveau af PFAS overraskede dem, og de har nedsat en arbejdsgruppe for at afklare årsagen, hvorefter passende foranstaltninger vil følge.
Ingen gode cykelanhængere i test
Fire testede cykelanhængere til børn har problemer med sikkerheden, og alle testens ti modeller indeholder PFAS. Dermed kan vi ikke anbefale nogen i testen, og det er skuffende.
Det skal du vide før du køber cykelanhænger
Barnet skal sidde godt i cykelanhængeren og sikkerheden skal være i top. Få gode råd til, hvad du skal se efter, når du køber en cykelanhænger.
Cykelstol, anhænger eller ladcykel: Hvilken transportform skal du vælge?
Cyklen er en praktisk måde at transportere børnene. Men skal du vælge cykelstol, anhænger eller ladcykel? Se fordele og ulemper her.