Skal du til tandlæge? Her er dine rettigheder
Hvad koster det at gå til tandlægen? Kan du få tilskud til behandlingen? Vil du klage? Få styr på dine rettigheder her.
I Danmark kan du frit vælge tandlæge. Derfor kan du også vælge at skifte tandlæge, hvis du flytter, er utilfreds med behandlingen hos din nuværende tandlæge eller kan finde samme behandling til en bedre pris hos en anden tandlæge.
Ikke alle tandlægepriser er faste
Prisen på mindre behandlinger hos tandlægen er faste. Det gælder fx røntgenbiller og eftersyn.
Kroner, broer og implantater er blandt de behandlinger, der ikke har en fast pris – de kan altså variere fra tandlæge til tandlæge.
Når det drejer sig om større behandlinger, skal din tandlæge oplyse dig om prisen. Priserne skal også fremgå på sundhed.dk, tandlægens hjemmeside eller udleveres som pjece eller lignende.
Du har ret til skriftligt prisoverslag
Du kan altid bede om et prisoverslag, men hvis prisen på tandlægens behandling overstiger 2.500 kr. i egenbetaling, har du ret til at få et skriftligt prisoverslag.
Ændrer din behandling sig, og har det væsentlig indflydelse på prisen, skal din tandlæge tilbyde et revideret, skriftligt prisoverslag.
Hold øje med gebyrer på det skriftlige prisoverslag – og på din regning i øvrigt. Det er forbudt at opkræve et gebyr for værnemidler.
Tilskud til tandlæge i udlandet
Tandlægepriser kan være lavere i udlandet. Vælger du at blive behandlet i et andet EU-land, kan du få tilskud til din behandling efter de samme takster som herhjemme.
Tilskuddet dækker dog kun de samme behandlinger, som du ville få tilskud til herhjemme. Du kan derfor ikke få tilskud til eksempelvis tandproteser eller kroner.
Du skal acceptere behandlingen
Tandlægen må ikke gå i gang med at behandle dig, uden at have informeret dig om behandlingen og fået dit samtykke. Det gælder uanset behandlingen.
Derudover skal din tandlæge indføre behandlingen i din journal. Du kan altid få din journal – du har ret til fuld aktindsigt.
Billetsnyd: Det skal du gøre, hvis du er blevet snydt
Billetter til koncerter og fodboldkampe kan være falske eller blive solgt for dyrt. Få hjælp her, hvis du er blevet udsat for billetsnyd.
Køb og salg på onlineauktioner: Her er dine rettigheder
Når du handler på en onlineauktion – enten som køber eller sælger – er du generelt bedre stillet, end hvis du handler direkte med en anden privatperson.
Gavekort og tilgodebeviser: Her er dine rettigheder
Hvor længe er gavekortet gyldigt? Kan du få pengene tilbage, hvis det et udløbet? Og hvad er reglerne for tilgodebeviser? Få hjælp her.