Er din solcreme miljøvenlig? | Forbrugerrådet Tænk
Gå til hovedindhold

Få adgang til hele tænk.dk

Bliv medlem

Er din solcreme miljøvenlig?

Skal din solcreme være så miljøvenlig som mulig? Se, hvilke solfiltre og andre miljøbelastende kemikalier, du skal holde øje med.

Stine Müller · Foto: Getty Images · 28. maj 2024
miljøvenlig solcreme

Nogle solcremer kan indeholde kemikalier, der kan skade miljøet. Disse kemikalier kan være tilsat din solcreme som solfiltre, konserveringsmidler eller noget helt tredje.  

Når du har smurt dig ind i solcreme med miljøbelastende stoffer og hopper i vandet, forsvinder en del af solcremen ud i havet. 

Solcreme kan skade koralrev 

Helt tilbage i 2008 blev det opdaget, at visse solfiltre i solcremer har en skadelig effekt på koralrev, og fordi at koraller er sarte og udsatte har bl.a. Hawaii og Florida forbudt solcremer, der indeholder disse solfiltre. 

Stigende havtemperaturer er dog også en væsentlig årsag til korallernes skrøbelige tilstand. 

Undgå disse solfiltre 

Solfiltre eller UV-filtre beskytter dig mod UV-stråling. Men særligt to solfiltre er kendt for at have en skadelig effekt på korallerne og havets økosystemer. Det er: 

  • Ethylhexyl methoxycinnamate (kaldes også octinoxate) 
  • Benzophenone-3 (kaldes også oxybenzone) 

Begge solfiltre er tilladt i solcremer og andre plejeprodukter i EU, selvom de er miljøbelastende og længe også har været mistænkt for at være hormonforstyrrende. 

Tidligere var stofferne hyppigt brugt i solcreme, men efterhånden er der længere mellem solcremer med disse solfiltre, i hvert fald på det danske marked.  

I Kemiluppen er der ethylhexyl methoxycinnamate i 3-4 procent af de vurderede solcremer. 

Disse to solfiltre er dog ikke de eneste miljøbelastende stoffer, der kan være i solcremer. 

Derfor er det vigtigt også at være opmærksom på, hvad solcremen ellers indeholder, hvis du vil tage bedst mulig vare på miljøet. 

Vær kritisk over for miljøvenlige mærkninger 

Nogle solcremer har anprisninger eller forskellige mærker, som signalerer, at de ikke indeholder stoffer, der skader koralrev. 

Disse solcremer kan fx markedsføres som: 

  • Reef safe 
  • Koralvenlig 
  • Compliant with Hawaii Reef Bill 
  • Free of Octinoxate and Oxybenzone 
  • Eco friendly 

Anprisningerne er ikke en garanti for, at solcremen generelt er fri for uønsket kemi. Mærkerne siger intet om, at solcremen er fri for andre stoffer, der kan være problematiske for din sundhed eller miljøet. 

Tilbage i 2019 anmeldte Forbrugerrådet Tænk Kemi to solcremer til Miljøstyrelsens Kemikalieinspektion, som anpriste sig som ”Reef safe” på trods af, at de begge indeholdt solfiltre, der kan skade koraller. 

Sådan undgår du miljøbelastende stoffer 

Stofferne, der skader koralrev og andre miljøproblematiske stoffer, er ikke tilladt i solcremer med det officielle miljømærke Svanemærket, der også stiller krav til bionedbrydeligheden af solcremens solfiltre. 

Solcremer uden miljøproblematiske stoffer kan du også finde ved at bruge appen Kemiluppen eller se vores kemitest af solcreme. 

Får en solcreme en A-kolbe eller en B-kolbe, indeholder den ikke uønskede solfiltre.  

Solcremer med de problematiske solfiltre får den dårligste bedømmelse, C-kolben. 

Otte tips til bedre solbeskyttelse 

  • Undgå solen mellem klokken 12 og 15, hvor den er kraftigst. 
  • Skygge, tøj og solhat er god solbeskyttelse uden problematisk kemi. 
  • Børn er særligt udsatte for sol. Børn under 1 år skal være i skygge. Større børn skal også gerne have anden primær solbeskyttelse end solcreme. 
  • Brug den rigtige faktor. Minimum faktor 15 i Danmark og minimum faktor 30 i lande, hvor solen er stærkere. Husk også ekstra faktor, hvis du er på/ved vandet. 
  • Brug en hel håndfuld solcreme, fordel det godt, og smør ind over flere omgange for at få tilstrækkelig beskyttelse. 
  • Husk at gensmøre jævnligt, særligt hvis du sveder meget, bader, tørrer dig i håndklæde og andet, der får solcremen til at forsvinde. 
  • Det er til enhver tid bedre at bruge en solcreme med uønsket kemi end at blive solskoldet. 
  • Tjek din solcreme for uønsket kemi med appen Kemiluppen. Her kan du finde oplysninger om mere end 500 solcremer, solsprays mm.