Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Social

Titel

Solcreme: Undgå at ødelægge koralrevet

Koralrev er smukke, men din solcreme kan skade de sarte koraller. Vælg din solcreme med ekstra omhu, hvis du skal bade, hvor der er koraller. Få hjælp her.
Af Lars Nøhr Andresen
3. Juni 2019
Foto: Getty Images

Undgå at din solcreme skader koralrevet

Solcreme er en vigtig del af din solbeskyttelse - især når du er udenfor eller på stranden. Hopper du i vandet, når du har smurt dig ind i solcreme, forsvinder en del af solcremen ud i vandet.

Indeholder solcremen stofferne ethylhexyl methoxycinnamate eller benzophenone-3 (også kaldet octinoxate og oxybenzone i USA), og du bader i et område med koralrev, er du med til at skade de sarte og truede koraller. 

Solcremers skadelige effekt på koralrev blev opdaget i 2008. Stofferne er tilladte i solcremer i EU, men begge stoffer er – ud over at kunne skade koralrev – også mistænkt for at være hormonforstyrrende.

Test: Her er de bedste solcremer

Sådan undgår du stofferne

Stofferne, der skader koralrev, er ikke tilladt i solcremer med miljømærker. Gå efter dem. Du kan også bruge vores test af solcremer, hvis du vil finde en solcreme uden de skadelige stoffer.

Brug filtrene til at finde en solcreme uden problematisk kemi:

  • God kemibedømmelse: Uden uønsket kemi.

  • Middel kemibedømmelse: Uden stoffer, der skader koraller. Kan indeholde andre uønskede stoffer, eksempelvis parfume.

Se alle solcremer i vores test

Brug appen Kemiluppen

Appen "Kemiluppen" kan tjekke indholds­stofferne i din solcreme. 

Får solcremen en A- eller B-kolbe, indeholder den ikke disse u­øns­ke­de stoffer.

Hent appen "Kemiluppen" her

Reef safe solcreme er ikke godt nok

Solcremer med "Reef Safe" eller lignende mærker signalerer, at solcremen ikke indeholder de 2 stoffer, der skader koralrev. 

Mærkerne siger dog intet om, at solcremen er fri for andre skadelige stoffer, der kan være problematiske for din sundhed eller miljøet.

Forbrugerrådet Tænk anbefaler derfor, at du enten går efter miljømærket solcreme eller tjekker solcremen med appen Kemiluppen.