Solcreme: Skal du beskytte din hud om vinteren?
Solcreme beskytter dig mod solens skadelige stråler. Men skal du bruge solcreme hele året? Få svar her, og beskyt dig bedst mod solen.
Skal du bruge solcreme om vinteren?
Solens stråler er dejlige, men de kan også være farlige. Du kan blive solskoldet, få rynker eller i værste tilfælde udviklet hudkræft. Du ved sikkert, at du skal passe på og bruge solcreme om sommeren, og når du tager på sommerferie sydpå.
Beskyttelse mod stråler fra solen kan også være nødvendigt om vinteren. Solcreme er især vigtig, hvis du skal på ferie i områder med høje bjerge med sne og sol.
Sol kombineret med mange højdemeter og den hvide sne kan give ekstra høj UV-stråling. Det gælder både syd og nord for Danmark.
Vil du være sikker på at være godt beskyttet mod solens stråler, så vælg en solcreme med høj beskyttelsesfaktor - det vil sige SPF 30. Det gælder uanset, om du tager på skiferie eller badeferie.
UV-indeks viser strålernes styrke
UV-indekset er den skala, som viser, hvor stærke strålerne fra solen er.
UV-indekset kan derfor fortælle dig, hvor meget du skal beskytte din hud. Er UV-indekset på 3 eller højere, skal du bruge solcreme.
UV-strålerne bliver stærkere, jo tættere på ækvator du er, og jo højere op i bjergene du kommer. Tager du på ferie sydpå eller steder, hvor der er bjerge, skal du holde dig opdateret på UV-indekset.
Brug solcreme i Danmark i disse måneder
UV-strålerne i Danmark når sjældent over 1 på UV-indekset om vinteren. Det er typisk fra april til september mellem 12-15, at det er nødvendigt at bruge solcreme i Danmark.
Sne og høje bjerge forstærker UV-strålingen
UV-strålerne er stærkere oppe i bjergene. UV-strålingen bliver cirka 4 procent højere for hver 300 meter, du kommer op på bjerget.
Sne er også med til at forstærke strålerne fra solen. Når solen rammer sneen, reflekterer den hvide sne op til 80 procent af strålerne tilbage mod dig.
Stråler, der kommer nedefra, kan derfor ramme dig steder på kroppen, hvor du ikke normalt bliver udsat for sol – for eksempel under hagen.
Husk derfor at smøre dig ind solcreme, hvis du er i bjerge med sne. Husk især næsen, under hagen, på halsen og bag ørerne.
Temperatur ændrer ikke UV-stråling
Temperaturen påvirker ikke, om UV-strålingen er høj eller lav. Det er derfor vigtigt, at du beskytter dig mod solens stråler, selv om det er koldt udenfor.
Kulden gør til gengæld, at du ikke kan mærke, når solen brænder på huden.
Varme fra solen giver om sommeren tegn på, at solen er stærk, og at du skal huske solcreme. Er det koldt, kan du let glemme, at du skal passe på og beskytte dig mod solen.
Vinterhud er ekstra modtagelig for solen
Om vinteren er huden ofte mere modtagelig for solen, fordi din hud ikke har været udsat for sollys længe. Risikoen for at få solskader på huden er derfor stor om vinteren, hvis du tager et sted hen, hvor UV-strålingen er høj - som for eksempel i Alperne.
Læberne er særligt følsomme over for solen. Brug en solstift, der er beregnet til læberne for at undgå, at læberne tager skade af solen.
Strålerne kan trænge igennem skyer
Stråler fra solen kan trænge igennem skyer. Er der et tyndt skydække på himlen, kan meget af UV-strålingen bryde igennem skyerne. Du kan derfor godt blive solskoldet på en overskyet dag.
Fed solcreme er god i kulden
Sol og kulde kan være hård mod sart vinterhud. Forbrugerrådet Tænk anbefaler derfor at bruge en miljømærket og fed solcreme på skiferien, der har høj solfaktor og giver fugt. På den måde skåner du bedst din hud, når det er koldt og solen skinner.
Beskyt dig mod UV-stråling
UV-strålerne fra solen er stærkest midt på dagen. I Danmark kan strålernes styrke nå op på 7 på UV-indekset om sommeren og helt op på 15 ved ækvator. Husk at smøre dig med rigeligt solcreme flere gange om dagen, og vær ekstra opmærksom, hvis du har været i vandet.
20 solcremer indeholder uønskede stoffer
Flere solcremer i vores test indeholder UV-filtre, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende eller andre problematiske stoffer. Se dem her.
Knap halvdelen af solstifter i test er uden uønsket kemi
Testen af 16 udvalgte solstifter med SPF 30, 50 eller SPF 50+ viser, at knap halvdelen er gode valg uden uønsket kemi. Se mere om testen her.
Disse 22 solcremer er fri for uønskede kemikalier
Vi har testet 52 solcremer og solsprays for mistænkt hormonforstyrrende stoffer og andre uønskede stoffer. Se, hvilke der klarer sig godt i testen.