Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Titel

Skal du bekymre dig om stigende priser?

Først kom der historier om manglende varer, så fulgte historier om stigende priser på gas og el. Hvorfor stiger priserne, og hvordan bør du forholde dig?
Af Morten Steiniche
15. November 2021
stigende priser på energi og varer
Foto: Getty Images

I Danmark har forbrugerne i en lang årrække været vant til, at varerne ikke er steget voldsomt i pris, og at udbuddet af varer var ubegrænset.

Det vil med andre ord sige, at inflationen har været meget lav, og hvad en liter mælk kostede året før, kostede den nok også det efterfølgende år.

Sådan sparer du penge på elregningen

Udsolgte varer

Dette ændrer sig lige nu, og det kan virke voldsomt at læse om stigende priser på varer, el og gas, varemangel og stigende inflation – ikke mindst i en tid, hvor mange er ved at komme sig oven på de store omvæltninger, som coronapandemien medførte.

I forbindelse med julehandlen har prisportalen PriceRunner udarbejdet en analyse, der viser, at 26 procent af de 50 populæreste produkter i kategorien legetøj allerede i slutningen af oktober er udsolgt.

Når varen ikke er der Chefkonsulent Vagn Jelsøe fra Forbrugerrådet Tænk siger, at man som forbruger skal vænne sig til, at man i en tid ikke bare kan vælge frit fra alle hylder og forvente, at varen er der næste dag.

“Det er hverken vores velstand eller velfærd, der står på spil, med den varemangel, der opleves nu. Men det kan være irriterende at skulle vente flere måneder på en ny computer,” siger Vagn Jelsøe.

Naturgas: Spar penge på din gasregning

Ekstra opmærksomhed

Hans råd til forbrugerne er at være ekstra opmærksomme på de aftalevilkår, der er forbundet med handlen.

“Du risikerer at bestille et produkt for eksempel til julegave, som du opdager ikke kan nå frem til jul, og derfor må du ud og finde en anden gave. Der er det vigtigt, at du enten kan afbestille eller fortryde købet af den første vare,” siger Vagn Jelsøe.

Prisstigninger kan også opstå på varer efter bestilling. Her er det vigtigt at være opmærksom på, om forhandleren har taget forbehold for, at du måske skal betale en højere pris for varen, når den leveres, end da du bestilte den.

Vagn Jelsøe forventer ikke, at der kommer varemangel på madvarer, selv om der kan opstå prisstigninger på mad.

Derfor bliver varerne dyrere

På den ene side:

Vejret påvirker energikrisen

Manglende blæst og mindre regn: Vindmøllerne i Danmark og mange andre steder har produceret mindre strøm, og vandkraftværker mangler vand.

Vejret tømmer lagre af naturgas: En kold vinter med meget hjemmearbejde har gjort indhug i lagre med naturgas. I Asien, USA og andre lande har en varm sommer betydet øget forbrug af naturgas til produktion af el til aircondition.

Sorte kraftværker lukkes: Både kulkraftværker og atomkraftværker udfases, og det øger presset på naturgassen, som bliver dyrere

Resultat: Højere energipriser. Stigende energipriser påvirker produktionen af råvarer, hvortil der bruges energi, hvilket igen påvirker prisen hos producenterne, og derfor bliver varerne i butikkerne dyrere. Samtidig er der mangel på varer, hvilket også presser prisen i vejret.

På den ande side:

Forstyrrelser i forsyningskæden

Containere strander: Millioner af fyldte containere med varer kommer ikke frem, fordi forsyningskæden af containerskibe er hoppet af. Dette er blandt andet forårsaget af lukningen af Suezkanalen.

Corona-lukkede fabrikker: Coronakrisen lukkede ned for meget produktion, og det skaber mangel på råvarer og delelementer til elektronik, der dermed også stiger i pris

Stor efterspørgsel på varer: Oven på nedlukningen i forbindelse med corona er der kommet en stor og pludselig efterspørgsel på mange varer såsom elektronik.

Resultat: Globalt set er der mangel på varer. Hele forsyningskæden er presset, og der kommer ikke varer nok rundt i verden, og der mangler også råvarer til produktion af varer. Det får generelt priserne på mange varer til at stige.

Kan udvikle sig i uheldig retning

Lige nu mener cheføkonom i Forbrugerrådet Tænk Morten Bruun Pedersen ikke, at den stigende inflation bør bekymre forbrugerne.

“Langt de fleste danskeres økonomi kan nemt klare, at nogle varer stiger i pris. De stigende priser på energi vil kunne mærkes i nogle husholdninger, men håbet er, at energipriserne igen finder et fornuftigt og lavere leje,” siger han.

Men hvis prisstigningerne fortsætter, kan det i værste fald ende med rentestigninger, og det kan ramme de mange boligejere med variable renter hårdt.

“Hvis priserne stiger voldsomt, er centralbankernes modsvar at sætte renten op. Det er den måde, de bekæmper en for høj inflation på. Og det vil i højere grad kunne mærkes på flere danskeres økonomi end stigende priser på enkelte varer og energi, fordi rentestigninger rammer husejerne bredt,” siger Morten Bruun Pedersen.