Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Social

Titel

Rentefri afbetaling: Pas på høje totalpriser

Smartphones, tøj og møbler kan du købe på afbetaling. Og flere forhandlere lokker med, at renten er 0 procent. Men du ender oftest med at betale en for høj pris.
Af Mette Andrea Boesgaard
6. August 2018
afbetaling_rentefri_dyrt
Foto: Getty Images

Afbetaling er en måde at låne penge på

Betal kun 9 kroner om måneden. Lån til 0 procent i rente. Og køb nu, betal senere. Webshops lokker med gode tilbud, hvor du får lov til at betale af på deres produkter - rentefrit. Men det er som oftest en dårlig handel, fordi gebyrer og højere kontantpriser presser den samlede pris op.

Køber du på afbetaling, bruger du penge, du ikke har. Og selv om forhandleren lokker med rentefri afbetaling, kan du nemt risikere at betale ekstra for at få lov til at låne penge.

Totalprisen på en smartphone, noget tøj eller nye møbler bliver oftest dyrere, når du køber gennem en forhandler, som sælger dig produktet på afbetaling.

Varer på afbetaling kan koste ekstra

Prisen, som du betaler for et produkt på afbetaling, består af produktets kontantpris plus eventuelle gebyrer.

Kontantprisen er ofte højere hos forhandlere, som sælger dig en vare på afbetaling sammenlignet med laveste netpris. Og du kan i flere tilfælde hurtigt finde en billigere pris på samme produkt hos andre forhandlere.

Gebyrer hæver totalprisen

Gebyrer eller ekstraomkostningerne skal du lægge oveni kontantprisen, så totalprisen bliver endnu højere. Pludselig betaler du langt mere for et produkt, end det egentlig koster. Også selv om du ikke betaler renter for at afbetale på lånet.

Ekstraomkostningerne skal være synlige, når du ser den samlede pris på afbetalingsordningen. De kan være kaldt andet end gebyrer, men du skal opfatte dem som netop et gebyr.

Eksempler på ekstraomkostninger:

 • Leverings- og installeringsomkostning
 • Påmindelsesafgift (ved forsinket eller glemt betaling)
 • Oprettelsesgebyr
 • Administrationsgebyr

Pristjek viser prisforskellen, når du køber på afbetaling

Forbrugerrådet Tænk har fundet priser på 2 smartphones, 1 skab og 1 regnjakke.

Pristjekket viser eksempler på, hvorfor det kan blive dyrere at afbetale end at betale hele varen på en gang.

Iphone X, 256gb

 • L’easy: Kontantpris 11.899 kroner + levering og installation 395 kroner = Totalpris 12.294 kroner
 • Pricerunner, sammenligning: Totalpris 9.044 kroner
 • Hvorfor er det en dårlig idé? Kontantprisen er højere end billigste netpris. Leverings- og installationsomkostninger gør telefonen 3250 kroner dyrere end, hvad den koster andre steder på internettet.

Samsung Galaxy S9+, 64gb

 • Telmore: Kontantpris 7.499 kroner – rabat 1.859 kroner = Totalpris 5.640 kroner
 • Pricerunner, sammenligning: Totalpris 5.176 kroner
 • Hvorfor er det en dårlig idé? Telmores rabat gør ikke telefonen billigere end laveste netpris. Du betaler 464 kroner mere for den hos Telmore efter rabatten.

Garderobeskab, fundet hos Jysk.dk

 • Kontantpris: 2.699 kroner
 • Finansiering via Jysk Ekspreslån: 269,90 kroner om måneden i 10 måneder eller 134,95 kroner om måneden i 20 måneder.
 • Hvorfor er det en dårlig idé? Du skal betale med automatisk kortbetaling, ellers koster det et månedligt opkrævningsgebyr på 15 kr. (inkl. Betalingsservice) / 29 kr. ved indbetalingskort.

Rains regnjakke, fundet hos Stylepit

 • Kontantpris: 799,95
 • Finansiering via ViaBill: 79,95 kroner om måneden i 10 måneder.
 • Hvorfor er det en dårlig idé? For at købe noget via ViaBill skal du oprette en saldo. Det koster 39 kroner/måned at have en aktiv saldo hos ViaBill. Du betaler altså 79,95 kr om måneden i afbetaling + 39 kroner om måneden for at have en aktiv saldo hos ViaBill. Prisen for at købe regnjakken på afbetaling bliver derfor 799,95 kroner + 390 kroner = Totalpris 1189,95 kroner.

Pristjekket er lavet 1. august 2018.

Spar op eller lån pengene i banken

Afbetaling er ufornuftigt for din økonomi, og det kan ikke betale sig for dig at skaffe penge til dit forbrug på den måde.

Spar hellere op og læg penge til side måned efter måned, så du har nok, når du får brug for at anskaffe nyt.

Lån alternativt i banken, fordi renten på kassekredit eller forbrugslån i banken i de fleste tilfælde vil være billigere, hvis du køber et produkt til billigste netpris.