Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Social

Titel

Aktier: Sådan kommer du i gang med at investere

Din opsparing kan vokse, hvis du investerer dine penge i aktier. Men den kan også forsvinde, for der kan være store omkostninger og risici ved at sætte pengene i aktier.
Af Marianne Troelsen Skou
28. Marts 2018
7 gode råd om aktieinvestering
Foto: iStock

Aktier er for dig, der kan holde hovedet koldt

Din opsparing bliver mindre værd, hvis du ikke sørger for, at pengene yngler - for eksempel ved at investere dem.

Investerer du din opsparing, giver aktier typisk det største afkast i forhold til, hvis du investerer i obligationer, sætter pengene på en konto eller i en pension.

Kursen på aktier svinger op og ned hele tiden. Derfor skal du kun investere i aktier, hvis du kan holde hovedet koldt og ikke sælger i panik, hvis det går skidt på aktiemarkedet.

Aktier giver det bedste resultat, hvis du køber dem og beholder dem i lang tid, frem for hvis du forsøger at gå efter hurtige gevinster. Vær derfor opmærksom på, om du har råd til at lade pengene stå i aktier i nogle år.

Hvordan investerer du i aktier? Få vores råd her.

Aktier giver dig andel i en virksomhed

Invester du i aktier, så køber du en del af en virksomhed.  Når virksomheden tjener penge, bliver aktierne mere værd, og du kan sælge dem dyrere, end du købte dem.

Aktiers pris stiger og falder hele tiden, men på sigt vil en akties pris typisk stige, og du kan derfor tjene penge på at købe aktier. Men det er selvfølgelig ikke uden risiko, hvis firmaet klarer sig dårligt, og aktierne mister værdi.

Du tjener på aktien, når værdien stiger

Virksomhedens overskud får du som aktionær del i og glæde af. Du kan få del i overskuddet på 2 måder:

  • Udbyttebetaling: Når virksomheden udbetaler overskuddet til aktionærerne, mens du beholder dine aktier.
  • Aktiekursen stiger: Når virksomheden beholder overskuddet, bliver virksomheden mere værd, og så stiger aktiekursen. Det betyder flere penge til dig, når du sælger aktien.

Sådan køber du aktier

Aktier kan du købe i banken. Enten kan du bede banken købe dem til dig, eller du kan købe dem selv i netbanken. Det er billigst at gøre det selv.

Prisen på at købe aktier er forskellig fra bank til bank, og du betaler typisk både bankgebyr for at købe aktierne (kurtage) og for at få dem opbevaret (depotgebyr).

Omkostningerne stiger, jo flere gange du handler.

Sådan vælger du, hvilke aktier du skal købe

Professionelle investorer er lynhurtige til at købe aktier med udsigt til hurtig gevinst. Derfor skal du ikke prøve at lede efter ”gode køb”, når du kigger aktier.

Spred i stedet risikoen ved at investere i mange forskellige aktier. Gør også, hvad du kan, for at holde omkostningerne for dine investeringer nede.  

Investerer du i kun et selskab, gør en konkurs virkelig ondt. En vifte af 15-20 aktier fra de større danske børsnoterede selskaber vil passe de fleste.

Sådan ved du, hvornår du skal sælge

Køb ikke aktier, hvis der kun er få år til, du skal bruge pengene.

Aktier egner sig bedst til langsigtet opsparing, fordi der på kort sigt er stor risiko for at få en dårligere pris for aktierne, end hvad du selv betalte for dem.

Aktierne kan du sælge i din netbank, eller du kan bede banken om hjælp.

Få hjælp til at investere

Banken vil nok anbefale dig at købe aktier via en investeringsforening, fordi de tjener flest penge på den løsning. Men danske investeringsbeviser kan være meget dyre, fordi de betaler høje gebyrer til bankerne.

Dansk Aktionærforening er et godt sted at få hjælp, hvis du har mod på at investere selv, eller hvis du gerne vil lære mere.

Uafhængige rådgivere kan også være en god hjælp, hvis du har en stor opsparing, du gerne vil investere.

Sådan finder du en god uafhængig rådgiver