Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Titel

Elregningen: 9 sparetips

Strøm er en nødvendighed i hjemmet. Men regningen må gerne være lav – for din og miljøets skyld. Læs her, hvordan du gør din elregning billigere.
Af Mette Andrea Boesgaard
22. December 2017
Elregningen: 7 sparetips
Foto: iStock

1: Brug tørresnoren

Tørretumblere bruger meget strøm – selv dem med god energimærkning. Hæng tøjet til tørre, så mærker du hurtigt et fald i elregningen.

Besparelse: 800 kroner om året, hvis du springer 3 tørretumblinger over hver uge i sommerhalvåret, og bruger tørretumbleren 1 gang mindre om ugen i vinterhalvåret. Gælder for en tørretumbler med energimærkning A.

Tørretumblere med lavt energiforbrug finder du i vores test her

2: Undgå standby

Elektronik, der er produceret før 2009, kan være store strømslugere, når de står på standby. Sluk og tænd på kontakten.

Besparelse: 440 kroner om året for et ældre musikanlæg – 200 kroner om året for et ældre tv.

3: Sluk lyset og brug LED-pærer

Lyset skal slukkes, når du går ud af et rum. Gør det til en vane at slukke lyset, når du alligevel ikke er i rummet. Brug samtidig LED-pærer i dine lamper i stedet for halogenpærer.

Besparelse: 300 kroner om året, hvis du husker at slukke lyset i 2 rum, du ikke er i. Besparelsen ved at bruge LED-pærer i stedet for halogenpærer er 80 kroner om året per pære.

LED-pærer med det bedste lys finder du i vores test her

4: Sæt vasketemperaturen ned

Tøj som t-shirts, bluser og bukser, som du normalt ville vaske ved 30-40 grader, kan du sagtens vaske på 15-20 grader, hvis du bruger et vaskemiddel til koldvask, der har de rigtige enzymer. Er tøjet fyldt med bakterier eller meget beskidt, skal temperaturen dog være højere.

Bakterier dør ikke ved så lave temperaturer. Vask derfor tøj ved 90 grader, hvis det har været i kontakt smitsomme bakterier fra eksempelvis blod eller urin.

Besparelse: 230 kroner om året, hvis du halverer temperaturen, for eksempel fra 40 grader til 20 grader i en A+++ vaskemaskine.

5. Fyld vaskemaskinen op

Vaskemaskinen kan normalt rumme mellem 5 og 8 kilo. Alligevel vasker danskerne i gennemsnit kun 3,2 kilo tøj ad gangen.

Besparelse: 140 kroner om året, hvis du fylder vaskemaskinen og derfor kan springe hver 3. vask over.

6: Fyld opvaskemaskinen – og skru ned

Opvaskemaskinen kan sikkert godt få dine tallerkner rene ved 50 eller 55 grader – og så bruger den 10-20 procent mindre strøm, end hvis du indstiller den til 65 grader.

Besparelse: 190 kroner om året, hvis du fylder maskinen og derfor kan nøjes med at køre 2 gange i stedet for 3 gange. Du sparer 60-115 kroner om året, ved at sænke temperaturen fra 65 grader til 50 eller 55 i en A++ opvaskemaskine.

Opvaskemaskiner med lavt forbrug af energi og vand finder du i vores test her

7: Skru op for temperaturen i køleskab og fryser

Køleskabet bruger 5 procent mere strøm, hver gang du sænker temperaturen med 1 grad. Fryseren bruger 2-3 procent mere strøm, hver gang du sænker temperaturen bare 1 grad under -18 grader.

Besparelse: 65 kroner om året, hvis du indstiller fryseren til -18 grader i stedet for -22 grader. Du sparer 45 kroner om året på at indstille køleskabet til 5 grader i stedet for 3 grader. 

Læs mere om sparemuligheder på sparenergi.dk

8: Minimer elforbruget mellem klokken 17 og 20

Elkunder med fjernaflæste elmålere får deres forbrug opgjort time for time. Mellem klokken 17 og 20 i vinterhalvåret fordobles prisen på transport af el for kunder på Sjælland, og på sigt vil kunder i resten af landet også få afregnet el på denne måde.

Undgå at din elregning stiger unødvendigt ved at minimere strømforbruget mellem klokken 17 og 20.

For de fleste familier vil det nok være vanskeligt at spare på strømmen lige netop i dette tidsrum. Men tøjvask, tørretumbling og opvask er de energikrævende aktiviteter, som det giver den største effekt at flytte.

9: Skift elleverandør

Det danske elmarked er frit. Så du kan selv vælge, hvem der skal levere strømmen til din bolig, og om prisen eller om strømmen er produceret bæredygtigt er det vigtigste for dig.

Læs mere: Sådan finder du den bedste elaftale

Forbrugerrådet Tænk mener: Kluntet opstart af differentierede timetariffer

”At man har valgt at fordoble prisen på el mellem kl. 17 og 20 i vinterhalvåret, uden at vejlede og informere grundigt er ærgerligt for forbrugerne.

Det er også en kluntet måde af selskabet at starte op på den omstilling af vores forbrug, som skal hjælpe med at få vedvarende energi ind i systemet.

For mange, især børnefamilier, vil det være svært at flytte nævneværdigt forbrug væk fra tidsrummet, og de vil samlet set få en større elregning, selv om prisen er sænket en smule på andre tidspunkter af døgnet.”

Martin Salamon, cheføkonom i Forbrugerrådet Tænk