Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem nu

Social

Titel

Find en god uafhængig økonomirådgiver

Uafhængige rådgivere har ingen interesse i at sælge dig et bestemt produkt, fordi de er uafhængige af banker og realkreditinstitutter. Se, hvordan du finder en uafhængig rådgiver, der passer til dine behov.
Af Mette Andrea Boesgaard
20. Juli 2017
Find en god uafhængig økonomirådgiver
Foto: iStock

Find en uafhængig rådgiver, der passer til dine behov

Uafhængig økonomisk og finansiel rådgivning fokuserer på, hvad der er bedst for dig, fordi rådgiveren ikke får provision eller anden belønning for at sælge dig bestemte produkter.

Se, hvornår du skal overveje uafhængig rådgivning

Finansiel og økonomisk rådgivning kan du få på 2 forskellige områder:

  • Rådgivning, der giver dig individuelle, konkrete anbefalinger om, hvilke produkter du skal vælge. Det kan for eksempel være rådgivning om, hvilket lån du skal vælge, hvordan du skal investere dine penge, eller hvordan du får mest ud af din pensionsopsparing.
  • Mere overordnet rådgivning, som hjælper dig med at få overblik over din økonomi, så du for eksempel kan lægge et godt budget eller spare penge i hverdagen.

Rådgivning om produkter: Vælg en rådgiver med tilladelse

Økonomiske og finansielle rådgivere, der tilbyder individuel rådgivning, som anbefaler nogle finansielle produkter frem for andre, skal ifølge loven have en tilladelse fra Finanstilsynet.

Finanstilsynet fører tilsyn med alle finansielle rådgivere, der har tilladelse. Du kan finde en liste over dem på Finanstilsynets hjemmeside. Kommer selve listen ikke frem automatisk, når du klikker, finder du den under "Øvrige", "Finansiel rådgiver" i bunden af siden:

Se listen over rådgivere med tilladelse fra Finanstilsynet på Finanstilsynets hjemmeside

Finanstilsynet tjekker desuden, at rådgivere, der kalder sig uafhængige eller uvildige, rent faktisk er det.

Finder du en rådgiver med tilladelse, skal du derfor tjekke rådgiverens hjemmeside. Se efter, om de skriver, at de er uafhængige, uvildige eller bruger andre lignende betegnelser. Så ved du, at Finanstilsynet kontrollerer, om de er uafhængige eller ej.

Rådgivere som udelukkende rådgiver om investering, kan du få overblik over med Finanstilsynets særskilte liste. Kommer selve listen ikke frem automatisk, når du klikker, finder du den under "Fondsmæglerområdet", "Investeringsrådgivere" i højre side:

Se listen over investeringsrådgivere med tilladelse på Finanstilsynets hjemmeside

Økonomi-overblik: Tilladelse er ikke helt lige så vigtig

Leder du efter en rådgiver, som kan hjælpe dig med at få et overordnet overblik over din økonomi, er det også bedst at gå efter en rådgiver, som har tilladelse fra Finanstilsynet.

Finanstilsynets tilladelse giver dig nemlig en sikkerhed for, at du får rådgivning hos en virksomhed, som Finanstilsynet løbende kontrollerer.

Finder du ikke en rådgiver på Finanstilsynets liste, som kan hjælpe dig med at få din økonomi på ret køl, kan du dog overveje at søge efter rådgivere uden tilladelse.

Rådgivere, som udelukkende hjælper med det overordnede økonomiske overblik uden at anbefale bestemte produkter, behøver nemlig ikke en tilladelse fra Finanstilsynet. Du kan derfor ikke regne med, at en rådgiver af den type nødvendigvis er dårlig, fordi de ikke står på Finanstilsynets liste.

Tjek rådgiverens fokusområde

Specialiserede rådgivere skal der til, hvis du har specifikke behov for rådgivning. Tjek hvad rådgiveren har som fokusområde og overvej, om de er de bedste til at hjælpe netop dig. 

Rådgiverens hjemmeside kan du tjekke for at danne dig et indtryk. Det er ekstra vigtigt, hvis du søger overordnet økonomisk rådgivning og overvejer at gå til en rådgiver, der ikke har en tilladelse fra Finanstilsynet.

Vælger du en rådgiver uden tilladelse, går du nemlig glip af den sikkerhed, tilsynets kontrol giver dig.

Stil spørgsmål til rådgiveren

Ring eller skriv en mail til rådgiveren, når du har tjekket hjemmesiden og stil spørgsmål om det, du har behov for hjælp til. Det kunne for eksempel være:

  • "Jeg har brug for hjælp til at lægge et godt budget. Hvordan ville du hjælpe mig med det?"
  •  "Jeg har brug for en, der kan hjælpe mig med ikke at bruge så mange penge for eksempel ved, at vi tager en snak om mit forbrug en gang om måneden. Hvordan ville du gribe sådan en opgave an?"

Tjek rådgiverens geografiske placering

En rådgiver, der har kontor tæt på dig, kan være en fordel, hvis du vil mødes flere gange med vedkommende.

Få alsidig rådgivning med flere ansatte

Jo flere ansatte der er i en virksomhed, des større mulighed har virksomheden for at hjælpe med flere forskellige økonomiske områder.

Undersøg prisen for et økonomieftersyn

Prisen kan være en god idé at få klarlagt på forhånd. Spørg ind til et bud på, hvad rådgivningen samlet kommer til at koste.

Rådgiverne fastsætter priserne på mange forskellige måder. Hos nogle betaler du per time, andre har faste pakketilbud. Rådgiveren kan også fungere som et abonnement eller tage betaling alt efter din gevinst ved rådgivningen. Indhent tilbud på skrift fra flere rådgivere, før du bestemmer dig.

Pas på "gratis" uafhængig rådgivning

Uafhængige økonomiske eller finansielle rådgivere må ikke modtage provision for at anbefale bestemte produkter til dig. De lever i stedet af det honorar, du betaler for deres rådgivning.

Rådgivning fra virksomheder, som både kaldes uafhængig og gratis, skal du derfor være skeptisk overfor. Det kan være et tegn på, at rådgiveren tjener penge på en form for provision.

Forbrugerrådet Tænk mener: Brug uafhængig rådgivning

Bankrådgiveren har en modstridende dobbeltrolle som sælger og rådgiver, og det kan give interessekonflikter - særligt hvis bankrådgiveren samtidig er under pres fra ledelsen for at sælge.

Vil du have rådgivning, der er uafhængig af salgsmotiver, skal du benytte dig af uafhængige finansielle rådgivere.

Lars Baadsgaard, testansvarlig for finansielle test i Forbrugerrådet Tænk