Hvor meget betaler du for din bank?
Gå til hovedindhold

Få adgang til alt indhold på tænk.dk, medlemsmagasinet og meget mere.

Bliv medlem

Hvor meget betaler du for din bank?

Du betaler for at være kunde i en bank gennem gebyrer og renter. Få hjælp til at spare penge her.

· 28. november 2023

Du betaler for banken på mange forskellige måder. Det kan blandt andet være:

  • Renter på lån som for eksempel huslån, billån, forbrugslån og kassekredit.
  • Gebyrer som bidragssatser på realkreditlån.
  • Gebyrer på investeringer.
  • Gebyrer på services som for eksempel netbank, overførsler, brug af Visa-kort og Mastercard, veksling af valuta og så videre.

Nogle gebyrer kan du have svært ved at se, at du betaler. Investerer du med hjælp fra din bank, bliver nogle gebyrer for eksempel modregnet i dit afkast.

Bankens priser afhænger af din økonomi

Prisen hos bankerne er ikke den samme for alle kunder.

Tilbyder banken dig et lån eller en service, afhænger prisen af, hvor meget de kan tjene på at have dig som kunde. Bank vurderer også, hvor stor en risiko du udgør for banken, hvis du for eksempel ikke kan betale dit lån tilbage.

Låner eller investerer du penge med hjælp fra din bank, tjener de på dig. Og har du værdier som for eksempel en bolig, har banken sikkerhed for sine penge.

Har du kun en lønkonto og ingen lån eller investeringer, betaler du mere for bankens services. Bankerne skal dog stille en NemKonto til rådighed for dig, så du kan få udbetalt din løn eller offentlige ydelser.

Du skal have bankens priser at vide

Din bank skal sende dig en årsopgørelse hvert år i januar.

På årsopgørelsen kan du se, hvor meget du har betalt i renter og gebyrer for din banks services i årets løb.

Vær opmærksom på, at mange banker er finansielle supermarkeder, så ud over at du betaler til banken, har du måske også betalt til realkreditinstituttet, forsikringsselskabet og andre virksomheder, som din bank arbejder sammen med.

Tjek bankens priser regelmæssigt

Selv om du fik en god pris hos din bank for nogle år siden, kan det sagtens have ændret sig. Banken skal oplyse dig, når den ændrer priser på produkter og services, men din økonomi eller andre bankers priser kan også have ændret sig med tiden.

Derfor er det en god idé at tjekke priserne hos din banks og sammenligne med konkurrenterne hvert andet år eller oftere.

Bankernes priser kan du sammenligne på mybanker.dk.

Forbrugerrådet Tænk mener: Det skal være lettere at se, hvad du betaler i banken

"Bankernes priser er svære at sammenligne og gennemskue for forbrugerne. Der er behov for at skabe større åbenhed om bankernes priser, så det bliver nemmere for forbrugerne at overskue, om de kan få et bedre tilbud hos en anden bank end deres nuværende.

Den manglende gennemsigtighed på bankmarkedet og opbygningen med finansielle supermarkeder går ud over konkurrencen – og derfor ender forbrugerne også med at betale mere, end de burde. Det er vi nødt til at finde en løsning på."

Morten Bruun Pedersen, cheføkonom i Forbrugerrådet Tænk