Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Social

Titel

Opsparing: Skal du investere eller betale af på din gæld?

En opsparing er god at have, hvis uheldet er ude. Men skal du lade pengene stå i banken, investere dem eller bruge dem til at betale af på din gæld?
Af Mette Andrea Boesgaard
8. Maj 2019
Opsparing: Skal du investere eller betale af på din gæld?
Foto: Getty Images

Opsparing: Hvor er pengene bedst brugt?

En opsparing kan redde dig, hvis du får uforudsete udgifter.

Men dine penge kan miste værdi, hvis du bare har dem stående på en konto i banken. Renten er lav, og det betyder, at du ikke får det store afkast af din opsparing. 

Skal du investere din opsparing i stedet? Det kommer an på flere ting – blandt andet om du har gæld.

Investering kan give et afkast – på sigt

Investerer du din opsparing, vil det kunne give dig et fint afkast – med tiden. Investering kræver nemlig tid og tålmodighed, så du skal ikke forvente et afkast med det samme.

Investér kun dine penge, hvis du har tid til at vente på belønningen. Du skal minimum have 3 år før du skal bruge pengene – gerne meget mere. Jo længere tid du investerer, desto større er mulighederne for at du får mere ud af investeringen.

Investering: Det skal du tænke på, før du investerer

Betal gælden og spar renterne

Har du gæld, skal du derimod overveje at betale din gæld ud, før du investerer.

Betaler du af på din gæld, undgår du at betale renter og eventuelle gebyrer på din gæld. Renterne på gæld er ofte meget højere end selv et godt aktieafkast.

Afbetaler du din gæld, får du altså flere penge til rådighed med det samme.

Uden opsparing kan du få brug for at låne

Bruger du din opsparing, kan det blive nødvendigt at tage et nyt lån, hvis du pludselig får brug for penge. Og det kan ske, at banken ikke vil give dig lånet, hvis du ikke har en god økonomi.

Afbetaling på din gæld er altså kun en god idé, hvis du ikke skal bruge din opsparing i den nærmeste fremtid.

Tjek om du kan tage et lån med lav rente, hvis du en dag får uforudsete udgifter, og du får brug for penge.

Er renten på din gæld lavere end den rente, du kan tjene på en opsparingskonto, er der ingen grund til at betale gælden. Men det er som regel ikke tilfældet.

Indfri dyr gæld først

Kviklån, forbrugslån og afbetalingsordninger er dyr gæld, fordi den type lån som regel har høje renter. Det kan derfor bedst betale sig at indfri den dyreste gæld først.

Billån kan det også godt betale sig at indfri, fordi renten på billån også kan være relativ høj.

Realkreditlån er et billigt lån. Om det kan betale sig for dig at indfri lånet, afhænger blandt andet af, hvor høj renten og gebyret for at indfri lånet er.

Kursen på dit realkreditlån har også betydning for, om det kan betale sig at indfri lånet. Skal du indfri lånet til for eksempel kurs 102, betaler du et højere beløb for at indfri lånet, end du skylder. Tjek derfor prisen på din gæld og betingelserne for at indfri gælden, før du beslutter dig.