Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Social

Titel

Tøjforbrug koster miljøet 3 milliarder kroner om året

Tøjet du køber i danske butikker har som regel været halvvejs rundt om jorden allerede. Tøjet produceres nemlig billigt i udviklingslande, og det har konsekvenser for miljø og klima.
Af Christina Vejsgaard
9. November 2015
Tøjforbrug koster miljøet
Foto: iStockphoto

Milliardregning for miljøpåvirkning

Tøj til danske butikker produceres i høj grad i fattige lande som Kina, Indien og Tyrkiet. Produktionen er billig, fordi landende ikke har de samme lovkrav til arbejdsforhold og miljøhensyn. 

Bomuldet skal produceres, væves, farves og sys, før det bliver til den t-shirt, du køber i butikken. Et kilo færdigt tekstil bruger i gennemsnit 1 kilo kemikalier og 350 liter vand. Derudover udleder produktionen også CO2. For eksempel giver 1 kilo vævet bomuld en CO2-udledning på 15 kilo.

Miljøstyrelsen lavede i 2014 en rapport, hvor de analyserede hvor meget danskernes tøj forurener, inden det rammer butikkens hylder. Sammenregnet blev det til 3 milliarder kroner om året.

Køber 16 kilo om året

Tøjfirmaerne lever af at sælge dig nye tendenser flere gange om året. Hver sæson byder på nye farver og snit, som gør, at du får lyst til at skifte ud i garderoben.

Danskerne forbruger 89.000 tons tøj om året. Det svarer til, at hver dansker køber 16 kilo tøj hvert år. Og hver gang, der skal produceres en ny t-shirt, bliver der udledt flere kemikalier, mere CO2 og brugt mere vand.

Tøj sviner også, når du smider det ud

Velgørende organisationer samler en del tøj af det tøj ind, vi ikke længere bruger. Men mere end halvdelen af det tøj, vi smider væk, bliver ikke genanvendt. Dermed går ressourcerne tabt.

Tøjet kan dog sagtens bruges i længere tid. Ifølge en rapport fra Nordisk Ministerråd har 80 procent af det tøj, vi smider ud, 80 procent af levetiden tilbage - og kunne altså nemt gøre gavn andre steder. Hver gang en t-shirt tøj bliver genbrugt, sparer du miljøet for den omgang kemikalier og CO2-udledning, der ville have fulgt med produktionen af en ny.

Det skal være nemmere at finde mere bæredygtigt tøj

Forbrugerrådet Tænk vil gøre det nemmere for dig at købe mere bæredygtigt tøj. Vi er derfor gået i dialog med danske tøjbrancheforeningerne om, at produktion af tøj skal være mere ansvarlig og gennemsigtig. Vi arbejder også for, at brugen af skadelig kemi i tøj skal minimeres. Vi har gennem DIEH* været med til at sikre bedre arbejdsforhold i Bangladesh, og vi er med rundt om bordet i flere udvalg og nævn, der handler om ansvarlige produktionsforhold.

*Dansk Initiativ for Etisk Handel