Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Titel

Makrel: Indeholder fisken tungmetaller?

Makrellen er en rovfisk og kan derfor indeholde tungmetaller. Forbrugerrådet Tænk har testet makrel i tomat på dåse for indhold af tungmetaller.
Af Lars Nøhr Andresen
11. Januar 2018
Foto: Kim Vadskær

Vilde rovfisk indeholder tungmetaller

Fisk er sundt, men fisk – især store rovfisk – indeholder tungmetaller, fordi havene er forurenet. Tungmetaller bliver ophobet i kroppen. Det betyder, at gamle fisk har ophobet flere tungmetaller end unge fisk, fordi de har spist mange fisk i løbet af deres liv.

Forbrugerrådet Tænk har undersøgt makrelfileterne for indhold af tungmetallerne bly, cadmium og kviksølv. Der blev fundet tungmetaller i al fisken, men mængden er langt under myndighedernes grænseværdier.

Spis fisk 2 gange om ugen

Fisk indeholder også ting, kroppen har brug for, men som er svære at få nok af fra andre madvarer. Det er blandt andet fiskeolier, selen, jod og D-vitamin.

Fødevarestyrelsen anbefaler derfor, at du spiser fisk mindst to gange om ugen som hovedret og flere gange om ugen som pålæg. Det skal svare til 350 gram fisk om ugen. Heraf skal cirka 200 gram være fed fisk som laks, ørred, makrel eller sild.

Gravide og børn mellem 3 og 14 år skal dog ikke spise store rovfisk, og de bør kun spise 1 almindelig dåsetun om ugen.

Børn under 3 år bør hverken spise store rovfisk eller tun på dåse.

Besøg kemi.taenk.dk, hvor du kan læse test, gode råd og nyheder om kemi i dine indkøb.

Testen viste ikke indhold af det mistænkt hormonforstyrrende stof bisphenol A i dåserne. Se kemitesten af dåserne her