Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Titel

Mærker: 17 mærker, du skal kende, når du køber ind

Mærker på varer findes der mange af. Forbrugerrådet Tænk har udvalgt 17 mærker, som vi mener, er de vigtigste at kende.
Af Caroline Boutrup Nielsen
3. Januar 2022
maerker du skal kende naar du koeber ind

17 udvalgte mærker, der klæder dig godt på til indkøb

Forbrugerrådet Tænk har udvalgt 17 mærker, som er de vigtigste at kende, når du køber ind.

Mærkerne er udvalgt, fordi vi mener, at de:

 • Kommer fra troværdige myndigheder eller organisationer.
 • Gør en reel forskel, fordi de stiller høje krav til produkterne.
 • Mærkerne er relevante for mange.
 • Dækker markedet bredt ved at rumme både sundhed, etik, miljø og dyrevelfærd.

De 17 mærker er:

 • Anbefalet af Dyrenes Beskyttelse
 • ASC
 • Den Blå Krans
 • Det økologiske spisemærke
 • e-mærket
 • EU-Blomsten
 • EUs økologimærke
 • Fairtrade mærket
 • FSC-mærket
 • Fuldkornsmærket
 • GOTS-mærket
 • MSC-mærket
 • NaturSkånsom
 • Nøglehullet
 • Smiley
 • Svanen
 • Ø-mærket

Herunder får du en uddybning af, hvilke varer der kan få mærkerne, og hvem der står bag mærkerne.

Anbefalet af Dyrenes Beskyttelse

Hvilke varer kan få mærket?

Kød fra godkendte producenter af kvæg, svin, får, lam, fjerkræ og æg kan få mærket. Det samme kan mejeriprodukter som mælk, ost og smør.

Mærket garanterer, at produktet er produceret med højere dyrevelfærd end konventionelt. Dyrene har for eksempel adgang til udendørs arealer. Der er krav til både opvæksten, transporten og slagtningen.

Hvem står bag?

Kontrollen af de godkendte producenter laver Dyrenes Beskyttelse for at sikre, at kravene til god dyrevelfærd overholdes.

Du kan læse mere om mærket Anbefalet af Dyrenes Beskyttelse på dyrenesbeskyttelse.dk

ASC

Hvilke varer kan få mærket? 

Fisk fra fiskeopdræt, der lever op til en række kvalitetskrav for bæredygtig, miljøvenlig drift og social ansvarlighed, kan få mærket. 

Hvem står bag?

Aquaculture Stewardship Council er en uafhængig non-profit-organisation, som står bag mærket. Uafhængige certificeringsorganer er ansvarlige for at certificere producenterne.

Du kan læse mere om mærket ASC på asc-aqua.org

Den Blå Krans

Hvilke varer kan få mærket? 

Den Blå Krans finder du på personlig pleje-, babypleje- og hygiejneprodukter uden parfume og kemiske stoffer, der kan give allergi. Produkterne må ikke indeholde unødvendige indholdsstoffer som for eksempel farvestoffer. Alle indholdsstoffer er godkendt af Astma-Allergi Danmark.

Hvem står bag? 

Den Blå Krans er ejet af patientforeningen Astma-Allergi Danmark, som også selv står for kontrollen af brugen af deres mærke.

Du kan læse mere om Den Blå Krans på astma-allergi.dk/den-bla-krans 

Det økologiske spisemærke

Hvilke varer kan få mærket?

Spisesteder som restauranter, caféer, kantiner, institutionskøkkener samt catering og take-away virksomheder kan få det økologiske spisemærke, hvis mellem 30-100 procent af deres mad og drikke er økologisk.

Mærket findes i 3 variationer: bronze, sølv og guld. Hvilket mærke et spisested får, afhænger af, hvor stor en del af deres mad, der er økologisk.

Hvem står bag? 

Fødevaresstyrelsen står bag mærket og også for kontrollen af mærket.

Du kan læse mere om det økologiske spisemærke på oekologisk-spisemaerke.dk

E-mærket

Hvem kan få mærket?

Webshops, der løbende bliver kvalitetstjekket af e-mærkets jurister kan få E-mærket. Der er blandt andet krav til at betalingsløsningen er krypteret og sikkerhedsgodkendt, at du ikke får nyhedsbreve eller reklame, du ikke har bedt om, og at det fremgår tydeligt, hvilken virksomhed du handler med.

Hvem står bag?

E-mærket er en nonprofit organisation stiftet i 2000 af Forbrugerrådet Tænk, Dansk Erhverv, Dansk Industri, Foreningen for Dansk Internethandel, Finansrådet, Dansk IT og HK.

Du kan læse mere om E-mærket på emærket.dk

EU-Blomsten

Hvilke varer kan få mærket?

Shampoo, balsam, sæbe og en lang række rengøringsprodukter kan få EU-Blomsten. Miljøkravene til EU-Blomsten er næsten de samme som til Svane-mærket, der dog dækker flere plejeprodukter. EU-Blomsten er tit på varer, der er indført fra andre EU-lande.

Hvem står bag?

Miljømærkning Danmark har ansvaret for EU-blomsten og fører kontrol med de danske produkter.

Du kan læse mere om EU-blomsten på ecolabel.dk

EUs økologimærke

Hvilke varer kan få EU’s økologimærke?

Økologisk mad, der færdigpakkes i EU, skal mærkes med EU’s økologimærke. Det gælder også for de produkter, der allerede har det røde Ø-mærke.

Mærket kan også bruges på færdigpakket økologisk mad fra lande udenfor EU, men det skal fremgå, om maden stammer fra EU eller ej.

Hvem står bag?

Fødevarestyrelsen og NaturErhvervsstyrelsen står for kontrollen af de danske produkter, der skal have EU’s økologimærke.

Du kan læse mere om EU's økologimærke på fødevarestyrelsen.dk

Fairtrade mærket

Hvilke varer kan få mærket?

Varer som kakao, kaffe, bananer og tøj, der er produceret under bæredygtige handelsforhold kan få Fairtrade mærket. Mærket skal sikre bedre priser, arbejdsforhold og vilkår for bønder, landmænd og arbejdere blandt verdens fattigste.

Hvem står bag?

Den internationale organisation Fairtrade udsteder mærket. Fairtrade mærket kontrolleres af FLO-CERT, som er en uafhængig kontrolvirksomhed.

Du kan læse mere om Fairtrade mærket på fairtrade-mærket.dk

FSC-mærket

Hvilke varer kan få mærket?

FSC-mærket kan træprodukter få. Der skal være taget hensyn til ansvarlig skovhugst, naturen og de sociale forhold i skovene. Det er for eksempel produkter som havemøbler, papir og emballage, der kan få mærket.

Hvem står bag?

FSC står for Forest Stewardship Council. Produkterne sikres af et internationalt kontrolsystem, der stiller høje krav til sporbarhed. Alle FSC-certificeringer foretages af uvildige certificeringsfirmaer.

Du kan læse mere om FSC-mærket på fsc.org

Fuldkornsmærket

Hvilke varer kan få mærket?

Produkter som mel, brød, morgenmadsprodukter og pasta kan få mærket.

Kravene til indholdet af fuldkorn varierer ud fra, hvilket produkt der er tale om. For at et produkt kan få mærket, skal producenten også deltage i Fuldkornspartnerskabet, der har udviklet fuldkornsmærket. Derudover skal produkterne overholde fastsatte krav til indholdet af fedt, sukker, kostfibre og salt. 

Hvem står bag?

Fuldkornspartnerskabet, der er sammensat af myndigheder, sundhedsorganisationer, producenter og dagligvarevirksomheder.

Du kan læse mere om Fuldkornsmærket på fuldkorn.dk

GOTS-mærket

Hvilke varer kan få GOTS-mærket?

GOTS-mærket finder du på økologisk tøj og tekstiler. Der er krav til indhold af økologiske fibre i tøjet, en række kemikalier, farvestoffer og blegemidler er forbudt, og så skal der tages hensyn til miljø og arbejdsmiljø i produktionen, før tøj og tekstiler må bære GOTS-mærket.

Hvem står bag?

GOTS står for Global Organic Textile Standard, som er en privat sammenslutning af 4 internationale organisationer: OTA (USA), IVN (Tyskland), Soil Association (UK) and JOCA (Japan). Eksperter fra de 4 organisationer står selv for kontrol af mærket.

Du kan læse mere om GOTS-mærket på global-standard.org

MSC-mærket

Hvilke varer kan få MSC-mærket?

Vildtfangede fisk og skaldyr, der lever op til en række krav for sporbarhed og bæredygtigt fiskeri.

Fiskerier skal værne om fiskebestande, bevare økosystemer og samtidig drive en effektiv og ansvarlig forvaltning af deres fiskeri. Samtidig skal produktet kunne spores hele vejen tilbage til det bæredygtige fiskeri.

Mærket er dog kritiseret for at tillade fangstmetoder, der ikke er bæredygtige. Derfor bør MSC arbejde for at stramme kriterierne op over tid samt at forbedre monitoreringen af mærkningsordningen.

Hvem står bag?

MSC står for Marine Stewardship Council. Det er en international non-profit-organisation, som kontrollerer producenter, der benytter mærket, mens alle MSC-certificeringer foretages af uafhængige certificeringsorganer.

Du kan læse mere om MSC-mærket på msc.org

NaturSkånsom

Hvilke varer kan få mærket?

Vilde fisk, der er fanget med skånsomme fiskeredskaber, kan få dette danske mærke. Bundtrawl er for eksempel ikke tilladt, fordi det skader dyrelivet omkring havbunden.

Fiskene må kun komme fra sunde bestande, og de skal være fanget kystnært fra en båd, der er mindre end 17 meter.

Hvem står bag?

Mærket er udviklet i et samarbejde mellem Miljø- og Fødevareministeriet og partnere fra fiskeri, erhvervsliv og ngo’er.

Kriterierne for mærket bliver løbende evalueret af en arbejdsgruppe, hvor Forbrugerrådet Tænk har en repræsentant med. Vi arbejder for at få kriterierne strammet over tid.

Du kan læse mere om NaturSkånsom på naturskånsom.dk

Nøglehullet

Hvilke varer kan få Nøglehulsmærket?

Madvarer, der er et sundere valg inden for en varegruppe. 33 fødevaregrupper som for eksempel mælk, brød, færdigretter og fisk kan mærkes med Nøglehullet, hvis produkterne lever op til bestemte krav til indholdet af fedt, sukker, salt eller kostfibre.

Hvem står bag? 

Nøglehullet er Fødevareministeriets officielle ernæringsmærke og et fælles nordisk ernæringsmærke.

Du kan læse mere om Nøglehulsmærket på altomkost.dk

Smiley

Hvilke varer kan få mærket? 

Virksomheder, organisationer og institutioner, der sælger, producerer og håndterer mad, skal have en smiley. Ordningen gælder ikke landmænd, fiskere og gartnere.

Smileyen kan være glad, sur eller have lige mund. Fødevarestyrelsen uddeler smileyen, når de kommer på kontrolbesøg hos virksomheden. Hvilken smiley virksomheden får, afhænger af om der er regler, som ikke er blevet overholdt for bl.a. hygiejne, opbevaring af mad og mærkning af maden.

Virksomheden skal ved deres indgang hænge et klistermærke op med den smiley, de har fået. Desuden skal der linkes til smileyrapporten på alle digitale platforme, hvor virksomheden sælger sine fødevarer. På den måde kan du altid se, om en virksomhed har fået anmærkninger fra fødevarekontrollen.

Hvem står bag?

Smiley-ordningen er en officiel dansk ordning, som Fødevarestyrelsen står bag.

Du kan læse mere om Smileyordningen på findsmiley.dk 

Svanen

Hvilke varer kan få mærket?

Svane-mærket bliver givet til non-food produkter eller serviceydelser, som sæbe, vaskepulver, legetøj og hoteller, der lever op til en række miljøkrav i forhold til både indhold og udledning af problematiske stoffer.

Mærket viser altså både, at produktet er mindre belastende for miljøet, og at det indeholder færre stoffer, der kan være problematiske for din sundhed.

Hvem står bag?

Miljømærkning Danmark har ansvaret for mærket og fungerer samtidig som kontrolinstans. Miljømærkning Danmark er statsfinansierede.

Du kan læse mere om Svanen på ecolabel.dk

Ø-mærket

Hvilke varer kan få økologimærket? 

Dansk mad, der er produceret efter økologireglerne. Det vil sige, at producenten har haft fokus på miljø, dyrevelfærd og mere skånsom forarbejdning med et minimum af tilsætningsstoffer.

Varer fra udlandet kan også få det danske økologimærke, men mærket skal sættes på i Danmark. Reglerne for økologi er de samme for alle medlemslande i EU. Forskellen på det danske ø-mærke og EU-mærket er, at det er de danske myndigheder, der laver kontrollen med ø-mærket.

Hvem står bag? 

De danske myndigheder kontrollerer produktet fra produktion til forarbejdning, før varen kan få mærket.

Du kan læse mere om Ø-mærket på fødevarestyrelsen.dk

Kilder: noeglehullet.dk, fvst.dk, msc.org, asc-aqua.org, ecolabel.dk, fsc.org, fuldkorn.dk, emaerket.dk, fairtrade.dk, dyrenesbeskyttelse.dk, findsmiley.dk, oekologisk-spisemaerke.dk, global-standard.org

Kan du stole på CE-mærket? Læs med i magasinet Forbrugerrådet Tænk 217
Er CE-mærket din garanti for et sikkert produkt?

Det er op til producenterne selv at sikre, at deres produkter lever op til CE-mærkets krav.

Det og flere andre problemer med mærket betyder, at Forbrugerrådet Tænk slet ikke mener, mærket hører til på produkterne.