Er måltidskasser godt for dig og miljøet? | Forbrugerrådet Tænk
Gå til hovedindhold

Få adgang til alt indhold på tænk.dk, medlemsmagasinet og meget mere.

Bliv medlem

Er måltidskasser godt for dig og miljøet?

Med måltidskasser har nogen sammensat måltidet for dig, og hvordan er ernæringen i måltiderne? Og skal du bekymre dig om store mængder emballage?

Lars Nøhr Andresen · Foto: Forbrugerrådet Tænk · 19. april 2021
Indholdet i en måltidskasse kan genere mere affald, fordi varerne kommer i mindre portioner. Til gengæld er der ikke så stor risiko for madspild.

Har måltidskasserne tænkt på ernæring og emballage?

Måltidskasser gør det enkelt og hurtigt at lave et måltid mad.

Forbrugerrådet Tænk har testet 8 vegetariske måltidskasser. I vores måltidskasse test har vi blandt andet undersøgt næringsindholdet og talt med producenterne om deres emballagepolitik

Meget emballage er uundgåeligt

Måltidskasser kommer uundgåeligt til at medføre mere emballage, end hvis du selv havde købt varerne. 

Små mængder olie, dressing, creme fraiche og så videre skal pakkes i egen indpakning, der typisk er lavet af plastik. 

Forbrugerrådet Tænk har spurgt de otte leverandører af måltidskasser om deres emballagepolitik, og generelt er det noget, som leverandørerne har fokus på.  

Aarstiderne har efter grundige forsøg fjernet plastik og indpakning fra en stor del af deres grøntsager, som altså ligger uindpakket i kassen. 

Krydderurter bliver hos Aarstiderne samlet med en elastik i stedet for at blive pakket i en plastikpose. 

HelloFresh har udviklet en særlig emballage for creme fraiche og madlavningsfløde, der sparer 70 procent af plastikmængden i forhold til traditionel emballage. 

DailyNam svarer, at de har mere fokus på råvarernes holdbarhed end på genanvendelig emballage, men at det er noget, de vil fokusere mere på, når virksomheden udvikler sig. 

Ikke alle har næringsberegninger

For mange kan det være vigtigt at have styr på mængden af kalorier, og hvordan måltidet er sammensat ernæringsmæssigt. 

Enkelte af de leverandører, der er med i Forbrugerrådet Tænks test laver næringsberegninger på nogle af deres måltidskasser. 

Overordnet ser ernæringen i de vegetariske måltidskasser fornuftig ud, da vi regner Næringsindholdet ud på kasserne i testen. Men det er noget, du selv skal være opmærksom på, for det varierer fra kasse til kasse. 

Disse har næringsberegning på nogen måltidskasser:

Aarstiderne: Der er næringsberegninger på de måltidskasser, som bygger på at kunden følger en særlig diæt, men der er ikke næringsberegninger på de øvrige kasser - herunder vegetarkassen. 

Nemlig.com: Laver næringsberegning på deres 'Livsstilskasse', men ikke på de øvrige kasser. Nemlig.com oplever ikke, at det er noget, kunderne efterspørger. 

Skagenfood: Laver næringsberegning på udvalgte kasser, men ikke vegetarkassen endnu.

Hello Fresh: Laver næringsberegning på deres kasser.

Simple Feast: Laver næringsberegning på deres kasser.

Generelt må man selv udregne næringsværdien af måltiderne. 

Et af måltiderne i Marley Spoons kasse - pandekager med hvid chokolade - mindede mere om en dessert, og indeholdt meget sukker. Foto: Forbrugerrådet Tænk

Enkelte måltider er ufornuftige

Forbrugerrådet Tænk har i forbindelse med testen af de 8 vegetariske måltidskasser udregnet næringsværdien på alle 24 måltider. 

Overordnet ser det fornuftigt ud i forhold til mængden af energi i måltiderne og sammensætningen af næringen, men der er enkelte måltider, der skiller sig ud. 

Marley Spoon havde for eksempel et måltid bestående af pandekager med hvid chokoladesovs, hvor sukkerindholdet og energiindholdet var meget højt. 

DailyNam havde et enkelt måltid, hvor saltindholdet var meget højt.

Om måltiderne i måltidskasserne er sunde, kommer i høj grad an på, hvad du selv har brug for af energi i dine måltider, og ikke mindst på de enkelte kasser. 

Erfaringen fra testen af vegetariske måltidskasser er, at enkelte måltider skiller sig ud ved at være meget sukkerholdige, saltholdige eller energiholdige.