Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Social

Titel

Holdbarhed: Kan du stadig spise maden?

"Sidste anvendelsesdato" eller "bedst før" / ”mindst holdbar til” står der på mad med datomærkning. Kan du stadig spise maden, hvis datoen er overskredet?
Af David Bergeon
24. November 2017
Holdbarhedsmærker: Sådan kender du forskel
Foto: iStock

Kend forskel på datomærkningerne og undgå madspild

Færdigpakket mad skal have en holdbarhedsdato. Datoen fortæller dig, hvor længe produktet kan holde sig uåbnet og ved korrekt opbevaring.

Holdbarhedsmærkninger findes der 2 af - "sidste anvendelsesdato" og "bedst før” / ”mindst holdbar til”. Hvis du ikke kender forskel på de 2 typer datomærkninger, kan maden ende i skraldespanden, selv om den godt kan spises. Det er madspild og spild af ressourcer.

Hent  vores For Resten-app og få hjælp til at finde ud af, om du stadig kan spise maden

"Sidste anvendelsesdato" = maden skal ud

Mad, der efter et stykke tid kan udgøre en sundhedsrisiko for dig, skal mærkes med "sidste anvendelsesdato".

Smid altid din mad ud, hvis den har overskredet ”sidste anvendelsesdato”, da maden efter denne dato kan gøre dig syg. Det er ikke altid muligt at se eller lugte, at produktet er dårligt.

Mad, der er mærket med "sidste anvendelsesdato", er for eksempel:

  • Kød - både fersk kød og kødpålæg
  • Fisk - både frisk og røget

"Bedst før” / ”Mindst holdbar til" = maden er måske ok

Mad, der er mærket med ”bedst før" eller ”mindst holdbar til” skal ikke nødvendigvis smides ud, selv om datoen er overskredet.

Maden kan du undersøge med dine sanser for at se, om den er ok. Ser maden fin ud, og lugter og smager den fint, kan du roligt spise den. Hvis maden begynder at lugte eller smage dårligt eller se gammel ud, skal du smide den ud.

Opbevarer du din mad korrekt, og er pakningen er uåbnet, kan den ofte holde sig en del længere end denne dato. Hvis pakningen er åbnet, afkortes holdbarheden. Nogle produkter er mærket med en holdbarhed efter åbning.

Mad, der har en "bedst før” / ”mindst holdbar til" datomærkning er for eksempel:

  • Mælkeprodukter som mælk og yoghurt
  • Syltetøj og marmelade
  • Juice, saft og sodavand
  • Mel, havregryn og ris
  • Dåsemad som hakkede tomater, majs og makrel i tomat

Få tip til at vurdere maden hos Fødevarestyrelsen

Mad kan være uden holdbarhedsmærkning

Færdigpakket mad kan i nogle tilfælde være helt uden datomærkning. Der er typisk tale om produkter, som vurderes ikke at kunne blive for gamle.

Mad, som ikke er mærket med dato, er for eksempel:

  • Tyggegummi
  • Eddike
  • Salt
  • Sukker
  • Vin og drikkevarer med en alkoholprocent på eller over 10

Frugt og grønt er ikke datomærket, da det er svært at angive en præcis holdbarhed.

Producenter kan derudover frivilligt vælge at angive for eksempel produktionsdato, tappedato, pakkedato, sidste salgsdato eller en holdbarhed afhængig af, om emballagen er ubrudt eller åbnet

Opbevar maden rigtigt

Din mad kan kun holde sig, hvis du opbevarer og håndterer den rigtigt.

Sundhedsskadelige bakterier kan du ikke se, lugte eller smage. Du skal derfor være omhyggelig med hygiejnen, så du undgår at sprede bakterier fra et produkt til et andet.

Sådan holder du bakterierne ude af køkkenet