Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Social

Titel

Sådan har vi testet kokkeknive

Kokkeknive med en bladslænge på ca. 20 cm er testet på et laboratorium, der er specialiseret i knive og kniv­slibning. Knivene er desuden testet af et brugerpanel med forskellige størrelse hænder.
Af Lars Nøhr Andresen
30. August 2018
Sådan har vi testet kokkeknive
Foto: ICRT

Knivene har gennemgået fysiske test og brugertest

Knivene har gennemgået forskellige fysiske test herunder måling af skarphed før og efter skærpning samt af bladets hårdhed og styrke, faldtest og test af rust/tæring.

Et brugerpanel med 5 forskellige personer har brugstestet knivene på laboratoriet.

Skarpheden er målt 60 gange

Skarphed er målt ved at lade knivene skære i et syntetisk testmateriale 60 gange og derefter måle dybden på snittene.

Rockwell-metoden måler metallets hårdhed

Hårdhed af knivsbladet er testet ved at brug af en målemetode kaldet Rockwell-metoden, der ved hjælp af en maskine måler metallets hårdhed på midten af bladet ved at penetrere det.

Knivene skal kunne modstå slid

Brug er knivens evne til at modstå slid gennem hele levetiden og måles ved at skære med knivene 60 gange i et standardmateriale.

For at bestå denne test kræver det, at kniven skærer minimum 150 mm dybt hver gang.

Knivenes tabes på et hårdt gulv

Faldtesten er udført ved at lade knivene falde fra en højde på 1,2 meter ned på en betonflade fem gange.

Kniven består, hvis ikke håndtaget bliver løst eller går i stykker, og hvis bladet ikke knækker.

Rustfrit betyder ikke altid rustfrit

Rusttesten er foretaget ved at nedsænke knivene i en 1-procent saltopløsning ved 60 grader i seks timer.

Afhængig af antallet og størrelsen af rusthuller blev knivene dumpet eller bestået.

Knivsbladet skal kunne bøjes

Styrken af knivene er testet ved at bøje bladet med en styrke på 30 newton.

Knivene bestod, hvis ikke de knækkede, brækkede eller der ikke opstod permanent deformation på bladet på mere end 3 grader.

Brugertesten er udført af 5 typer brugere

Brugertest er udført af et panel bestående af 5 typer brugere:

  • En kvinde med små hænder,
  • en kvinde med store hænder,
  • en kvinde på over 60 år,
  • en mand på over 60 år,
  • en mand med store hænder.

Knivenes er blevet testet i brug af panelet, ved at de skulle skære i forskellige produkter, bl.a. hård og blød ost, rå fisk, råt kød, vandmelon, store gulerødder, selleri, modne tomater og purløg og efterfølgende give en karakter for hver kniv. 

Knivene skal være behagelige at bruge

Brugervenlighed omfatter balance af kniven, hakning, skiveskæring, hvor god kniven er at manøvrere, komfort og design af håndtaget samt rengøring og vedligehold af kniven.  

Knive bør ikke gå i opvaskemaskinen

Opvaskemaskinesikker er en vurdering af, hvordan de klarer at gå i opvaskemaskine, men da det generelt ikke anbefales at vaske sine knive op i opvaskemaskinen, vægter dette resultat ikke i den samlede bedømmelse.

Samlet bedømmelse er vægtet således:

  • Skarphed 30 %,
  • hårdhed 5 %,
  • holdbarhed 30 %,
  • brugertest 25 %,
  • brugervenlighed 10 %.

Testen er udført i samarbejde med andre forbrugerblade i International Consumers Research and Testing, ICRT. Læs mere om det internationale testsamarbejde på international-testing.org