Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Social

Titel

Kokkeknive: Sådan sliber du kniven

Forbrugerrådet Tænks test af kokkeknive viser, at en del knive bliver målbart skarpere af at blive slebet fra ny, og at knivene holder skarpheden bedre. Se, hvordan du gør din kniv skarp.
Af Lars Nøhr Andresen
30. August 2018
Foto: Getty

Sådan sliber du din kniv skarp

Slibning af en kniv går både ud på, at æggen på kniven skal gøres skarp, samt at æggen på kniven har den rette vinkel, så kniven skærer optimalt. 

Forbrugerrådet Tænk giver dig herunder tips til, hvordan du kan slibe din kniv skarp igen.

Skærsliberen: Den lette og professionelle løsning

Den professionelle skærsliber bruger slibemaskiner og andre redskaber til at slibe knivene. 

Fordele ved skærsliberen

Sikrer en god slibning af kniven foretaget af en professionel, og du behøver hverken udstyr eller viden om at slibe knive. Skærsliberen kan både håndtere knive af blødere stål og knive af meget hårdt stål, som det kan være svært at slibe selv. 

Ulemper ved skærsliberen

Tager længere tid end at gøre det derhjemme, og det koster et beløb på cirka 50-60 kroner at få slebet en kokkekniv alt efter størrelsen. 

Skærsliberen kan slibe selv meget sløve knive skarpe. Foto: Getty

Strygestål: Den nemme løsning 

Nogle strygestål (keramiske og diamant) kan både skærpe og slibe kniven, mens de konventionelle kun skærper og retter æggen.

Fordele ved strygestål

Er lige ved hånden, og det tager kun få sekunder at bruge. Kan fås i forskellige udgaver, alt efter hvilke type knive man har. 

Ulemper ved strygestål

Kræver en smule tillæring. Googler du ordene “strygestål benjamin jensen”, kan du se instruktioner fra skærsliber Benjamin Jensen fra køkkenudstyrsfirmaet H.W. Larsen.

Til knive af hårdt stål, skal der gerne bruges et keramisk strygestål, fordi et konventionelt strygestål risikerer at slå helt små stykker metal af æggen på knive af hårdt stål. 

Strygestålet er hurtigt og nemt at bruge. Foto: Getty

Slibesten: Svært og tidskrævende, men effektiv 

En slibesten fås i forskellige finheder, hvor de grove slibesten bruges i starten, hvis kniven er blevet meget sløv, hvorefter man afslutter med en finere slibesten. 

Fordele ved slibesten

Kan gøre knive af både blødt og hårdt stål meget skarpe. 

Ulemper ved slibesten

Kræver oplæring og øvelse, og bruger man slibestenen forkert, kan man risikere at slibe kniven forkert, og det er desuden en tidskrævende proces. Slibesten kan iøvrigt være dyre, og en effektiv slibning kræver typisk flere sten. 

Slibesten kan gøre knive meget skarpe, men det kræver øvelse. Foto: Getty

Knivsliber: Kvaliteten svinger

Der findes en lang række forskellige knivslibere eller knivaftrækkere, hvor man bare kører kniven igennem, og som både sliber og vinkler æggen. De fås i mange prisklasser fra et par hundrede kroner op til flere tusinde kroner for semiprofessionelle modeller. 

Fordele ved knivsliber

Kan slibe og rette æggen på knive af blødere stål, og der findes også modeller, der kan slibe og rette æg på knive af hårdt stål. Kræver ikke meget øvelse, og knivene kan slibes hurtigt, når der er brug for det. 

Ulemper ved knivsliberen

Prisen på knivslibere varierer meget, og det samme gør kvaliteten og ikke mindst den vinkel, som knivsliberen er lavet til. Du risikerer at bruge en knivsliber, der ikke passer til den vinkel, din kniv har, og som derfor ikke gør kniven skarp. I værste tilfælde kan de ødelægge kniven.

Knivsliberen er nem at bruge, men den skal passe til kniven. Foto: Getty