Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Social

Titel

Kokkeknive: Sådan holder du bedst kniven skarp

Sløve kokkeknive er næsten til mere besvær end gavn. Men du kan nemt gøre dem skarpe igen. Her er 4 tips til, hvordan du får dine køkkenknive skarpe.
Af Lars Nøhr Andresen
30. August 2018
Foto: iStock

Undgå, at dine knive bliver sløve

Skarpheden på dine knive bevares bedst ved i første omgang at undgå, at de bliver sløve. 

Strygestålet er her din bedste ven, og før du bruger kniven, giver du den et par stryg med stålet. På den måde holder du knivens skarphed længere. 

Find den bedste og skarpeste kokkekniv i Forbrugerrådet Tænks test

Opbevar dine knive korrekt

Knive skal stå i en knivblok eller hænge i på en magnetskive.

De skal ikke ligge og rasle rundt i en skuffe, hvor æggen på kniven kan blive sløv eller stødt. 

Slib dine sløve knive korrekt

Meget sløve knive kan ikke gøres skarpe igen med et konventionelt strygestål. De skal slibes på en måde, hvor der tages noget materiale af selve kniven. 

Keramisk strygestål eller en slibemaskine kan bruges til dette formål. Vil du være helt sikker på, at en genslibning bliver gjort korrekt, kan du tage knivene forbi en skærsliber. 

Kokkeknive: Sådan sliber du kniven

Kom aldrig knivene i en opvaskemaskine

Kokkeknivene i testen er alle lavet af stål. Og bestanddelene som stålet består af, bryder sig ikke om syre, salt og varme – altså alt det, som de udsættes for i en opvaskemaskine. 

Opvaskemaskinen ødelægger simpelthen stålet i din kniv, ud over at skæftet og andre dele også kan tage skade. 

Vask din kniv i hånden og tør den af, og kom den aldrig i opvaskemaskinen. Heller ikke, selv om producenten eller forhandleren påstår, at kniven kan tåle det.