Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Social

Titel

Stearinlys: Begræns de dårlige partikler

Stearinlys og andre levende lys spreder hygge. De spreder dog også partikler, som er dårlige for dit helbred. Mindsk forureningen med disse råd.
Af Mette Andrea Boesgaard
22. December 2015
Stearinlys: Begræns de dårlige partikler
Foto: iStockphoto

Levende lys spreder skadelige partikler

Stearinlys og andre levende lys spreder hygge i vinterens mørke og kulde. Tænder du levende lys, er det dog godt at være opmærksom på, at de er dårlige for dit indeklima og dit helbred.

Alle levende lys spreder skadelige partikler. Uanset om de er lavet af stearin, paraffin, bivoks eller andre materialer. 

Forskningen byder endnu ikke på nok undersøgelser og data til præcist at kunne sige, hvor ofte du kan sidde i et rum med levende lys, og hvor mange lys der skal til, før det bliver for meget. Der er dog god grund til at skære ned på brugen.

Lysenes ultrafine partikler kan trænge dybt ned i lungerne, og det kan øge risikoen for hjertekarsygdomme.

Forureningen kan du begrænse, hvis du ikke ønsker at fravælge levende lys. Vælg den rigtige type, tænd ikke mange lys ad gangen, brug dem på den rigtige måde.  

Sådan mindsker du forureningen

Tænder du levende lys, er der en række ting du kan gøre for at mindske antallet af partikler:

  • Vælg lys med den rigtige form. Fyrfadslys forurener lidt mindre end andre typer. De brænder langsommere på grund af deres form og spreder derfor færre partikler over tid end både bloklys og stagelys. Men det gælder kun, hvis du ikke tænder mange fyrfadslys i stedet for eksempelvis 1 stagelys. Antallet af lys har betydning for antallet af sodpartikler.
  • Klip vægen ned, så den ikke er så lang. En kraftig flamme betyder mere sod og flere partikler, og den første afbrænding af vægen er værst.
  • Beskær kanterne på bloklyset, så flammen ikke brænder langt nede i et hul. Mindre ilt til flammen betyder mere sod.
  • Lad ikke lys stå i træk eller over en varm radiator. Hvis flammen blafrer, spreder lyset flere partikler.
  • Sluk lyset med en lyseslukker eller mellem to fingre i stedet for at puste det ud.
  • Luft godt ud efter at du har slukket lyset. Rådet gælder også, selv om du bor ud til en trafikeret gade – der er stadig langt færre partikler ude end inde efter en omgang stearinlyshygge.

Undgå lys med parfume, glimmer eller gele

Levende lys med metallak eller glimmer eller med påtrykte motiver oser ofte kraftigt og brænder ujævnt. De kan derfor sprede ekstra partikler og usunde stoffer.

Duftlys og gelelys er det også en god idé at undgå, hvis du vil bringe antallet af skadelige partikler ned.

Brug aldrig lukkede stager og lygter indendørs

Lukkede stager og lygter til lys er gode, hvis du gerne vil have levende lys udendørs, men de kan være problematiske at tænde op for inde.

Nogle former for lyslygter kan ikke tilføre nok luft til lysene, og så soder de mere. Andre lygter kan afgive giftige stoffer fra metaloverflade eller maling, når lysene varmer dem op.

LED-lys er bedst for dit helbred

LED-lys er løsningen, hvis du helt vil undgå de skadelige sodpartikler fra levende lys.

Bloklys, juletræskæder og fyrfadslys kan du finde i LED-udgave. Mange af disse LED-lys lyser op på en måde, der minder fint om rigtige stearinlys, selvom de er elektriske.

Kilder: Professor Lars Gunnarsen fra Statens Byggeforskningsinstitut, SBi. Lektor Jørn Toftum fra DTU's Institut for Byggeri og Anlæg.