Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Social

Titel

Byggeprojekt: Sådan får du styr på din aftale med håndværkeren

Klare aftaler med din håndværker og god foreberedelse til dit byggeprojekt er vigtigt for en god håndværkeraftale. Følg Forbrugerrådet Tænks 7 trin til et vellykket byggeprojekt.
Af Kerstin Bruun-Hansen
6. Marts 2015
Byggeprojekt: Sådan får du styr på din aftale med håndværkeren
Foto: iStock

1. Overvej grundigt, hvad du vil have

Håndværkeren får svært ved at ramme dine forventninger, og du får svært ved at stille krav til håndværkeren, hvis du ikke på forhånd er klar over, præcist hvilket resultat du ønsker.

2. Undersøg markedet

Afsøg håndværkermarkedet, når du skal finde en håndværker til dit projekt. Tjek nettet, og undersøg, om nogen i dit netværk kan anbefalde en håndværker.

3. Indhent flere bud på opgaven

Indhent tilbud fra forskellige firmaer og prut om prisen. Det kan betale sig. Ifølge en undersøgelse fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen opnår 9 ud af 10 forbrugere på den måde bedre pris eller vilkår.

Pris og vilkår er noget af det du kan forhandle om. Udvælg mindst to håndværkere, som du inviterer til at byde på opgaven. De forskellige bud kan du bruge til forhandlingen.

Aftal om tilbuddet er uden beregning - altså om du skal betale for at få afgivet tilbud - uanset om du accepterer det eller ej.

4. Vælg en organiseret håndværker

Vælg håndværkere, der er organiseret i en brancheforening. Opstår der problemer, er du bedst stillet ved at vælge en håndværker i en brancheforening, da de har en garantiordning i ryggen.

5. Forklar dine ønsker grundigt

Forklar håndværkeren grundigt om dine ønsker, og om hvad du vil have lavet. Det øger sandsynligheden for, at dine ønsker bliver indfriet.

6. Udfyld standardkontrakten AB-Forbruger

Med håndværkeren skal du kræve, at I sammen udfylder standardkontrakten AB-Forbruger og taler de ting igennem, der kan gå galt.

Læs mere om AB-Forbruger kontrakten og download kontrakten her

Hvis håndværkeren ikke vil lave aftalen med dig, kan du jo vælge at finde en anden, der vil.

7. Betal regningen til tiden

Når byggeprojektet er afsluttet, er det vigtigt, at du også tager ansvar for, at hele processen forløber gnidningsfrit. Betal din regning til tiden.