Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Social

Titel

Roaming i EU: Undgå ekstra mobilregning på rejsen

Sms, tale og en vis mængde data er gratis i andre EU-lande. Men mobiltelefonen kan stadig blive en dyr følgesvend på rejsen, hvis du ikke passer på.
Af Annelene Højvang Larsen
16. Maj 2017
mobil roaming regning
Foto: Getty Images

Gratis roaming i EU

Roaming – altså tale, sms og data på et udenlandsk netværk – er gebyrfrit i hele EU. Det betyder, at du ikke skal betale ekstra for at sms’e, ringe eller surfe på nettet, når du rejser i EU-lande samt Norge, Island og Liechtenstein.

Prisen er den samme, som hvis du var hjemme i Danmark. For at bruge din mobil i udlandet, skal du have et roaming-abonnement. Tjek med dit selskab, om du kan bruge dit abonnement i udlandet, eller det kun gælder i Danmark.

Rejser du uden for EU? Sådan undgår du dyre telefonregninger

Mobilabonnementet kan blive dyrere

Reglerne for roaming i EU gælder for alle teleselskaber.

Prisen på mobilabonnementer er dog steget som følge af roaming-reglerne hos nogle teleselskaber, fordi de danske selskaber siger, at det koster dem dyrt, når de skal betale en afgift til de udenlandske netværk. Andre selskaber har ændret på dine abonnementsvilkår.

Sådan finder du et billigere abonnement

Data kan stadig koste penge

Databrug er dog ikke ubegrænset i EU. Efter reglerne for roaming er der en grænse for, hvor meget data du kan bruge i udlandet gratis. Det betyder, at du skal betale, hvis du overskrider denne grænse.

Teleselskabet bestemmer prisen på data, hvis du overskrider grænsen.   

Tjek dit teleselskab for at se grænsen for, hvor meget data du må bruge med dit abonnement, når du rejser i EU-lande, og hvad prisen er, hvis du overskrider grænsen.

Opkald og sms fra Danmark til udlandet er ikke gratis

Reglerne om gratis roaming gælder, når du rejser i et andet EU-land, men ikke hvis du er i Danmark og ringer til udlandet. Opkald og sms’er fra Danmark til udlandet betragtes nemlig ikke som roaming.

Opkald fra Danmark til et andet EU-land må maks. koste 1,77 kroner i minuttet, ligesom en sms kun må koste 0,55 kroner.

Opkald fra færger koster dyrt

Mobiltelefonen kan du også bruge på færger og krydstogtsskib. Men er du på havet, kan du risikere, at dit opkald går via satellittelefon, og det er meget dyrt. Lad derfor telefonen ligge, til du er i land igen.