Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Social

Titel

Roaming i EU: Undgå ekstra mobilregning på rejsen

Sms, tale og en vis mængde data er gratis i andre EU-lande med et roaming-abonnement. Men mobiltelefonen kan stadig blive en dyr følgesvend på rejsen, hvis du ikke passer på.
Af Annelene Højvang Larsen
25. Juni 2019
Roaming-i-EU-Undgaa-ekstra-mobilregning-på-rejsen.
Foto: Getty Images

Gratis roaming i EU

Roaming – altså tale, sms og data på et udenlandsk netværk – er gebyrfrit i hele EU, hvis du har et roaming-abonnement. Det betyder, at du ikke skal betale ekstra for at sms’e, ringe eller surfe på nettet, når du rejser i EU-lande samt Norge, Island og Liechtenstein.

Prisen er den samme, som hvis du var hjemme i Danmark. For at bruge din mobil i udlandet, skal du have et roaming-abonnement. Tjek med dit selskab, om du kan bruge dit abonnement i udlandet, eller om abonnementet kun gælder i Danmark.

Reglerne for roaming i EU gælder for alle teleselskaber.

Rejser du uden for EU? Sådan undgår du dyre telefonregninger

Data kan stadig koste penge

Databrug er dog ikke ubegrænset i EU. Efter reglerne for roaming er der en grænse for, hvor meget data du kan bruge i udlandet. Det betyder, at du skal betale, hvis du overskrider denne grænse.

Teleselskabet bestemmer prisen på data, hvis du overskrider grænsen. På nogle telefoner kan du sætte en grænse for, hvor meget data telefonen må bruge.

Tjek dit teleselskab for at se grænsen for, hvor meget data du må bruge med dit abonnement, når du rejser i EU-lande, og hvad prisen er, hvis du overskrider grænsen.

Test: Mobilabonnementer med masser af data - også i EU

Opkald og sms fra Danmark til udlandet er ikke gratis

Reglerne om gratis roaming gælder, når du rejser i et andet EU-land, men ikke hvis du er i Danmark og ringer til udlandet. Opkald og sms’er fra Danmark til udlandet betragtes nemlig ikke som roaming.

Opkald fra Danmark til et andet EU-land må maksimalt koste 1,77 kroner i minuttet, ligesom en sms kun må koste 0,55 kroner.

Opkald fra færger koster dyrt

Mobiltelefonen kan du også bruge på færger og krydstogtsskibe. Men er du på havet, kan du risikere, at dit opkald går via satellit, og det er meget dyrt.

Sæt mobilen på flytilstand i god tid før du ankommer til færgen. Så er telefonen ikke nået at gå på færgens mobilsender. Brug skibets wi-fi, og vent ellers med at surfe eller ringe, til du er kørt et stykke vej fra færgen.

Hos nogle selskaber, blandt andet YouSee, kan du spærre for data-færgekald. Tjek dit selskabs hjemmeside.

Forbrugerrådet Tænk mener: Roaming uden for Europa skal ned i pris

"Forbrugerrådet Tænk har i mange år arbejdet for at roaming skal være frit i EU. Vi har derfor været med til at presse EU til at vedtage de regler, der gør, at du nu skal kunne tage din data med dig, når du rejser inden for EUs grænser.

Teleselskaberne tager imidlertid stadig høje priser for din roaming uden for EU. Det kan være i Tyrkiet, USA, Nordafrika eller på Balkan. Når du tager en færge eller er på et krydstogtskib kan du også risikere ekstreme regninger.

Forbrugerrådet Tænk opfordrer selskaberne til at tage rimelige priser, når du roamer - som erhvervskunder for eksempel kan få. Vi fortsætter kampen for at få Danmark og EU til at presse de andre lande til en mere fornuftig løsning, når du rejser uden for EU."

Martin Salamon, cheføkonom i Forbrugerrådet Tænk