Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Titel

Afbestillingsforsikring: Skal du købe den?

Flyselskaber og billetudbydere tilbyder ofte afbestillingsforsikring under købet af billetter. Men får du noget ud af at vælge den ekstra forsikring?
Af Lasse Olsen
29. Juni 2020
Afbestllingsforsikring: Skal du have en?
Foto: Getty Images

Coronavirus: Er jeg dækket af afbestillingsforsikringen?

Kan du ikke komme på ferie, fordi Udenrigsministeriet fraråder dig at rejse? Så dækker forsikringsselskabet måske, hvis du har en afbestillingsforsikring.

Flyselskabet skal give dig dine penge tilbage, hvis flyselskabet aflyser rejsen. Men aflyser du selv din ferie, for eksempel på grund af frygt for coronavirus? Så dækker nogle afbestillingsforsikringer dit tab, hvis du har købt rejsen, før Udenrigsministeriet frarådede dig at rejse til området.

Vær opmærksom på, at det ikke gælder alle forsikringsselskaber. Tjek betingelserne i din rejseforsikring eller kontakt selskabet for at høre nærmere om dine vilkår.

Afbestillingsforsikring: Er det en god idé?

Afbestillingsforsikringen giver dig muligheden for at afbestille ferien, koncerten og lignende og få pengene tilbage, hvis du af den ene eller anden årsag ikke kan tage af sted.

Din rejseforsikring kan indeholde en afbestillingsforsikring. Du kan også købe en separat afbestillingsforsikring, når du køber en rejse eller i forbindelse med køb af koncertbilletter.

Men kan det betale sig at købe en afbestillingsforsikring? Læs med her.

Dækker afbestillingsforsikringen under coronakrisen? Læs undersøgelsen nu

Det dækker afbestillingsforsikringen

Afbestillingsforsikringer dækker det beløb, du har betalt for billetten - uanset om det gælder rejser, koncerter eller andre arrangementer.

Afbestillingsforsikringen kan i nogle tilfælde også dække afledte udgifter - for eksempel transport til koncerten eller parkering i lufthavnen på vej på ferien.

Undersøg altid vilkårene i den enkelte forsikring for at se, hvordan du er dækket.

Betingelserne for afbestillingsforsikringer kan variere meget. Afbestillingsforsikringer dækker typisk, hvis:

 • Du er blevet syg eller kommet til skade.
 • En pårørende er død.
 • Du er blevet fyret.
 • Du er blevet skilt eller separeret.
 • Du ikke kan rejse på grund af graviditet.
 • Du ikke har bestået en eksamen og derfor skal til reeksamen.
 • Der er opstået brand i dit hjem.
 • En offentlig dansk myndighed opfordrer til evakuering.
 • Udenrigsministeriet fraråder rejser til et land eller område.

Det dækker afbestillingsforsikringen typisk ikke

Forsikringen dækker typisk ikke, hvis du havde tegn på sygdom, inden du købte rejsen. Er du for eksempel blevet undersøgt for symptomer hos lægen, opfatter forsikringsselskabet det måske som om, du kendte til sygdommen i forvejen – og så dækker forsikringen ikke.  

Krig, terror og andre ekstraordinære begivenheder, som ingen kan forudse – også kaldet force majeure - er typisk ikke i sig selv dækket af din forsikring.

Forsikringsselskabet kan have begrænsninger på, om du er dækket af afbestillingsforsikringen, hvis du er 70 år eller ældre. Så er der ifølge forsikringen større risiko for, at du bliver syg inden afrejse. Hos nogle selskaber skal du i stedet have en seniorforsikring eller betale flere penge for din forsikring.

Læs altid betingelserne grundigt og tjek, hvad afbestillingsforsikringen dækker, før du køber rejsen. Vær opmærksom på, at du skal have købt din afbestillingsforsikring før den situation, du ønsker dækning for, opstår.

Vil du ikke på ferie på grund af coronavirus? Her er dine rettigheder

Læs betingelserne grundigt

Læs altid betingelserne grundigt eller kontakt dit forsikringsselskab, hvis du i tvivl om, hvordan du er dækket. Der kan nemlig være forskel på, hvor tæt på din rejse eller din koncert, du kan bruge din afbestillingsforsikring.

Fraråder Udenrigsministeriet for eksempel rejser til et land, afgør nogle selskaber, om du er dækket 14 dage før rejsen, mens andre selskaber først dækker, hvis Udenrigsministeriets anbefaling gælder 72 timer før din afrejse.

Skal du afbestille en meget dyr rejse eller billet? Så skal du være opmærksom på, at afbestillingsforsikringen kan have en øvre grænse for, hvor mange penge den dækker. Tjek dine forsikringsbetingelser for at være sikker på, at du kan få dækket hele dit tab.

Har du allerede en afbestillingsforsikring?

Afbestillingsforsikring kan være inkluderet i enten din årsrejseforsikring eller din indboforsikring.

Har du et kreditkort, for eksempel Mastercard Guld? Så har du måske en rejseforsikring gennem kreditkortet, hvor afbestillingsforsikring er inkluderet.

Kontakt dit forsikringsselskab og/eller din bank og spørg, hvordan du er dækket, inden du betaler for en afbestillingsforsikring hos et flyselskab eller en rejseudbyder. Så undgår du at dobbeltforsikre dig.

Tjek dette, inden du køber rejseforsikring

Dækker afbestillingsforsikring ferie i Danmark?

Lejer du sommerhus, eller tager du på vandrehjem, badehotel eller kroferie hjemme i Danmark? Så dækker afbestillingsforsikringen som udgangspunkt ligesom, hvis du var i udlandet.

Din afbestillingsforsikring dækker ofte kun, hvis du har booket et vist antal overnatninger. Og du er ikke dækket, hvis du bor privat – for eksempel, hvis du har lånt et sommerhus af en bekendt.

Afbestillingsforsikringen dækker ikke, hvis du aflyser din ferie, fordi du er nervøs for at blive smittet med coronavirus.

Overvej dette, inden du køber afbestillingsforsikring

Forsikringer som afbestillingsforsikring giver bedst mening, når de dækker store beløb. Spørg derfor altid dig selv om følgende, inden du køber en afbestillingsforsikring samtidig med dine fly- eller koncertbilletter:

 • Kan forsikringen betale sig? Hvor dyr er rejsen i forhold til, hvor meget du betaler for afbestillingsforsikringen?
 • Hvor stor er risikoen for, at du får brug for afbestillingsforsikringen? Og hvor stort kan dit samlede tab i værste fald maksimalt blive? Hold det op mod, hvor meget du betaler for billetterne.
 • Rejser du ofte? Så overvej, om det kan betale sig at købe en årsrejseforsikring med afbestillingsforsikring i stedet for at købe en afbestillingsforsikring til hver rejse. Så er alle dine rejser i løbet af 1 år dækket mod uforudsete hændelser.

Pas på disse fælder, når du køber flybilletter

Forbrugerrådet Tænk mener: Forsikringsselskaberne bør hjælpe ved coronavirus

"Rejse- og afbestillingsforsikringen dækker ikke nødvendigvis, hvis rejsen aflyses på grund af coronavirus. Men vi mener, forsikringen bør dække i denne usædvanlige og særlige situation, uanset selskabers normale vilkår.

Forbrugerne har en forventning om, at de er dækket, når Regeringen og sundhedsmyndighederne melder så markant ud om coronavirus.

Det handler ikke kun om den enkelte forbrugers økonomi, men om et fælles samfundsansvar for at komme godt igennem epidemien og ikke at udsætte andre unødigt for smitterisiko."

Jakob Steenstrup, seniorjurist i Forbrugerrådet Tænk