Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Social

Titel

Afbestillingsforsikring: Skal du købe den?

Flyselskaber og billetudbydere tilbyder ofte afbestillingsforsikring under købet af billetter. Men får du noget ud af at vælge den ekstra forsikring?
Af Lasse Olsen
10. Marts 2020
Afbestllingsforsikring: Skal du have en?
Foto: Getty Images

Coronavirus: Er jeg dækket af afbestillingsforsikringen?

Fraråder Udenrigsministeriet rejser til et land for eksempel på grund af coronavirus?

Nogle forsikringsselskaber dækker, hvis du må afbestille din rejse, fordi Udenrigsministeriet fraråder rejser på grund af coronavirus. Andre forsikringsselskaber dækker ikke,

Læs betingelserne grundigt eller kontakt forsikringsselskabet og hør om dine rettigheder.

Afbestillingsforsikring: Er det en god idé?

Afbestillingsforsikring kan du ofte bruge til at få dine penge retur, hvis eksempelvis Udenrigsministeriet fraråder rejser til et land eller et område på grund af krig, terror eller smitsomme sygdomme som for eksempel coronavirus.

Flyselskaber og udbydere af koncertbilletter tilbyder ofte afbestillingsforsikring som tilkøb til dine billetter.

Afbestillingsforsikring giver dig muligheden for at afbestille ferien, koncerten og lignende og få beløbet tilbage, hvis du af den ene eller anden årsag ikke kan tage af sted.

Men kan det betale sig at købe en afbestillingsforsikring? Læs med her.

Dækker afbestillingsforsikringen under coronakrisen? Læs undersøgelsen nu

Hvad dækker en afbestillingsforsikring?

Afbestillingsforsikringer dækker det beløb, du har betalt for billetten - uanset om det gælder rejser, koncerter eller andre arrangementer.

Afbestillingsforsikringen kan i nogle tilfælde også dække afledte udgifter - for eksempel transport til koncerten eller parkering i lufthavnen på vej på ferien.

Undersøg dog altid vilkårene i den enkelte forsikring for at se, hvordan du er dækket.

Betingelserne for afbestillingsforsikringer kan variere meget. Afbestillingsforsikringen kan være tegnet gennem dit forsikringsselskab eller forhandleren af flybilletter, koncertbilletter og lignende.

Afbestillingsforsikringer dækker typisk, hvis:

 • du er blevet syg eller kommet til skade

 • en pårørende er død

 • du er blevet fyret

 • du er blevet skilt eller separeret

 • du ikke kan rejse på grund af graviditet

 • du ikke har bestået en eksamen og derfor skal til reeksamen

 • der er opstået brand i dit hjem

 • en offentlig dansk myndighed opfordrer til evakuering

 • udenrigsministeriet fraråder rejser til et land eller område

Krig, terror og andre ekstraordinære begivenheder, som ingen kan forudse – også kaldet force majeure - er typisk ikke i sig selv dækket af din forsikring.

Fraråder Udenrigsministeriet rejser til det land eller område, du skal rejse til eksempelvis på grund af coronasmitte? Så kan du dog hos mange selskaber bruge din afbestillingsforsikring til at aflyse din rejse og få dine penge tilbage.

Vil du ikke på ferie på grund af coronavirus? Her er dine rettigheder

Læs betingelserne grundigt

Vilkår og dine muligheder om dækning med afbestillingsforsikring kan variere fra selskab til selskab. Er du i tvivl om, hvordan du er dækket? Så læs betingelserne grundigt eller kontakt dit forsikringsselskab.  

Vær opmærksom på, at det kan variere fra selskab til selskab, hvor tæt på din rejse eller koncerten, du kan bruge din afbestillingsforsikring.

Fraråder myndighederne rejser til din feriedestination? Så afgør nogle selskaber først, om du er dækket 14 dage før rejsen, mens andre selskaber dækker afbestillingen, hvis Udenrigsministeriets anbefaling stadig gælder 72 timer før din afrejse.

Skal du afbestille en meget dyr rejse eller billet? Så skal du være opmærksom på hvor højt et beløb, din afbestillingsforsikring dækker.

Beløbet på dækningen kan nemlig svinge med næsten 100.000 kroner for rejser. Også for koncertbilletter kan der være en beløbsgrænse på for eksempel 5.000 kroner.

Tjek om du allerede har en afbestillingsforsikring

Afbestillingsforsikring kan være inkluderet i enten din årsrejseforsikring eller indboforsikring. Det kan også være, at du aktivt har valgt afbestillingsforsikring til som en del af din årsrejseforsikring eller indboforsikring.

Har du et kreditkort, for eksempel Mastercard Guld? Så har du måske en rejseforsikring gennem kreditkortet, hvor afbestillingsforsikring er inkluderet.

Kontakt dit forsikringsselskab og/eller din bank og spørg, hvordan du er dækket, inden du betaler for en afbestillingsforsikring hos et flyselskab eller en rejseudbyder. Så undgår du at dobbeltforsikre dig.

Tjek dette, inden du køber rejseforsikring

Overvej dette, inden du køber afbestillingsforsikring

Forsikringer som afbestillingsforsikring giver bedst mening, når de dækker store beløb. Spørg derfor altid dig selv om følgende, inden du køber en afbestillingsforsikring samtidig med dine fly- eller koncertbilletter:

 • Kan forsikringen betale sig? Hvor dyr er rejsen i forhold til, hvor meget du betaler for afbestillingsforsikringen?
 • Hvor stor er risikoen for, at du får brug for afbestillingsforsikringen? Og hvor stort kan dit samlede tab i værste fald maksimalt blive? Hold det op mod, hvor meget du betaler for billetterne.
 • Rejser du ofte? Så overvej, om det kan betale sig at købe en årsrejseforsikring med afbestillingsforsikring i stedet for at købe en afbestillingsforsikring til hver rejse. Så er alle dine rejser i løbet af 1 år dækket mod uforudsete hændelser.

Pas på disse fælder, når du køber flybilletter

Følg med - skriv dig op til vores nyhedsbrev

Har coronavirussen påvirket din ferie? Eller påvirker den dine rettigheder, når du handler?

Forbrugerrådet Tænk mener: Forsikringsselskaberne bør hjælpe ved coronavirus

"Rejse- og afbestillingsforsikringen dækker ikke nødvendigvis, hvis rejsen aflyses på grund af coronavirus. Men vi mener, forsikringen bør dække i denne usædvanlige og særlige situation, uanset selskabers normale vilkår.

Forbrugerne har en forventning om, at de er dækket, når Regeringen og sundhedsmyndighederne melder så markant ud om coronavirus.

Det handler ikke kun om den enkelte forbrugers økonomi, men om et fælles samfundsansvar for at komme godt igennem epidemien og ikke at udsætte andre unødigt for smitterisiko."

Jakob Steenstrup, seniorjurist i Forbrugerrådet Tænk