Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Social

Titel

Cykelhjelme: Her er de bedste i test i 2018

Alle 25 cykelhjelme i test skal beskytte mod alvorlige hovedskader som kraniebrud. Men nogle beskytter bedre end andre mod hjernerystelse.
Af Tage Majland
17. Maj 2018
cykelhjelme sikker mips ulykke hoved hjernerystelse skaterhjelm test
Foto: iStock

Cykelhjelme beskytter ikke lige godt mod hjernerystelse

Cykler du uden hjelm, er der høj risiko for, at du vil få kraniebrud, hvis du med for eksempel 10 kilometer i timen banker dit hoved mod en vej eller kantsten.

Med en hjelm burde du med stor sandsynlighed kunne undgå et kraniebrud. Det er altså som udgangspunkt godt at køre med hjelm, uanset hvilken en du har.

Køber du cykelhjelm, kan du ikke se på produktet, om den også beskytter mest muligt mod hjernerystelse.

Cykelhjelme skal blot leve op til en sikkerhedsstandard, for at de lovligt kan sælges på det danske marked. Dette viser producenten ved at mærke deres hjelm med CE-mærket.

Ny testmetode for hjelme er baseret på virkelige ulykker

Kravene i den nuværende standard inddrager ikke test og beregninger, der kan sige noget om hjelmenes evne til at beskytte mod for eksempel hjernerystelse.

Den nuværende standard kræver kun undersøgelse af hjelmens kapacitet ved et vinkelret fald på underlaget, hvor den øverste del af hjelmen rammer underlaget.

Forbrugerrådet Tænks nye test går skridtet videre og ser også på de roterende belastninger af hjernen, der kan være med til at forårsage hjernerystelser. Testmetoden er baseret på data fra ulykker i virkeligheden.

De nye målemetoder i denne test er endnu ikke implementeret i standarden for krav til cykelhjelme.

Log ind eller bliv medlem for at se, hvilke cykelhjelme der klarer testen bedst

Bliv medlem og se resten

Log ind eller køb adgang nu

- Få adgang til alle test og anbefalinger
- Gør de bedste køb og find de bedste produkter
- Undgå fejlkøb og at blive snydt
- Få hjælp til før, under og efter køb
- Støt vores arbejde for bedre rettigheder for alle forbrugere.

Forbrugerrådet Tænk mener: Kravene til cykelhjelme skal strammes.

I denne test af cykelhjelme har Forbrugerrådet Tænk valgt at gå længere end de nuværende krav til, hvor godt cykelhjelme skal beskytte, hvis uheldet er ude.

Vi har valgt at teste flere forskellige faldsituationer, og vi har testet, hvor godt hjelmene beskytter mod de rotationspåvirkninger af hjernen, der opstår ved typiske slag.

Ingen af delene er med i de nuværende krav til cykelhjelme.

Men det er vigtige parametre i forhold til at gøre cykelhjelme på markedet endnu mere sikre. Rotationspåvirkningerne kan give hjernerystelser og dermed have alvorlige følger.

Producenter er allerede selv begyndt at markedsføre nogle af deres hjelme med, at de beskytter ud over kravet. Et godt eksempel er hjelme med systemet MIPS.

Forbrugerrådet Tænk valgt opfordrer alle – børn som voksne – til at køre med cykelhjelm for at få beskyttelse mod de mest alvorlige hovedskader.

Men vi mener samtidig, at alle cykelhjelme bør give bedst mulig beskyttelse – også mod hjernerystelser. Dette opnås kun ved, at kravene til cykelhjelme strammes.

Stine Müller, testansvarlig projektleder i Forbrugerrådet Tænk