Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Titel

Cykelhjelme: Her er de bedste i test

En cykelhjelm skal beskytte mod alvorlige hovedskader og kraniebrud. Se hvilke som beskytter bedst og bliver Bedst i test.
Af Tage Majland
7. August 2020
Cykelhjelm Bedst i test Forbrugerrådet Tænk - kvinde med cykelhjelm
Foto: iStock

Cykelhjelm beskytter mod kraniebrud

Cykler du uden cykelhjelm, er der høj risiko for, at du kan få kraniebrud, hvis du med for eksempel 10 kilometer i timen banker dit hoved mod en vej eller kantsten.

En cykelhjelm mindsker i høj grad risikoen for kraniebrud. Det er altså som udgangspunkt godt at køre med hjelm, uanset hvilken en du har.

Udvidet test af cykelhjelme

Forbrugerrådet Tænk har testet cykelhjelme. I vores cykelhjelm test benytter vi os af en testmetode, der er udviklet af forskere på Strasbourg Universitet.

Testen har til formål at bedømme, hvor gode hjelmene er til at beskytte mod andre typer af hovedskader for eksempel hjernerystelser. Standardtestmetoder tester ikke så udvidet som vi gør.

Test: Sådan klarer cykelhjelmene vores test

Disse cykelhjelme har vi testet

Testen af cykelhjelme, undersøger et bredt udsnit godkendte cykelhjelme, du kan købe i handlen. Vi har testet cykelhjelme af mærkerne:

Abus, BBB, Bell, Bilka, Bontrager, Cratoni, Giro, Harald Nyborg, Lazer, Limar, Mango, Met, Nutcase, Scott og Specialized.

Vi har også testet cykelhjelme til børn. De testresultater finder du i en særskildt test

Test: Cykelhjelme til børn - se alle resultater

Cykelhjelme beskytter ikke lige godt mod hjernerystelse

Cykelhjelme skal blot leve op til en sikkerhedsstandard, for at de lovligt kan sælges på det danske marked. Dette viser producenten ved at mærke deres hjelm med CE-mærket

Køber du cykelhjelm, kan du ikke se på produktet, om den også beskytter mest muligt mod andre og oftest lidt mindre alvorlige hovedskader, eksempelvis hjernerystelser.

Disse cykelhjelme er Bedst i test

Testen af cykelhjelme viser, at der ikke er sammenhæng mellem pris og hvilke cykelhjelme som beskytter bedst. Cykelhjelme med MIPS, er heller ikke en garanti for at du er beskyttet mod hjernerystelse.

Få fuld adgang til taenk.dk

Bliv medlem for 54 kr./måneden:

  • Find de bedste produkter

  • Undgå at blive snydt

  • Få mere end 150 uvildige test

  • Modtag medlemsmagasin

  • Få hjælp før, under og efter køb

Forbrugerrådet Tænk mener: Kravene til cykelhjelme skal strammes.

I denne test af cykelhjelme har Forbrugerrådet Tænk valgt at gå længere end de nuværende krav til, hvor godt cykelhjelme skal beskytte, hvis uheldet er ude.

Vi har valgt at teste flere forskellige faldsituationer, og vi har også testet, hvor godt hjelmene beskytter mod de rotationspåvirkninger af hjernen, der opstår ved typiske slag.

Ingen af delene er med i de nuværende krav til cykelhjelme.

Men det er vigtige parametre i forhold til at gøre cykelhjelme på markedet endnu mere sikre. Rotationspåvirkningerne kan give hjernerystelser og dermed have alvorlige følger.

Producenter markedsføre allerede hjelme med, at de beskytter ud over kravet. Et godt eksempel er hjelme med rotationsbeskyttelsessystemet MIPS.

Forbrugerrådet Tænk opfordrer alle – børn som voksne – til at køre med cykelhjelm for at få beskyttelse mod de mest alvorlige hovedskader.

Men vi mener samtidig, at alle cykelhjelme bør give bedst mulig beskyttelse – også mod hjernerystelser. Derfor skal kravene til cykelhjelme strammes.

Stine Müller, testansvarlig projektleder i Forbrugerrådet Tænk