Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Social

Titel

Sådan sletter du din harddisk

Din defekte computer kan blive solgt videre som ny - med dine gamle filer. Undgå det ved at slette harddisken helt, før du returnerer den til butikken.
Af Charlotte Larsen
3. September 2015
Foto: Thinkstock

Sletning af data er ikke nok

Data på din harddisk kan hurtigt ende i de forkerte hænder. Det kan ske, når du leverer din harddisk eller computer tilbage til forretningen, sælger den brugt, smider den ud, eller forærer den væk.

Udnyttelse af dine data kan du undgå ved at få slettet dine data korrekt forinden.

Gendannelsesprogrammer kan relativt nemt genskabe dine data, selv om du har tømt papirkurven på din computer. Det er derfor ikke tilstrækkeligt.

Test: Tablets - iPad, Android og Windows

Formatering af din harddisk

Løsningen kan være at formatere din harddisk. Indholdet kan stadig gendannes, men hvis du blot forærer din computer til en, du kender, må du vurdere, om det ikke er nok.

Formateringen foretages i styresystemet, uanset om du har en Windows- eller Mac OSX computer. Det sikreste er at overskrive data på harddisken og formatere.

Sletteprogrammer kan hjælpe dig med dette – og jo flere gange du gentager processen, desto mere sikkert er det.

Overskrivninger én til tre gange er nok, medmindre du opbevarer statshemmeligheder på din harddisk.

Test: Mobilsikkerhed og Antivirus

Formatering af din eksterne harddisk er nemmere

Overskrivning og formatering af en ekstern harddisk kræver, at du har sletteprogrammet installeret på din computer. Herefter er det forholdsvis simpelt at vælge det eksterne drev og angive sikkerhedsniveauet.

Mac OSX har indbygget denne slettefunktion af en ekstern harddisk. Windows-computere kan du formatere grundigt, hvis blot du undgår ”Ekspresformatering”/” Quick Format”-funktionen.

Sletteprocessen kan tage lang tid, hvis dit drev er stort, og hvis du gerne vil overskrive flere gange – så lad eventuelt programmet arbejde natten over.

Test: Smartphones og mobiltelefoner

Intern harddisk kræver reinstallering

Overskrivning af computerens styresystem er optimalt, hvis du vil sikre, at alle dine data på din interne harddisk bliver slettet. Det er dog knap så simpelt, uanset om du har Windows, eller Mac OSX er installeret.

Mac har funktionen indbygget i styresystemet. Har du Windows som styresystem, kræver det at sletteprogrammet afvikles fra en cd/dvd/usb-disk.

Styresystemet skal du efterfølgende geninstallere på din computer. Hvis ikke du har forstand på at reinstallere et styresystem, er det en god idé at få assistance.

Med Windows 8 er det dog blevet nemmere, at slette data og installere styresystemet via en menu.