Billig printer kan hurtigt blive dyr - vælg den rigtige
Gå til hovedindhold

Få adgang til alt indhold på tænk.dk, medlemsmagasinet og meget mere.

Bliv medlem

Billig printer kan hurtigt blive dyr

Printere til 400 kroner kan hurtigt blive dyrere end printere til 2.000 kroner. Det kommer an på hvor meget du printer og hvad du printer. Se hvornår den billige printermaskine bliver dyr i brug, og få hjælp til at spare blæk her.

Trine Brøndsted · Foto: Getty Images · 14. november 2022
Person printer og overvejer at billige printere kan hurtigt blive dyre.

Printere koster fra få hundrede til flere tusinde kroner, og der er mange at vælge i mellem. Men den billigste printer i indkøb, er langt fra altid den billigste printer i længden. Det viser vores printer test.

Det er heller ikke ligegyldig om du fx vælger en almindelig standard blækpatronprinter eller om du køber en tankprinter.

Hvilken printer skal du vælge - den dyre eller billige?

Vi har set nærmere på, hvad det i snit koster at bruge en billig og en dyr printer. Prisen for den ene printer er ca 400 kroner og prisen for den anden printer er ca. 2.000 kroner.

Printerne, vi har set nærmere på, kan begge kobles på trådløst netværk, og de kan begge printe direkte fra din smartphone. Begge er farveprintere med skanner og kopifunktion.

Handler det om økonomi, kan den billige printer ret hurtigt ende med at koste mere end den printer, der er dyrere i indkøbspris. Det skyldes udgifterne til blæk. 

Prisen for at printe et foto kan være 40 gange højere i blæk end en printer, med en fornuftig blækøkonomi. 

Billig eller dyr printer: Hvad skal du vælge?

Valget mellem en dyr eller billig printer bør afhænge af, hvor meget du skal printe og hvad du skal printe. Når du har printet 220 fotosider med HP-modellen til 400 kroner, overstiger de samlede udgifter (indkøb og forbrug), hvad det ville have kostet at købe og printe 220 fotosider på den dyrere model. Læg dertil omkostningen til at printe tekstsider, der også er markant dyrere på den billige printer

'blaekforbrug-dyr-vs-billig'

Printer du blot en biografbillet i ny og næ og en sjælden gang et foto, kan en billig printer derimod godt svare sig. 

Den dyre printer: Canon Pixma G3520

Canon Pixma G3520 er en relativt dyr printer med en indkøbspris på cirka 2.000 kr. Til gengæld er den billig i brug:

  • Fotoprint koster 21 øre pr. stk.
  • Grafikprint koster 8 øre pr. stk.
  • Tekstprint koster 2 øre pr. stk.

De lave priser for print skyldes, at det er muligt at genfylde printerpatronerne. 

Den billige printer: HP DeskJet 2710e

HP DeskJet 2710e er en af de billigste printer i vores test. Den koster cirka 400 kroner i indkøbspris. Men den er meget dyrere at bruge.

  • Fotoprint koster 8,67 kr. pr. stk.
  • Grafikprint koster 2,83 kr. pr. stk.
  • Tekstprint koster 0,78 kr. pr. stk.

Det gør den billige printer cirka 40 gange så dyr på fotoprints og på tekstprint, end den dyrere printer. 

Printere uden blækpatron er de billigste i print

Når du vælger printer, skal du bl.a. tage stilling til, om du ønsker en laserprinter, en blækprinter med udskiftelige blækpatroner eller en tankprinter med genopfyldelig blæktank. I mange år har laserprinteren haft ry for at være mest driftsøkonomisk i forhold til tonerforbruget sammenlignet med udgiften til blækprinterens blækpatroner.

Men nu har tankprinterne for alvor gjort deres indtog på markedet, og de er lige så billige – eller endda ofte billigere – i brug end laserprinterne. Tankprinterne kan desuden lave de samme flotte fotoprints som almindelige blækprintere, og nu kan de fås til forholdsvis få penge.

'tank-vs-blaekpatron'

Pas på miljøet og brug den gamle printer

Vi har set nærmere på blækprinterens miljøpåvirkning, og her viser det sig, at det er produktionen af printeren, der først og fremmest belaster miljøet. Sammen med transporten udgør produktionen over 80 procent af miljøbelastningen. Miljøpåvirkningen fra el, papir og blæk er forholdsvis lille.

Du bør derfor bruge den printer du allerede har. Hvis din printer mangler funktioner fx at kunne skanne eller hvis den ikke kan printe i farver, så brug din mobil til at skanne med og få farveprintet i en butik. Skal du have en ny printer så anbefaler vi, at du køber en brugt, for at passe på miljøet.

'printer-livscyklus-analyse'

I vores test, kan du finde 164 printere, som findes i handlen nu, samt over 400 printere vi tidligere har testet, som ikke længere er i handlen, men som du muligvis kan finde brugt.