Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Social

Titel

Internet: Få bedre og hurtigere trådløst netværk i hele huset

Er dit internet langsomt eller forsvinder dit wifi-signal? Netværksproblemer kan skyldes dit udstyr eller din bredbåndsaftale. Se hvordan du løser det.
Af David Bergeon
7. Juni 2018
Få hurtigere internet
Foto: Getty Images

Løs problemet med langsomt internet

En ustabil eller langsom internetforbindelse kan skyldes flere ting, men ikke desto mindre er det irriterende, når signalet er nede.

Her kan du læse, hvordan du får et bedre og hurtigere trådløst netværk i dit hus.

Placer din router rigtigt

Internet-routeren, der udsender det trådløse signal, er nogle gange placeret i et teknikskab i den ene ende af boligen og har svært ved at nå den anden ende. Det kan især være et problem i boliger med flere etager.

En tyk betonvæg eller et badeværelse kan også svække signalet fra routeren.

Sørg for at placere routeren centralt i hjemmet eller tæt på de enheder, der skal gå på nettet. For eksempel fjernsynet i stuen eller computeren på arbejdsværelset.

Køb en forstærker

Er routerens signal ikke stærk nok til at nå ud i hele dit hjem, selvom du har placeret den optimalt, kan du købe en såkaldt forstærker eller wifi-extender.

Forstærkeren skal du sætte midt i mellem routeren og det område, som signalet ikke kan nå.

Skift kanal på din router

Signalet fra din router bliver sendt ud på en netværkskanal. Hvis der er flere i det område, hvor du bor, der bruger den samme kanal, kan det sænke din hastighed.

Kanalen kan du skifte, så dit signal bliver sendt ud på en mindre brugt kanal. Se hvordan du skifter kanal hos din internet-udbyder.

Mål hvor hurtigt dit netværk er

Hastigheden på dit netværk kan du teste med din telefon eller computer. Energistyrelsens hjemmeside tjekditnet.dk og siden speedtest.net er nogle af de steder, hvor du vil få oplyst hastigheden af dit netværk i forhold til 3 parametre:

  1. Ping-hastighed: Hvor hurtig data rejser ud på internettet og tilbage igen.
  2. Download-hastighed: Hvor hurtigt kommer data fra internettet til dig.
  3. Upload-hastighed: Hvor hurtigt kommer data fra dig og ud på internettet.

Download en app som eksempelvis Speedtest til din smartphone eller tablet og gå rundt i boligen for at måle hastighed forskellige steder, så du kan justere placeringen af wifi-extenderen.

Når du er ved at nå til kanten af rækkevidden, vil du typisk se det på din telefon eller tablet, fordi der kommer færre streger i wifi-symbolet, og hastigheden vil falde, når du er på nettet.

Tjek din hastighed på tjekditnet.dk

Skift bredbåndsaftale

Din bredbåndsaftale skal passe til dit forbrug. Bruger du bredbånd med lav hastighed til at streame samtidig fra flere enheder, vil din internetforbindelse ofte føles langsomt.

Omvendt skal du ikke betale for hurtigere internet end du har brug for. Find ud af, hvor stor hastighed, du har brug for, og hvilken udbyder, der kan tilbyde den billigst.

Se hvor stor internet-hastighed, du har brug for

Skift kabelforbindelse

Kabelforbindelsen, som dit bredbånd bliver leveret på, afhænger af, hvor du bor. Der er forskellige typer kabler, og det kan afgøre, hvor hurtigt internet du kan få.

  • Fiberkabler er lyslederkabler, hvor hastigheden på internettet er nærmest ubegrænset, og det er den mest optimale form for bredbåndsteknologi.
  • Koaksialkabler – forkortet coax – er kabler brugt til kabel-tv. Der var en overgang en bekymring for, at coax-teknologien ikke kunne levere særligt hurtige forbindelser, men forskellige opgraderinger af teknologien og stationer, der forstærker signalerne, betyder, at der i dag tilbydes coax-løsninger med hastigheder op til 1.000 Mbit/s.
  • xDSL er en bredere betegnelse, der groft sagt dækker over at bruge telefonkablerne til at levere bredbånd. Der kan kun overføres store mængder data over korte afstande, og typisk er der tale om, at det kun er den allersidste distribution ind til huset eller ejendommen, der foregår med telefonkablerne. De hurtigste xDSL-forbindelser er typisk omkring 100 Mbit/s, men det kommer an på din husstands placering i forhold til nærmeste central, om du kan nå en så høj hastighed eller må nøjes med mindre.

Se på tjekditnet.dk, hvilken kabelforbindelse du kan få, dér hvor du bor