Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Social

Titel

Billedkvalitet: Indstil let din fladskærm

Billedkvaliteten på fladskærmen bliver meget bedre, hvis du indstiller dit tv. Indstil lysstyrke, kontrast og farver for bedre billede. Se, hvordan du gør.
Af Jesper Frydland-Raun
10. Marts 2016
Foto: iStock

Få det bedste billede på din fladskærm

Som medlem af Forbrugerrådet Tænk kan du i testen af fladskærme se testlaboratoriets bud på den bedste indstilling af skærmbilledet. Du finder indtillingerne i bunden af de enkelte produkters portrætteter.

Bliv medlem og få adgang til testen af fladskærme

Billedkvalitet: Lysstyrke og kontrast gør en stor forskel

Lysstyrken og kontrasten gør en stor forskel for dit billede på dit tv. Du regulerer begge dele, og sammen med farvetonen er det de væsentligste funktioner, du skal være opmærksom på, når du justerer indstillingerne.

Fladskærmen er forudindstillet af producenten. Producenten ønsker, at billedet brager igennem i forhold til konkurrenterne i butikken. Fabriksindstillingerne som regel ikke godt hjemme i stuen. Derfor er det værd at justere indstillingerne, så du får den optimale billedkvalitet.

Indstil skærmen: Sådan gør du

Find din fladskærm i Forbrugerrådet Tænks test. Klik på din model og se laboratoriets bud på den bedste indstilling i bunden af portrættet.

Der vil formentlig være forskel på lyset i din stue og vores testlaboratorium, og dine egne ønsker kan også betyde, at du har behov for at justere billedet yderligere.

Find din model i testen af fladskærme

Mangler din fladskærm?

Er din fladskærmen ikke i testen, får du længere nede i denne artikel en vejledning.

Lær, hvordan du indstiller billedkvaliteten på dit tv i 3 lette trin.

Læs videre og få hjælp

Fladskærmen er ikke i testen: Indstil dit tv med 3 trin

Er dit tv ikke i testen, kan du indstille din fladskærm sådan her:

  • Gå ind i billedmenuen.
  • Notér indstillingerne i tilfælde af, at du vil tilbage.
  • Slå alle billedoptimeringsfunktioner fra, og indstil lysstyrke, kontrast og farver.

1. Lysstyrke

Ton farverne (colour) ned, til du lige nøjagtig får et sort/hvidt billede.
Afspil en dvd eller blu-ray-film med nogle meget mørke scener, og juster nu lysstyrken (brightness), så du lige nøjagtig kan se detaljerne i de mørke dele af billedet.

2. Kontrast

Find en lys scene i filmen med noget hvidt, for eksempel en is eller en t-shirt. Justér kontrasten (contrast), indtil billedet er behageligt lyst, uden at det lyse i billedet er brændt ud.

Gå tilbage til den mørke scene og check, om du stadig kan se detaljerne. Hvis det er nødvendigt, må du genjustere kontrasten, indtil du finder en god balance.

Et LCD-tv kan være svært at indstille på dette punkt, hvis du skal have de mørke nuancer med og samtidig undgå at gøre billedet for mørkt. Det ender formentlig med et kompromis.

3. Farver

Tilbage til farverne. Find nogle scener eller en nyhedsudsendelse med nærbilleder af ansigter.
Juster farvetonerne, så huden ser naturlig ud. Hvis fladskærmen har indstillinger som ’kold’, ’varm’ eller ’neutral’, er den sidste variant ofte at foretrække.

Strømforbruget kan ændre sig

Ændrer du indstillingerne derhjemme, kan du ikke altid stole på fladskærmes energimærke.

Se her. om din fladskærm bruger for meget strøm