Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Social

Titel

Har du været udsat for id-tyveri?

Er din identitet blevet stjålet, er der desværre ikke et enkelt sted, du kan få hjælp. Opdager du, at du har været udsat for identitetstyveri, skal du enten kontakte myndighederne, din bank eller forskellige foreninger og forretninger.
Af David Bergeon
17. Februar 2016
Har du været udsat for id-tyveri?
Foto: iStock

Der kan gå lang tid, før du opdager misbrug

Identitetstyveri er et voksende problem, og du står ofte alene med oprydningen, når skaden er sket. Det kan begynde med en stjålet pung, en hacket hjemmeside eller tilsyneladende uskyldig e-mail. Men der kan gå lang tid, før du opdager at nogen for eksempel misbruger dit cpr-nummer.

Det skal du gøre

Mister du dine identifikationspapirer, som for eksempel pas eller kørekort, er det vigtigt at du kontakter politiet.

En kopi af politianmeldelsen eller henvendelsen kan nemlig bruges som dokumentation over for kreditorer og pengeinstitutter. Derfor er det vigtigt at få en kvittering for din henvendelse.

Pas og kørekort

Hvis du har mistet pas og kørekort, skal du henvende dig til din lokale politistation og bede om at få dit pas eller kørekort gjort ugyldigt. Politiet kan samtidig oplyse, hvordan du kan få nyt kørekort og pas.

Ring 114 eller kontakt politiet via politi.dk

Sygesikringsbevis

Mister du dit sundhedskort, skal du bestille et nyt hos din kommune. Når du bestiller nyt sundhedskort bliver det gamle automatisk ugyldigt.

Bestil nyt sundhedskort på borger.dk

Dankort og andre betalingskort

Får du stjålet dit dankort eller andet betalings- eller kreditkort skal du straks spærre kortet og kontakte din bank.

Kontakt Nets på telefon 4489 2929 for Dankort, Visa/dankort og Visa Electron og på 4489 2750 for MasterCard, Maestro, Visa eller American Express.

Regninger og rykkere, du ikke kender til

Får du regninger eller inkassoskrivelser med posten – og har du ikke købt varen - skal du kontakte den virksomhed, som regningen stammer fra.

Forklar, at du ikke anser dig for bundet af købsaftalen, fordi din identitet er blevet misbrugt, og fremsend en kopi af din politianmeldelse af identitetstyveriet.

Det er virksomheden, der skal bevise, at du har indgået en aftale med dem. Det kan de ikke hvis du har været udsat for id-tyveri.

Ukendt eller manglende post

Får du en bekræftelse på adresseændring eller ukendt post til din adresse, så få dit kommunale folkeregister til at notere tyveriet på dit CPR-nummer. Her er det også en god idé at kontakte politiet, så du kan bruge henvendelsen som bevis.