Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Social

Titel

Har du været udsat for id-tyveri?

Du har mistet dit pas, kørekort, sundhedskort eller Dankort og frygter, at din identitet er blevet stjålet. Hvad skal du gøre, og hvem skal du kontakte?
Af David Bergeon
14. November 2018
Har du været udsat for id-tyveri?
Foto: iStock

Risikerer du at blive hacket?

Forbrugerrådet Tænk har i øjeblikket særligt fokus på din sikkerhed, når du bruger internetforbundne produkter.

Undgå at blive hacket og lær hvordan du tager kontrol med dine egne data.

Der kan gå lang tid, før du opdager misbrug

Ved identitetstyveri står du ofte alene med oprydningen, når skaden er sket. Det kan begynde med en stjålet pung, en hacket hjemmeside eller en tilsyneladende uskyldig e-mail. Men der kan gå lang tid, før du opdager at nogen for eksempel misbruger dit cpr-nummer.

Det skal du gøre

Mister du dine identifikationspapirer, som for eksempel pas eller kørekort, er det vigtigt at du kontakter politiet.

En kopi af politianmeldelsen eller henvendelsen kan nemlig bruges som dokumentation over for kreditorer og pengeinstitutter. Derfor er det vigtigt at få en kvittering for din henvendelse.

På borger.dk har du mulighed for at lave en kreditadvarsel, som er en markering i CPR om, at du ønsker at advare mod, at der ydes lån og kredit i dit navn. Det er relevant, hvis du har været udsat for identitetstyveri.

Opret kreditadvarsel på borger.dk

Pas og kørekort

Hvis du har mistet pas og kørekort, skal du henvende dig til din lokale politistation og bede om at få dit pas eller kørekort gjort ugyldigt. Politiet kan samtidig oplyse, hvordan du kan få nyt kørekort og pas.

Ring 114 eller kontakt politiet via politi.dk

Sygesikringsbevis

Mister du dit sundhedskort, skal du bestille et nyt hos din kommune. Når du bestiller nyt sundhedskort, bliver det gamle automatisk ugyldigt.

Bestil nyt sundhedskort på borger.dk

Dankort og andre betalingskort

Får du stjålet dit dankort eller andet betalings- eller kreditkort, skal du straks spærre kortet og kontakte din bank.

Du kan gøre det på nettet eller kontakte Nets på telefon 4489 2929 for Dankort, Visa/dankort og Visa Electron og på 4489 2750 for MasterCard, Maestro, Visa eller American Express.

Regninger og rykkere, du ikke kender til

Får du regninger eller inkassoskrivelser med posten – og har du ikke købt varen – skal du kontakte den virksomhed, som regningen stammer fra.

Forklar, at du ikke anser dig for bundet af købsaftalen, fordi din identitet er blevet misbrugt, og fremsend en kopi af din politianmeldelse af identitetstyveriet.

Det er virksomheden, der skal bevise, at du har indgået en aftale med dem. Det kan de ikke, hvis du har været udsat for id-tyveri. Du kan blive bedt om at udfylde en tro og love-erklæring.

Ukendt eller manglende post

Får du en bekræftelse på adresseændring eller ukendt post til din adresse, så få dit kommunale folkeregister til at notere tyveriet på dit CPR-nummer. Her er det også en god idé at kontakte politiet, så du kan bruge henvendelsen som bevis.