Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Titel

Fjern dig selv fra Google

Google kan vise personlige oplysninger om dig, hvis nogen søger på dit navn. Læs, hvilke oplysninger du kan få fjernet og hvordan.
Af David Bergeon
6. Maj 2019
Fjern dig selv fra Google
Foto: iStockphoto

Fjern søgeresultater om dig selv

Google, Bing og Yahoo er søgemaskiner, hvor du kan finde hjemmesider fra hele verden, men verden kan også finde resultater om dig. Du kan få søgeresultater om dig selv fjernet. Det er dog ikke i alle tilfælde, at det kan lade sig gøre.

Sådan beskytter du dit barn på nettet

Fjern indhold eller søgeresultat?

Google og andre søgemaskiner kan kun fjerne søgeresultater og ikke indhold på andre hjemmesider. Derfor skal du overveje, om det er et søgeresultat på Google, du vil have fjernet, eller om det er indhold på en hjemmeside.

Kontakt den pågældende hjemmeside, hvis det er indhold, du vil have fjernet. Det kunne eksempelvis være en artikel på et medies hjemmeside, der nævner dit navn.
Er der tale om ulovligt indhold på nettet, eksempelvis hævnporno, kan du anmelde det til politiet.

Hvad kan du få fjernet?

Dit navn kan være blevet offentliggjort, hvis du har været offer eller er blevet dømt for en forbrydelse. Google kan fjerne links om forbrydelsen fra de søgeresultater, der kommer frem, hvis man googler dit navn. Men kun hvis sagen er forældet.

Sider der henviser til dit navn, telefonnummer eller andre personlige oplysninger kan også blive fjernet fra søgeresultater.

Indhold, du selv har publiceret, er sværere at få fjernet. Det kan være debatindlæg, blogindlæg, videoer eller kommentarer.

Søgeresultater skal være irrelevante eller forældede, før Google kan fjerne dem.

Læs mere hos Google om, hvilke resultater de fjerner

Hvordan får du søgeresultater fjernet?

Skriv til Google eller eventuelt en anden søgemaskine, hvis du vil have fjernet søgeresultater om dig selv.

Søgeresultaterne skal være konkrete, så du skal henvise til det enkelte søgeresultat og sende en begrundelse med til Google for at få det fjernet.

Her kan du anmode Google om at fjerne et søgeresultat

Google skal i hvert enkelt tilfælde afveje beskyttelsen af personoplysninger mod hensynet til informationsfriheden.

Google vælger selv, om de vil giver dig ret i din henvendelse. Giver de dig ret, vil de slette de pågældende søgeresultater. De vil dog stadig eksistere på nettet – men oplysningerne vil ikke komme frem i en Google-søgning.

Søgemaskinen Bing kan du også anmode om at slette oplysninger om dig.

Bing: Sådan anmoder du om at få slettet oplysninger om dig

Hvad hvis du ikke får medhold?

Hvis Google eller en anden søgemaskine ikke vil fjerne de søgeresultater, du ønsker, kan du vælge at klage til Datatilsynet.

Klag: Du kan få hjælp til at klage på Datatilsynets hjemmeside

Forbrugerrådet Tænk mener: Du skal have magten over dine data

”Du har ret til et privatliv online. Du skal som forbruger have magt over, hvilke private oplysninger du vil dele på nettet.

Databeskyttelsesloven er et vigtigt initiativ, når det gælder sikkerheden af dine personlige oplysninger og dit privatliv."

Anette Høyrup, Seniorjurist i Forbrugerrådet Tænk

Databeskyttelsesloven slår fast, hvordan virksomhederne skal beskytte og behandle dine personlige oplysninger. På den måde gør loven det klart, hvilke rettigheder du har, når det kommer til dine personlige data.