Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Social

Titel

Regntøj til børn: Vælg det rigtige

Børneregntøj skal holde dit barn tørt i regnvejr, være nemt at få af og på samt behageligt at være i. Få de gode råd til at købe regntøj til ungerne.
Af Astrid Grunert Rantorp
19. Juni 2015
Regntøj til børn: Vælg det rigtige
Foto: Kåre Viemose

Sådan vælger du det rigtige regntøj til børn

Regntøj til børn skal holde dit barn tørt, når det danske vejr byder på regn. Det skal også være nemt at få af og på samt behageligt at være i.

I denen artikel får du gode råd til at købe regntøj til børn.

Børnene skal med, når du køber regntøj

Regnsæt skal du helst købe sammen med dit barn. På den måde sikrer du, at det sidder ordentligt uden at stramme, eller at det ikke er for stort eller småt.

Gummistøvler: Undgå dårlige gummistøvler med Forbrugerrådet Tænks test

Åndbart eller vandtæt regntøjet?

Regntøj til børn kommer i 2 typer: 

  • Regntøj lavet kun af polyester
  • Regntøj med ydersiden er af polyurethan – også kaldet PU.   

Det perfekte regnsæt eksisterer ikke. Du må enten vælge polyester, som er åndbart og mindre vandtæt, eller omvendt PU, som er meget vandtæt men mindre åndbart, med risiko for at dine børn kommer til at svede.  

Regntøj lavet af PU-stoffet, føles nærmest som gummi, mens polyesterstoffet er mere blødt og stoflignende. Om regnsættet har en PU-overflade kan du altid se på mærket i regntøjet, hvor der eksempelvis står 60 procent polyester og 40 procent polyurethan/PU.

Strop i buksebenet

Stropper er vigtige på regntøj. Især er den strop, der kan sættes under gummistøvlen, vigtigt.

Vand kan nemlig løbe ned af benet og ind i støvlen, hvis du ikke kan hive buksebenet ud over støvlen og sætte den fast med en strop.  Stropperne sikrer, at buksebenet bliver nede omkring støvlen, så det ikke glider op, og barnet kan blive våd på bukserne og benet.

Stropperne kan være af både en form for gummi og elastik. Erfaringen viser, at gummi er bedre end elastik, da elastikken altid bliver slap efter noget tid.

Elastik ved ankel og håndled

Velcro ved ankler og håndled er godt, fordi det betyder, at der er mindre risiko for, at børnene bliver våde på buksebenene og ærmerne. Hvis trøjen kan stikke ud af ærmet, suger den nemlig vand, men med velcro lukker du effektivt af ved håndleddene.

Reflekser på regntøjet

Regntøjet skal både kunne fungere sommer og efterår, og det er vigtigt, at børnene kan ses i trafikken i de mørke og regnfulde måneder. Kig derfor efter regnsæt, der har reflekser både foran og bag på og på arme og ben.

Reflekserne skal helst sidde lavt, så lyskeglen fra bilernes forlygter kan ramme dem, anbefaler Rådet for Sikker Trafik.

Hætte uden snore

Hætten skal helst kunne lukkes helt til, så den ikke blæser så nemt af hovedet. Men den skal ikke sidde så stramt, at den generer.

Snore er dog næsten ikke til at komme udenom, for det er svært for producenterne at lave løsninger, hvor hætten på regnjakken kan justeres uden at lave snore.

Snore øger risikoen for, at barnet kan sidde fast i eksempelvis klatrestativet. Derfor må tøj til børn under 7 år ikke have snore i hoved- og halsområdet ifølge Sikkerhedsstyrelsens anbefalinger.

Lynlås i regnjakken

Lynlås er nødvendig i regnjakken. Trykknapper er nemlig sværere at lukke for børnene, fordi det kræver mange kræfter.

Knapper alene giver også større risiko for, at der trænger vand ind i mellemrummet mellem knapperne, så barnet bliver våd på maven.

Knapper over en lynlås er dog en god løsning, for det sikrer, at vandet ikke kommer gennem lynlåsen, der ikke nødvendigvis er helt vandtæt.

Seler og elastik i taljen på regnbukserne

Regnbukser skal helst have seler, så børnene ikke så nemt bliver våde på maven.

Selerne gør, at bukserne går længere op på maven, så det bliver sværere for vandet at trænge op under jakken, hvis barnet for eksempel falder eller tager rutsjebanen på maven.

Elastik i taljen gør, at bukserne sidder bedre på børnene. Det giver sjældent en god pasform, hvis regnbukserne kun kan justeres i taljen med trykknapper, og i nogle regnbukserne er knapperne så store, at det vil gøre ondt, hvis barnet falder og lander på knapperne.

Rådene er udarbejdet i samarbejde med pædagog Gry Buus og pædagogmedhjælper Anette Frandsen, der begge arbejder i Søndermarkens Børnehave i Give, og som har været med til at teste regntøj for Forbrugerrådet Tænk.