Sådan vedligeholder og køber du gummistøvler
Gå til hovedindhold

Få adgang til hele tænk.dk

Bliv medlem

Sådan vedligeholder og køber du gummistøvler der passer til dig

Vand og mudder kræver gode gummistøvler, hvis du skal tørskoet igennem. Læs her, hvad du skal være opmærksom på, når du køber gummistøvler til familien og hvordan du passer på dem

Foto: Getty Images · 21. juli 2023
Sådan vedligeholder og vælger du de rigtige gummistøvler - gummistøvler i vandpyt

Der findes mange varianter af gummistøvler , og de findes i mange prisklasser. Hvis du vil købe  gummistøvler, du bliver glad for i længden, er der en række ting, du skal være opmærksom på både når du køber dem og når du bruger dem.

I Forbrugerrådet Tænk har vi tidligere testet gummistøvler til børn for bl.a. slidstyrke og sikkerhed. Testen er ikke længere tilgængelig, da mange af de testede støvler ikke længere er på markedet, men med udgangspunkt i de testresultater får du her gode råd til hvordan du køber og passer dine gummistøvler, så de kan holde i mange år.

Passer gummistøvlerne dig?

Undersøg altid komfort, materialer og skridsikkerhed, før du køber. Prøv støvlerne, så du er sikker på, at de er komfortable at gå med i mange timer:

  • Støvlernes højde – hvor langt oppe skal de beskytte dig mod vand og snavs?
  • Hvor nemme er de at tage af og på?
  • Sidder de godt på din fod, eller skvulper den, når du går?
  • Hvor tunge er støvlerne?
  • Har støvlerne det nødvendige "vejgreb" – til brug på asfalt, på båd eller mudrede stier?
  • Har de reflekser, der sikrer, at du bliver set i mørke.
  • Miljøstyrelsen anbefaler at købe fodtøj, der er mærket med Blomsten (eu-ecolabel.

Naturgummi eller pvc – hvilket materiale er bedst?

Trods navnet er ikke alle gummistøvler lavet af gummi.

Naturgummi eller syntetisk gummi er dog det materiale, de fleste gummistøvler er lavet af. Naturgummi kommer fra gummitræer og syntetisk gummi er, som navnet også siger, et syntetisk produkt. De indeholder ikke ftalater, men kan tørre ud – og skal vedligeholdes.

Pvc er et meget anvendt plastmateriale, som støvler også kan være lavet af. Støvler af pvc er helstøbte uden limninger. De kan indeholde ftalater for at gøre materialet blødere, men disse stoffer kan være problematiske for sundheden. Forsøg viser, at ftalater både optages i kroppen ved direkte hudkontakt og gennem luften.

Husk at gemme kvitteringen, i tilfælde af at du senere skal reklamere over støvlerne.

Sådan vedligeholder du dine gummistøvler

De snavsede gummistøvler skal ikke bare stilles hen i et hjørne eller i et skab efter brug, hvis du vil have dem til at holde længe.

Sørg for, at gummistøvlerne er rene

Snavsede gummistøvler skal ikke bare stilles hen i et hjørne eller i et skab efter brug, hvis du vil have dem til at holde længe.

Fjern gerne mudder og snavs. Vask med klud eller svamp – ikke børster, som kan slide overfladen.

Hold støvlernes gummi i god form

Tør ikke gummistøvler på radiatoren eller i tørreskab, fordi gummimaterialet derved hurtigere udtørrer. Hvide revner er tegn på udtørring, fordi naturgummi gradvist tørrer ud.

Vedligehold løbende med olie eller silikone. Almindelig madolie kan bruges som alternativ til skoproducenternes plejeprodukter.

Gummistøvler til børn er på det jævne

Vores tidligere test af gummistøvler til børn, viste blandt andet, at alle gummistøvlerne er vandtætte. I hvert fald når de er nye. For testen viste, også at gummistøvler har det hårdt, når de bliver brugt godt og grundigt. Gummistøvlerne revnede både i sålen og på overdelen, når de blev brugt over tid i testen.

Gummistøvlerne revner:

Holdbarheden er en udfordring for mange støvler i testen. Samlet kan man for de fleste støvler ikke forvente, at de holder længe.

Gummistøvlerne revnede både i sålen og på overdelen, når det blev afprøvet, hvor meget et hul i overfladen udviklede sig ved gentagen påvirkning – ligesom når man går med støvlen.

gummistøvle med revne
Sålen på denne gummistøvle flækkede helt over på tværs. Foto: ICRT

Foret holder ikke

Foret holder ikke i længden på en del støvler, hvor der blev slidt hul i foret under testen.

Skrider, når det er vådt

Nogle af gummistøvlerne blev meget glatte, når de blev våde, så børne kan skride på det regnvåde underlag.

Pas på uønskede kemikalier

Ingen af de testede gummistøvler var fri for uønskede kemikalier. Vi fandt PAH’er i alle gummistøvlerne. Mængden og typerne varierede. PAH’er tilladt, men vi mener ikke at det bør findes i gummistøvler til børn. PAH’er er bedre kendt som tjærestoffer og er en gruppe stoffer, hvor mange er eller mistænkes for at være kræftfremkaldende.