Titel
Sådan har vi testet cykelhjelme til børn

Forbedret test af cykelhjelme fokuserer på hjernerystelser
Forbrugerrådet Tænk har testet cykelhjelme til børn, ud fra et mere udvidet testprogram.
Tidligere test af cykelhjelme har taget udgangspunkt i den gældende standard for cykelhjelme, hvor midten af cykelhjelmene under testen med høj hastighed rammer vinkelret ned på et fladt underlag, og stødabsorptionen måles.
Standardens krav til cykelhjelmene på markedet tager udgangspunkt i, at de skal beskytte mod de mest alvorlige hovedskader som for eksempel kraniebrud.
Forbrugerrådet Tænks nuværende test har i stedet fulgt en mere omfattende testmetode, der er udviklet af forskere på Strasbourg Universitet.
Testen har til formål at bedømme, hvor gode hjelmene er til at beskytte også ved andre typer af fald og mod flere typer af hovedskader for eksempel hjernerystelser.
Testede cykelhjelme passer til de fleste børn
Hjelmes størrelser varierer og dækker lidt forskellige spænd af størrelser.
De testede hjelme spænder fra 46 til 58 cm i omkreds, hvilket afhængig af hovedstørrelse kan dække fra børn på et par år og helt op til teenagere og voksne med små hoveder.
Cykelhjelme til børn: sådan klarer de testen
Disse børnecykelhjelme har vi testet
26 cykelhjelme til børn er testet. Hjelmene er udvalgt, så de dækker markedet bredt.
Med i testen er både hjelme med og uden særlige rotationsbeskyttelsessystemer som MIPS og SPIN
De testede mærker er fra Abus, Alpina, Bell, Bilka, BoBike, Casco, Coop, Crazy Safety, Giro, Harald Nyborg, Lazer, Limar, Poc, Puky, Scott, Specialized og Uvex.

Testen tager udgangspunkt i viden fra rigtige ulykker
Testmetoden baserer sig på data fra virkelige ulykker – både i forhold til hvor og hvordan hjelmen rammer underlaget, samt i de mulige skader, der kan ske ved faldet.
Hjelmene testes således ved 6 forskellige fald. 3 på fladt og 3 på skrånende underlag, hvor de rammer henholdsvis
- Forrest
- Bagest
- På siden af hjelmen.
Særligt de skrå fald kan give anledning til rotationspåvirkninger på hjernen omkring forskellige akser, afhængig af hvor hjelmen rammer.
De rotationspåvirkninger, som sensorer på testhovedet måler, omregnes ved hjælp af data fra faldulykker til en risiko for hovedskade som for eksempel hjernerystelse og kortvarig bevidstløshed. Des mindre risiko for skade, des bedre beskyttelse giver hjelmen.
I den samlede bedømmelse af hvor godt hjelmene beskytter vægter beskyttelsen ved de 6 forskellige fald lige meget.
Ikke alle cykelhjelme beskytter mod hjernerystelse
Testen er udført i samarbejde med andre forbrugerorganisationer i International Consumer Research and Testing, ICRT samt med Certimoov, www.certimoov.com
Hjelmene er testet og evalueret i overensstemmelse med en metode, som er udviklet af Strasbourg Universitet.

Forbrugerrådet Tænk mener: Kravene til cykelhjelme skal strammes.
I denne test af cykelhjelme har Forbrugerrådet Tænk valgt at gå længere end de nuværende krav til, hvor godt cykelhjelme skal beskytte, hvis uheldet er ude.
Vi har valgt at teste flere forskellige faldsituationer, og vi har også testet, hvor godt hjelmene beskytter mod de rotationspåvirkninger af hjernen, der opstår ved typiske slag.
Ingen af delene er med i de nuværende krav til cykelhjelme.
Men det er vigtige parametre i forhold til at gøre cykelhjelme på markedet endnu mere sikre. Rotationspåvirkningerne kan give hjernerystelser og dermed have alvorlige følger.
Producenter markedsføre allerede hjelme med, at de beskytter ud over kravet. Et godt eksempel er hjelme med rotationsbeskyttelsessystemet MIPS.
Forbrugerrådet Tænk opfordrer alle – børn som voksne – til at køre med cykelhjelm for at få beskyttelse mod de mest alvorlige hovedskader.
Men vi mener samtidig, at alle cykelhjelme bør give bedst mulig beskyttelse – også mod hjernerystelser. Derfor skal kravene til cykelhjelme strammes.
Stine Müller, testansvarlig projektleder i Forbrugerrådet Tænk