Cykelhjelme til børn: Her er de bedste i test
Cykelhjelme til børn beskytter mod alvorlige hovedskader som kraniebrud. Hjernerystelse skærmer ikke alle lige godt imod. Her er 4 af de bedste hjelme.
Cykelhjelme beskytter, men ikke alle lige godt
Cykelhjelme på det danske marked skal leve op til en sikkerhedsstandard. Det skal producenten sørge for og angive med CE-mærket.
En cykelhjelm nedsætter derfor altid risikoen for at få alvorlige hovedskader som eksempelvis kraniebrud ved en ulykke.
Cykelhjelme beskytter dog ikke alle lige godt mod andre hovedskader som for eksempel hjernerystelse.
Forbrugerrådet Tænk har testet cykelhjelme til børn, for hvor godt de beskytter også mod andre typer af hovedskader.
Cykelhjelme er testet efter skærpede krav
Standarden for sikkerhedskrav til cykelhjelme tager ikke højde for hjelmens evne til at beskytte hovedet ved andre fald end vinkelret på fladt underlag. Særligt ved skrå fald kan hovedet blive påvirket af rotationskræfter, der kan medføre hjernerystelse.
Forbrugerrådet Tænks test går derfor længere end standarden ved at fokusere på 6 typer fald, 3 er på fladt underlag, og 3 fald er skrå.
Laboratoriet har analyseret påvirkningen af et testhoved, når hjelmen rammer de 2 forskellige underlag henholdsvis på siden, fortil og bagtil.
Disse cykelhjelme til børn har vi testet
Forbrugerrådet Tænk har testet 26 cykelhjelme til børn. Hjelmene er udvalgt, så de dækker markedet bredt.
De testede hjelme spænder fra 46 til 58 cm i omkreds, hvilket afhængig af hovedstørrelse kan dække fra børn på et par år og helt op til teenagere og voksne med små hoveder.
De testede mærker er fra Abus, Alpina, Bell, Bilka, BoBike, Casco, Coop, Crazy Safety, Giro, Harald Nyborg, Lazer, Limar, Poc, Puky, Scott, Specialized og Uvex.
Her er de bedste cykelhjelme til børn
De bedste cykelhjelme til børn i testen klarer sig godt. 4 modeller kan anbefales for at yde en god beskyttelse mod hovedskader, herunder hjernerystelse:
Tak, fordi du læser med
Som medlem får du adgang til alle test og artikler på tænk.dk for
58 kr. / måned
Ved køb af 12 måneders medlemskab til 695 kr.
Forbrugerrådet Tænk mener: Kravene til cykelhjelme skal strammes.
I denne test af cykelhjelme har Forbrugerrådet Tænk valgt at gå længere end de nuværende krav til, hvor godt cykelhjelme skal beskytte, hvis uheldet er ude.
Vi har valgt at teste flere forskellige faldsituationer, og vi har også testet, hvor godt hjelmene beskytter mod de rotationspåvirkninger af hjernen, der opstår ved typiske slag.
Ingen af delene er med i de nuværende krav til cykelhjelme.
Men det er vigtige parametre i forhold til at gøre cykelhjelme på markedet endnu mere sikre. Rotationspåvirkningerne kan give hjernerystelser og dermed have alvorlige følger.
Producenter markedsføre allerede hjelme med, at de beskytter ud over kravet. Et godt eksempel er hjelme med rotationsbeskyttelsessystemet MIPS.
Forbrugerrådet Tænk opfordrer alle – børn som voksne – til at køre med cykelhjelm for at få beskyttelse mod de mest alvorlige hovedskader.
Men vi mener samtidig, at alle cykelhjelme bør give bedst mulig beskyttelse – også mod hjernerystelser. Derfor skal kravene til cykelhjelme strammes.
Stine Müller, testansvarlig projektleder i Forbrugerrådet Tænk
Autostole klarer sig godt i kemitest
Autostole er generelt uden uønskede kemikalier, der for eksempel er mistænkt for at være hormonforstyrrende eller kræftfremkaldende, viser vores test.
Er brugte autostole sikre?
Du kan spare penge, hvis du køber autostolen brugt. Men du risikerer også at spare på børnenes sikkerhed, hvis kvaliteten ikke er i orden.
Kan du balancere klimahensyn med børnevenlig mad?
For børnefamilier kan det være svært at balancere klimahensyn med næringsholdig børnevenlig mad, synes Ingrid Soldal Eriksen, som savner viden om, hvordan man er en grøn samfundsborger i en travl børnefamilie med en baby.