Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Social

Titel

Autostol: Passer den til din bil?

Autostolen skal være godkendt til din bil. Ellers er den ikke lovlig at bruge. Hvad skal du være opmærksom på, når du tjekker om bil og autostol matcher?
Af Gitte Sørensen
19. Maj 2017
Autostolen skal passe til din bil
Foto: iStock

Autostolen skal være godkendt til din bil

Autostolen, der kan anvendes i alle biler, kaldes  ”universal approval”. Det er typisk selemonterede stole i alle vægtgrupper. Men det kan også være isofixmonterede stole med topstrop.

I andre tilfælde skal stolen være godkendt til bilmodellen. Denne type autostole kaldes enten “semi-universal approval” eller “vehicle specific approval”.

Det kan også være nødvendigt at tjekke, om stolen er godkendt til din bil, hvis det drejer sig om en stor bagudvendt selemonteret stol til et barn mellem 0-25 kg.

Spørg autostoleforhandleren, eller tjek om din bilmodel er på listen over godkendte biler i autostolens manual.

Du skal også altid tjekke om stolen passer i andre biler, hvor du kunne finde på at flytte stolen over. For eksempel hvis I har 2 biler, i bedsteforældrenes bil eller lignende.

Du skal være opmærksom på, at større biler ofte har et opbevaringsrum i bilens gulv. Dermed er underlaget mindre stabilt, hvilket kan være et problem for autostole med støtteben. Husk at tjekke om autostolen er godkendt lige netop til denne bil.

Isofix eller sele?

Husk at tjekke, om din bil har isofix-beslag.

Isofixmontering gør det lettere at montere stolen korrekt.

Har din bil ikke isofix-beslag, findes der også mange gode autostole til selemontering.

Sikkerheden bliver ikke forbedret af isofix, når det gælder stolene til de store børn. Det er under alle omstændigheder bilens trepunktssele, der holder barnet. Men isofix-systemet sørger for, at stolen sidder fast i bilen - også når der ikke sidder et barn i den.

Topforankring - ekstra sikkerhed til barnet

Nogle autostole har et ekstra forankringspunkt i form af en sele, kaldet ”Top tether”, topstrop eller topforankring. Den skal monteres i bilens bagagerum, enten i loftet, på gulvet eller på bagsædets ryglæn.

Det er vigtigt at finde ud af, om bilen har et sted, hvor selen kan sidde fast og hvor det er. Det kan du typisk læse dig til i bilens instruktionsbog.

Bagsædet er at foretrække

Ikke alle biler er godkendt til at have autostole på forsædet, men det kan generelt heller ikke anbefales, da det er sikrest at placere børnene på bagsædet. Hvis du vælger at placere et barn i en autostol på forsædet, skal du huske at slå airbaggen fra.

Heller ikke alle biler kan have en autostol på det midterste bagsæde. I nogle biler er det simpelthen ikke plads, andre er slet ikke godkendt. Husk at tjekke det, inden du køber en ny autostol.

Der er forskel på autostolenes bredde. Måske er det muligt at finde en mindre bred stol, hvis det kniber med pladsen på bagsædet.