Læs dette, hvis du køber kunst på bestilling Gå til hovedindhold

Få adgang til alt indhold på tænk.dk, medlemsmagasinet og meget mere.

Bliv medlem

Det skal du være opmærksom på, hvis du køber kunst på bestilling

Giv kunstneren fuld frihed, eller lav en grundig aftale, hvis du bestiller et kunstværk.

Morten Steiniche · Foto: Jeppe Carlsen · 7. marts 2022
Kunst

Går du med tanker om at bestille et maleri eller en anden type kunstværk hos en kunstner – fx et maleri af dine børn eller børnebørn – er der flere ting, du skal være opmærksom på, for der er meget stor forskel på at købe et færdiglavet kunstværk og på at bestille et værk hos en kunstner.

”Hvis du vil bestille et billede, så gælder det om at få afstemt forventningerne først, for det kan gå galt, hvis børnene på billedet ikke ligner,” siger kunstsamler, kurator og forlægger Jens-Peter Brask. Det er advokat og kunstsamler Henrik Mansfeldt Witt helt enig i

”Du er nødt til at aftale alt i forvejen, på samme måde som du vil gøre med en håndværker. Skal det males med en gul farve, skal det males på et lærred, er det med eller uden indramning, hvor stort skal det være, og hvad skal det koste? Altså den sædvanlige og grundige forventningsafstemning,” siger Henrik Mansfeldt Witt og fortsætter:

Kunst

Køb af kunst og fortrydelsesretten

Der er ikke en lovbestemt for­­try­­­del­­ses­­­ret for køb i fysiske butikker, og det gælder også gallerier. Det er derfor op til galleriet eller kunstneren selv, om du kan fortryde købet af kunst­­­vær­ket, efter at handlen har fundet sted. 

Køber du via nettet, har du til gengæld 14 dages returret. Det betyder, at du inden for to uger må sende varen retur og derefter får pengene for købet tilbageført til din konto. Fortrydelsesretten på nettet gælder dog ikke specialfremstillede produkter, som kunst ofte vil være.

”Og sørg så for at få det skrevet ned. Hvis ikke kunstneren selv bekræfter, hvad der er aftalt, så send en e-mail til kunstneren, hvori du bekræfter det, der er aftalt,” siger Jens-Peter Brask. Jo mindre præcis aftalen er, jo større er risikoen også for, at værket ikke bliver, som du forventer.

”Det er klart, at jo mere du overlader til kunstneren, jo mere frihed har kunstneren også. Der er selvfølgelig nogle, der synes, at det er spændende at lade det være op til kunstneren, men det betyder også, at der ikke er andet at gøre end at acceptere værket, hvis du har givet kunstneren kunstnerisk frihed,” siger Henrik Mansfeldt Witt.

Svært at få købet annulleret

Ifølge Henrik Mansfeldt Witt skal der formentlig ret meget til for at sige, at kunstværket lider af mangler i en sådan grad, at du kan ophæve købet.

”Hvis du får leveret noget, der ikke har at gøre med det, du har bestilt – hvis det fx slet ikke ligner det, du forventede, og som er beskrevet i aftalen – så lider det måske af en mangel, som gør, at du vil kunne ophæve købet. Men hvis det er malet, som kunstneren normalt maler, og det også svarer til den aftale, som du og kunstneren har indgået, ja, så får du meget svært ved at komme igennem med ikke at ville acceptere resultatet,” siger Henrik Mansfeldt Witt.

På grund af den meget grundige forventningsafstemning og risikoen for alligevel ikke at få det, du forventede, fraråder Jens-Peter Brask private at købe kunst på bestilling.

”Jeg vil ikke anbefale nogen at få lavet et maleri på bestilling. Hvis du vil give en gave, så køb hellere et færdigt billede.”