Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Titel

Reklamation: Hvem skal bevise hvad?

Klager du over en vare? Når du reklamerer, er der klare regler for, hvem der skal bevise, at varen er i stykker. Få styr på reglerne her.
Af Mie Velebilova Sloth Carlsen
1. Januar 2022
Reklamation: Hvem skal bevise hvad?
Foto: Getty Images

Få svar på dit spørgsmål med det samme

Er du i tvivl om dine rettigheder i en konkret sag?

Få rådgivning om købelov og markedsføring online nu - du kan også få hjælp til at skrive et klagebrev.

Køber du en vare, som hurtigt går i stykker? Så er det i mange tilfælde indlysende, at fejlen skyldes en fabrikationsfejl., og så skal forhandleren sørge for, at fejlen bliver rettet.

Men hvem skal betale for at få fejlen rettet, hvis du og forhandleren ikke kan blive enige om, hvis skyld fejlen er? Og hvordan beviser du, at en fejl var til stede, da du købte varen? Få hjælp her.

Reklamationsret: Her er dine rettigheder

Forhandleren skal rette fejlen i det første år

Går din vare i stykker indenfor det første år efter købet? Så er udgangspunktet efter loven, at fejlen var til stedet, da du købte varen. Det kaldes formodningsreglen.

Forhandleren skal derfor rette op på alle fejl og mangler, som har vist sig i den periode, og som han ikke er i stand til at bevise, at du selv er skyld i. Tvivlen skal altid komme dig som forbruger til gode.

12- 24 måneder efter købet har du bevisbyrden

Går varen i stykker efter 12-24 måneder? Så er det din opgave at bevise, at fejlen var til stede, da du købte varen.

Årsagen til fejlen skal du ikke kunne redegøre for på et fagligt eller teknisk niveau. Du skal blot kunne sandsynliggøre, at fejlen var til stede på købstidspunktet. Det gør du ved at fortælle om de ting, som viser, at du ikke selv er skyld i fejlen.

Disse argumenter kan du bruge til inspiration:

  • Varen burde kunne holde til slid af den type, som varen har været udsat for.
  • Varen har ingen synlige tegn på voldsom brug eller fysisk overlast så som store ridser, revner, skævheder og så videre.
  • Fejlen er anderledes end den type fejl, som typisk vil opstå ved voldsom eller forkert brug.
  • Instruktionsmanualen er ikke blevet udleveret, eller jeg har ikke fået instruktioner om, hvordan jeg skal bruge varen. Derfor kunne jeg ikke vide, at jeg gjorde det forkert.

Garanti-udstederen har bevisbyrden ved garanti

Reklamationsretten er en del af købeloven, og den dækker dig altid. Men nogle forhandlere kan give dig en garanti, når du køber en vare.

Garanti er en ekstra service, der kan stille dig bedre, hvis varen går i stykker.

Køber du en vare med garanti, er det altid op til garantiudstederen at bevise, at en skade ikke er dækket af garantien, da en handelsmæssig garanti er bindende for garantigiveren.

Garanti og reklamationsret: Hvad er forskellen?

Få rådgivning om dine rettigheder

Fik du ikke svar på dit spørgsmål? Forbrugerrådet Tænk giver rådgivning om dine rettigheder med hensyn til købelov og markedsføring.

Som medlem af Forbrugerrådet Tænk kommer du forrest i telefonkøen, og du kan få rådgivning på mail.

Spørgsmål og svar

Hvad er købeloven?

Købeloven beskytter dig, når du køber en vare i en fysisk butik.

Hvis din vare ikke lever op til det, du er blevet lovet, kan du klage inden for 2 år efter købet. Det kaldes reklamationsret.

Skal jeg selv bevise, at fejlen på min vare var til stede, da jeg købte varen?

Går din vare i stykker inden for de første 6 måneder efter købet? Så skal du som udgangspunkt ikke selv bevise, at fejlen var til stede, da du købte din vare. 

Går din vare i stykker 6-24 måneder efter købet? Så skal du kunne ”sandsynliggøre”, at du ikke selv er skyld i fejlen.

Se eksempler på, hvordan du ”sandsynliggør” i artiklen.

Hvad er forskellen på reklamationsret og garanti?

Reklamationsret er din lovbestemte ret til at klage over fejl på en vare. Reklamationsret er en del af købeloven og gælder i 2 år efter, du har købt din vare.

Garanti er noget ekstra, som butikker, importører eller producenter kan vælge at give dig. Garanti kan eksempelvis betyde, at du kan klage over din vare i længere tid end reklamationsrettens 2 år.