Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Social

Titel

Køb som beset og mist rettigheder

Handel mellem private boomer på sider som Den Blå Avis. Men dine rettigheder kan afskrives, når du handler privat, eksempelvis ved at aftale 'købt som beset'. Derfor er det klogt at tage nogle forholdsregler, inden du lægger penge på bordet.
Af Mikkel Wenzel Andreasen
6. August 2018
Køb som beset og mist rettigheder
Foto: iStockphoto

Købt som beset afskriver dine rettigheder

Brugtkøb kan spare dig for mange penge. Men handel mellem private har en bagside. For selvom langt de fleste handler går godt, så modtager Forbrugerrådet Tænk jævnligt henvendelser fra forbrugere, som er blevet i tvivl om, hvilke rettigheder de har, når en privathandel går skævt.

Udgangspunktet er, at der er reklamationsret over fejlbehæftede produkter i 2 år, også når du handler privat.

Privathandel adskiller sig fra butikkerne ved, at du kan afskrive dig dine rettigheder, eksempelvis hvis du og sælger bliver enige om, at varen købes som beset. I så fald kan du som udgangspunkt ikke efterfølgende klage til sælger, hvis den spillekonsol du har købt, ikke kan starte, når du kommer hjem.

Køber du varer over nettet, er du normalt sikret 14 dages fortrydelsesret, men ved handel mellem private har du normalt ikke denne ret, medmindre det er aftalt med sælger.

Skriftlige aftaler giver sikkerhed

Brugte varer kan ikke forventes at fremstå som nye, og dine klagemuligheder vil derfor under alle omstændigheder afhænge af varens alder, stand, pris osv.

Aftal derfor på forhånd, hvordan du og sælger skal forholde jer, i tilfælde af at produktet viser sig ikke at virke helt eller delvist, eller efterfølgende går i stykker. Hvis I har lavet en aftale på skrift, forpligter det og gør det nemmere at være enige om, hvem der hæfter for hvad.

Klare aftaler sikrer både sælger og køber

Sælger du, skal du være særligt opmærksom på, at hvis der ikke er aftalt andet mellem parterne, vil køber som udgangspunkt have 2 års reklamationsret efter loven.

Hvis du som sælger vil undgå, at køberen kan komme til dig med klager op til 2 år senere, skal I aftale, hvorvidt varen er ”købt som beset”, ”uden reklamationsret” eller med lignende forbehold.