Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Titel

Billetsnyd: Hvad gør du?

Billetter til koncerter eller fodboldkampe kan være falske, hvis du køber dem hos Viagogo. Men hvad kan du gøre, hvis du har været udsat for billetsvindel?
Af Camilla Bielski
6. April 2018
Foto: Getty Images

Har du købt en ugyldig billet?

Billetterne til koncerten blev revet væk, og du nåede ikke at få en. Men selv om flere hjemmesider tilbyder billetter til den udsolgte koncert, skal du passe på, hvor du køber.

Falske billetter eller billetter til overpris kan du komme ud for, hvis du køber billetter hos uautoriserede billetudbydere som Viagogo.

Læs med og bliv klog på, hvad du kan gøre, hvis du er blevet udsat for billetsvindel.

Sådan finder du de officielle salgssteder

Kan min billet blive ombyttet til en gyldig billet?

Opdager du, at din billet ikke virker i indgangen til fodboldkampen eller koncerten, kan du ikke få ombyttet billetten til en gyldig billet. Det gælder også, selv om der stadig er ledige billetter. Arrangøren eller billetudbyderen kan nemlig ikke garantere, at din billet er ægte, hvis du har købt den hos uautoriserede billetudbydere som Viagogo.

Billetten kan godt være ægte, men arrangøren eller billetudbyderen kan ikke se på billetten, om den er kopieret og solgt flere gange.

Kan jeg få mine penge igen?

Banken har ganske få muligheder for at føre dine penge tilbage, hvis du er blevet snydt af en uautoriseret billetforhandler.

Dukker din billet aldrig op, kan du lave en indsigelse mod betalingen i banken og få dine penge igen. Det kræver, at du har betalt for billetten med dit betalingskort eller MobilePay, og at du kan overbevise banken om, at du er blevet snydt. 

Har du købt billetter til overpris eller betalt for billetter med bankoverførsel, har banken ingen mulighed for at tilbageføre pengene til dig.

Sådan får du penge tilbage, hvis du har betalt med betalingskort

Jeg har købt en billet til overpris

Billetter bliver ofte solgt til overpris hos uautoriserede billetudbydere, selv om det er i strid med dansk lovgivning. Ved overpris betaler du mere for billetten, end hvad den koster hos den officielle udbyder.

Har du købt en billet til overpris, er der ikke meget hjælp at hente.

Banken kan ikke føre dine penge tilbage, fordi du har godkendt det beløb, der er blevet trukket.

Kan jeg melde billetsnyd til politiet?

Forbrugerrådet Tænk har erfaret, at du desværre ikke har meget hjælp at hente hos politiet.

Politiet har flere gange standset efterforskningen i sager om billetsnyd. Politiet mener ikke, at de kan dokumentere, at billetudbydere, som Viagogo, hjælper billetsælgere med at videresælge billetter til overpris.

Forbrugerrådet Tænk anbefaler, at du alligevel anmelder billetsnyd til politiet, også selv om det ikke er sikkert, at politiet kan gøre noget i den konkrete sag. Så ved politiet, at der fortsat er forbrugere, der føler sig snydt.

Hvem kan jeg klage til?

Klager over varer eller tjenesteydelser kan du normalt sende til Forbrugerklagenævnet.

Viagogo og andre udenlandske billetudbydere kan du dog ikke klage over til Forbrugerklagenævnet, da Forbrugerklagenævnet kun tager imod klager over virksomheder, der er etableret i Danmark.

Viagogo ligger i Schweiz, og er derfor udenfor de danske myndigheders rækkevidde.

Er du blevet snydt af en udenlandsk billetudbyder, kan du i sidste tilfælde starte en sag mod billetudbyderen hos domstolen.

Hvad siger loven?

I Danmark er det ulovligt, at videresælge billetter til overpris.

Loven skal sikre, at alle har lige mulighed for at gå til koncerter og sportsarrangementer.

Du snyder derfor dig selv og støtter billethajerne, hvis du vælger at købe en billet til overpris.

Forbrugerrådet Tænk mener: Snyd ved billetsalg til koncerter, fodboldkampe med videre skal bremses

Reglerne for billetsalg til kultur- og sportsbegivenheder er klare, men vi savner, at myndighederne – både i Danmark og i EU – gør mere for at håndhæve reglerne. Vi arbejder for, at salgsplatforme i højere grad end i dag skal overholde reglerne, og at det bliver nemmere for myndighederne at håndhæve reglerne. 

Her på taenk.dk finder du oplysning om billetsnyd og får hjælp til at undgå falske billetter.

Rikke Seerup Krogsgård, jurist hos Forbrugerrådet Tænk