Investeringstjek gav Inge ro i maven og udsigt til stor besparelse
Inge Müller fra Aarhus fik som medlem af Forbrugerrådet Tænk mulighed for at få tjekket sine investeringer igennem hos Pengeministeriet. Tjekket viste, at hun kan spare op til 135.000 kroner over de næste 10 år.
For Inge Müller handler det ikke om at score en stor gevinst på aktiemarkedet. De godt 800.000 kroner, hun har investeret gennem sin bank, skal egentlig bare supplere hendes pension.
”Det er jo ikke en kæmpe investering jeg har, men det er jo altid godt at have noget på kistebunden,” siger Inge Müller.
Hun fortæller selv, at hun ikke er en ørn til at investere, og hun ønsker heller ikke at blive det. Hun foretrækker, at andre tager sig af det – men har alligevel været i tvivl, om bankens løsning var den bedste for hende.
Derfor tog hun også imod, da hun som en del af sit medlemskab hos Forbrugerrådet Tænk blev tilbudt et omkostningstjek fra Pengeministeriet.
Hun sendte et screenshot fra sin netbank afsted og fik derefter besked om, at de årlige omkostninger på hendes investeringer gennem banken var på 1,51 procent. Investerede hun samme beløb på et lignende risikoniveau udenfor banken, kunne ÅOP skrues ned til omkring 0,2-0,5.
Det kunne give Inge Müller en besparelse på op til 135.000 kroner over de næste 10 år. Men pengene er faktisk ikke det, der betyder mest for hende.
”Jeg har været bibliotekar og går meget op i, at tingene skal være korrekte,” siger Inge Müller.
Hos sin bank har hun fået en årlig rådgivning om sine investeringer, og det har hun egentlig været tilfreds med. Men med en begrænset viden om investeringsmarkedet og manglende lyst til selv at engagere sig meget mere i investeringerne, så har det været svært at gennemskue, om bankens rådgivning var god.
”Jeg var for eksempel ikke opmærksom på, at omkostningerne stiger i takt med, at min formue vokser, og bliver trukket, uden at jeg kan se det,” siger Inge Müller.
Derfor giver det tryghed, at hun nu har fået en uafhængig gennemgang af sine investeringer. Og hun er gået i gang med at realisere investeringerne og flytte pengene til en investering udenom banken, så hun også snart kan få gavn af de lavere omkostninger.
Her er de bedste investeringsforeninger og ETF’er
Der er store prisforskelle på investeringsforeninger og ETF'er med globale aktier – og markante forskelle på, hvordan de klarer sig, når det gælder afkast.
Her er forskellen på en investeringsforening og en ETF
De to investeringsprodukter minder på nogle måder om hinanden og kan godt sammenlignes, men en ETF adskiller sig på enkelte punkter, som du bør kende til.
Sådan får du penge ud af dine værdipapirer
Det er vigtigt at forstå, hvordan investeringer bliver til penge. Nogle værdipapirer giver udbytte af sig selv, mens andre skal sælges for at give penge.