Høj inflation: Skal du afdrage på gæld eller investere?
Gå til hovedindhold

Få adgang til hele tænk.dk

Bliv medlem

Høj inflation: Skal du afdrage på gæld eller investere?

Med den høje inflation kommer der også nye råd til, hvordan du handler mest økonomisk forsvarligt, når det kommer til din formue og din gæld – og i nogle tilfælde kan det være en fordel at få brugt sine penge.

Lars Nøhr Andresen · Foto: Getty Images · 14. december 2022
Mand sidder med barn og kigger på sin økonomi på computer

I en tid hvor inflationen gør det mindre attraktivt at have mange penge stående i banken, fordi inflationen æder af værdien, er spørgsmålet, hvad man så bør gøre. 

“Allerførst skal man huske på, at det altid er en god ide at have et beløb stående til uforudsete udgifter – ikke mindst i en tid hvor fx energiregninger er blevet så uforudsigelige. Vi plejer at sige, at har man mulighed for det, er det fornuftigt at have en til to månedslønninger stående som rådighedsbeløb, og det gælder også, selv om der er høj inflation,” siger cheføkonom i Forbrugerrådet Tænk Morten Bruun Pedersen. 

Men danskerne har mange penge stående på kontoen. I august var danskernes indlån på over 1.000 milliarder kroner. Det svarer til, at hver eneste dansker uanset alder i gennemsnit har lidt over 170.000 kroner på kontoen. 

Investering er gevinst – på lang sigt

Generelt anbefaler Forbrugerrådet Tænk at investere bredt og langsigtet i stedet for at have pengene stående på sin konto. Når det er sagt, skal det også siges, at investeringer altid er forbundet med en vis risiko

Vil du læse mere nu?

Få adgang til alle test og artikler på tænk.dk for kun 65 kr. om måneden.

Spar 10 % og få adgang i et helt år for kun 695 kr.

Allerede medlem?