Bankerne bør tilbyde Dankort i Apple Pay
Over en halv milliard kroner sparer butikkerne hvert eneste år, fordi vi har Dankort i Danmark. Det meste af den besparelse kommer forbrugerne til gode. Men Dankort er truet – særligt af den manglende integration med Apple Pay.
Debatindlægget har tidligere været bragt i Berlingske.
Siden 1983 har Dankort været danskernes foretrukne betalingskort.
En væsentlig årsag til Dankorts succes var det brede samarbejde i finanssektoren, hvor alle banker var med til at udvikle og udstede Dankort.
Men nu truer sorte skyer i horisonten. For mens betalingskort har bevæget sig fra pungen til telefonen, har Dankort tilsyneladende samtidig bevæget sig ud af bankernes bevidsthed.
Fra fluesmækker til mobilbetaling
I de første år foregik Dankortbetalingerne med en fluesmækker i butikken, men så blev magnetstriben indført, som gjorde det muligt at betale elektronisk i butikken. Senere kom chippen, som gjorde kortet mere sikkert, og senest kom den kontaktløse funktion på kortet, hvor ni ud af ti betalinger i dag sker med denne funktion.
Alle udviklingstiltagene har gjort betalingerne hurtigere, nemmere, smidigere og billigere – for både bankerne, butikkerne, forbrugerne og samfundet.
Senest har infrastrukturen til kontaktløse betalinger gjort det muligt for forbrugerne at betale med mobiltelefonen på de allerede eksisterende terminaler i butikkerne.
Desværre er bankernes interesse i Dankortbetalinger gradvist blevet mindre. I dag har vi alene én bank (Danske Bank), der tilbyder Dankort i Apple Pay.
Gigantregning
Det kan på sigt betyde en de facto afvikling af Dankort. I dag er Dankort for langt de fleste virksomheder det billigste betalingsmiddel, og en afvikling vil betyde en enorm ekstra regning. Alene regningen til butikkerne estimeres af det engelske konsulenthus CMPSI at løbe op i cirka 530 millioner kroner årligt, hvis Dankort afvikles. Cirka 70 procent af den regning vurderes direkte at ville ramme forbrugerne.
Dertil kommer de samfundsmæssige omkostninger ved betalinger. I 2016 kostede en Dankortbetaling samfundet 2,4 kroner per betaling. En betaling med et internationalt kreditkort var helt oppe i at koste samfundet svimlende 13,7 kroner per betaling. Dermed er der altså også betydelige besparelser for samfundet ved, at vi i Danmark har Dankort.
Værn om Dankort
Så der er flere gode grunde til at værne om Dankortet.
Omkostningerne til indløsning af internationale kort (Visa og MasterCard) er nemlig stigende og har ifølge det uvildige konsulenthus CMSPI medført øgede omkostninger til detailhandlen på cirka 225 millioner kroner årligt i perioden 2016 til 2021. Uden Dankort ville alle kortbetalinger skulle foregå med internationale kort – med deraf følgende massive øgede og stigende private og samfundsmæssige omkostninger.
Dankort er unikt. Kortet er uafhængigt af udlandet, det virker ved nedbrud på internettet og er med til at give Danmark en større robusthed.
Danmark vil stå dårligere og blive fattigere uden Dankort. Der er derfor behov for, at bankerne igen løfter i flok og sikrer, at alle danskere med et Dankort kan benytte kortet i Apple Pay. Bankerne har en stor rolle i samfundet, og med den store rolle følger et stort ansvar. Bankerne skal være der for alle deres kunder – store som små, erhvervsdrivende som private.
Men ved at undlade at tilbyde Dankort i Apple Pay svigter bankerne deres samfundsansvar.
Ventetiden trækker ud for Dankort-brugere, der vil betale med mobilen
Fra næste år skal danske banker inkludere Dankort-delen af Visa/Dankort i Apple Pay. Rundspørge viser, at der stadig er uklarhed om, hvordan udrulningen kommer til at foregå.
Det skal du vide, hvis du bruger Visa/Dankort
Hvad koster et Visa/Dankort, og hvorfor skal du være opmærksom på, om du bruger Dankort- eller Visakortdelen af dit betalingskort? Hvad er et Mastercard Dankort? Få svarene her.
Skal du betale med Mastercard og Visa?
Hvad er forskellen på kreditkort som Mastercard og Visa – og Dankort? Hvad koster det, og hvad skal du være særligt opmærksom på? Læs med her.