Svindlere udgiver sig ofte for at være fra Nets, Apple og COOP
Forbrugerrådet Tænk modtog i løbet af 2018 over 5000 tips om digitalt fup og svindel via appen Mit Digitale Selvforsvar, som er blevet hentet af 100.000 brugere. Langt de fleste tips handler om phishing-mails, hvor svindlere fx prøver at franarre ofrene personlige oplysninger ved at udgive sig for at være en virksomhed eller organisation. En ny tendens er afpresning i form af såkaldt ”sextortion”

"Dette er en automatisk besked for kunder, der mangler at angive betalingsoplysninger. Vi har brug for din hjælp til at løse et problem med din Nets-konto."
Sådan lyder et eksempel på en såkaldt phishingmail, der har til formål at lokke kontooplysninger eller anden vigtig data ud af forbrugerne. Det sker ved, at svindlerne udgiver sig for at være en virksomhed eller organisation. Phishing er den form for svindel, som Forbrugerrådet Tænk i 2018 har modtaget flest tips om, og de tre firmaer, som svindlerne oftest udgiver sig for, er Nets, Apple og COOP.
”Der er desværre ingen tvivl om, at svindlerne bliver dygtigere. Tidligere kunne mange phishingmails identificeres fx via åbenlyse stavefejl og fejl i firmanavne eller logoer, men vi ser nu eksempler, hvor man som forbruger skal være virkelig påpasselig og have blik for detaljerne for at kunne se, at der er tale om svindel,” siger Anette Høyrup.
I alt udgør de fem brands, som Forbrugerrådet Tænk oftest får tips om bliver misbrugt til svindel, godt 22 procent (1124) af den samlede mængde tips på 5123.
Et nyere fænomen, som Forbrugerrådet Tænk har observeret i 2018, er afpresningsmetoden, der kaldes ”sextortion”. Her forlanger svindlerne penge under trusler om ellers at offentliggøre videooptagelser af offeret, der ser internetporno. Og de bruger oftest data fra datalæk til at gøre truslen troværdig.
”Sextortion virker mere overbevisende end så mange andre former for digitalt svindel, fordi afsenderen er i besiddelse af offerets password og brugernavn. Derfor virker truslen mere reel, da den tager udgangspunkt i et password, som modtageren kan genkende at have brugt. Vi kan kæde afpresningsforsøgene direkte sammen med de store datalækager, vi har observeret de seneste år. Det viser, hvor vigtigt det er, at blandt andet store virksomheder skal blive bedre til at passe på forbrugernes data," siger Anette Høyrup.
Hun fortæller, at man som forbruger kan sikre sig bedre ved at skifte sit password jævnligt, og undgå at bruge det samme på flere forskellige platforme. Og understreger, at når det kommer til afpresningsmails, skal man ikke betale, men anmelde sagen til politiet.
Appen Mit Digitale Selvforsvar er et samarbejde mellem Forbrugerrådet Tænk og TrygFonden. Brugerne modtager advarsler om falske e-mails, fup-konkurrencer, svindel-sms’er, ondsindede hjemmesider og øvrig it-relateret kriminalitet.
Mit digitale selvforsvar blev relanceret i efteråret 2018, og er ved udgangen af året blevet hentet af ikke færre end 100.000 brugere i henholdsvis Google Play og App Store.
Nøgletal
Samlede antal tips: 5123
Afpresning
Mail: Afpresning 3
Mail: Ransomware 113
Mail: Sexstortion 30
Hovedtotal 146
Brands
Nets 280
Apple 268
COOP 212
Elgiganten 206
IKEA 158
Hovedtotal 1124
Type
Mail: Phishing 2151
SMS: Smishing 714
Opkald: Scam 480
SMS: Konkurrence-fup 269
Mail: Konkurrence-fup 144
Hovedtotal 3758