Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Titel

Sådan arbejder Forbrugerrådet Tænk politisk for dig

Forbrugerrådet Tænk er forbrugernes stemme, når politikerne laver love og regler. Vi beskytter dine rettigheder, så du kan være sikker, når du handler.
Af Mette Andrea Boesgaard
23. Maj 2019
Sådan arbejder Forbrugerrådet Tænk politisk
Foto: iStock

Forbrugernes stemme – det er os!

Må virksomheder spamme dig med reklamer? Skal du have kompensation, når toget er forsinket? Hvor meget skal det koste at tale i telefon i Europa?

Forbrugerrådet Tænk tester hvert år tusindvis af produkter grundigt og videnskabeligt. Men vi arbejder også politisk på at sætte dine interesser som forbruger på dagsordenen, når der skal træffes vigtige beslutninger både nationalt og internationalt.

Forbrugerrådet Tænk taler hver dag din sag overfor politikere, virksomheder, myndigheder og presse. Vi repræsenterer også dig og dine interesser i omkring 300 danske og internationale organisationer, råd, nævn og udvalg.

Bliv medlem og støt vores arbejde

Vi kæmper for sikre produkter og gode rettigheder

Forbrugerrådet Tænks politiske arbejde tager sit udgangspunkt i 31 mærkesager, hvor vi i særlig grad kæmper for dig og dine rettigheder.

Mærkesagerne fokuserer på dine rettigheder og din sikkerhed i forbindelse med:

  • Mad – det skal være let at spise sundt og bæredygtigt
  • Problemkemi – det skal være let at undgå problemkemi i dine produkter
  • Digital forbrugerbeskyttelse – du skal have kontrol over dine egne data
  • Privatøkonomi – du skal have ansvarlig långivning, så du ikke bliver fanget i lån, du ikke kan betale tilbage
  • Hjemmets produkter – dine produkter skal holde og kunne repareres

Produkter skal have etikken i orden og gode klagesystemer - det er andre af vores mærkesager.

Læs alle Forbrugerrådet Tænks mærkesager

Forbrugerrådet Tænk sidder med, når lovene bliver lavet

Når love i Danmark bliver vedtaget, sidder Forbrugerrådet Tænk med ved bordet og taler din sag.  

Forbrugerrådet Tænk deltager i råd, nævn og udvalg, der forbereder den lovgivning, som påvirker din og andre forbrugeres hverdag.  Vi sidder blandt andet med, når Nationalbankens Betalingsråd diskuterer nye betalingssystemer, og når Fødevarestyrelsen diskuterer, hvordan de bedst arbejder for at sikre vores mad.

Forbrugerrådet Tænk sikrer også dine rettigheder når vi samarbejder direkte med erhvervslivet om at sørge for at virksomhederne opfører sig, som de skal. Vores arbejde i E-handelsfonden, Alkoholreklamenævnet og Rådet for Digital Sikkerhed bidrager til, at du trygt kan handle på nettet og for at sikre dit digitale privatliv.

Råd, nævn og udvalg: Her repræsenterer Forbrugerrådet Tænk dig

Se alle vores høringssvar og breve til politikere i dokumentationsbiblioteket

Vi sikrer dine rettigheder i en global verden

Hvilke sprøjtemidler må der være på dine grøntsager? Og hvordan er du beskyttet, hvis du handler på nettet uden for Danmark?

Dine rettigheder som forbruger skal ikke kun dække dig i Danmark. Som forbruger handler du ofte på tværs af grænser. Og på mange områder bliver lovene vedtaget gennem internationale samarbejder, for eksempel i EU. 

Forbrugerrådet Tænk arbejder derfor også for dine rettigheder på nordisk, europæisk og globalt plan.

På nordisk plan arbejder vi sammen med de øvrige nordiske forbrugerorganisationer for eksempel med at give input til Nordisk Råds arbejde om bæredygtigt forbrug.

På europæisk plan repræsenterer vi dig i flere organisationer. Blandt andet sidder vi i bestyrelsen i den europæiske forbrugerorganisation BEUC.

På globalt plan sidder vi i bestyrelsen af den globale forbrugerorganisation Consumers International. Organisationen taler forbrugernes sag i blandt andet FN og WTO, for eksempel når der skal forhandles om regler for international handel.

EU: Sådan arbejder Forbrugerrådet Tænk for dig i EU

Internationale samarbejder: Her repræsenterer Forbrugerrådet Tænk dig

Forbrugerrådet Tænk taler din sag i medierne

Forbrugerrådet Tænk taler din sag i tv, radio og aviserne hver dag.

Som forbrugernes stemme i danske medier kan vi hjælpe dig og alle andre danske forbrugere, når du vil skifte bank, fordi din bank opfører sig uetisk eller hvis du er blevet fuppet på Facebook.

Forbrugerrådet Tænk sætter på den måde fokus på udfordringer og løsninger for forbrugerne overfor politikere, myndigheder og virksomheder.

På Facebook kan du følge med i vores arbejde i pressen

Vi arbejder faktabaseret

Forbrugerrådet Tænk underbygger altid vores politiske arbejde med fakta. Fakta får vi fra vores test, undersøgelser, vores telefonrådgivning for forbrugere og vores arbejde i klage- og ankenævn.

Vi tester hvert år flere tusinde produkter – lige fra mobiltelefoner og fladskærme til pesto og indboforsikringer.

Testresultaterne viser os, hvor produkter og services kan forbedres. På den måde er vores grundige, videnskabelige test basis for vores politiske arbejde for at sikre dine rettigheder som forbruger.

Gennem analyser og undersøgelser sætter vi også fokus på dine behov som forbruger. For eksempel spørger vi gennem Mærkebanken forbrugerne om deres produkter holder i længden. Vi laver også jævnligt undersøgelser, hvor vi spørger om forbrugernes holdning til aktuelle problemstillinger.

Forbrugerrådet Tænks telefonrådgivning hjælper dig som forbruger med dine rettigheder i købeloven. Gennem mødet med forbrugerne får vi fokus på områder, hvor du som forbruger har brug for bedre beskyttelse.

Se alle vores test

Mærkebanken: Holder dine produkter i længden?

Rådgivning: Få hjælp til dine rettigheder

Se vores analyser i dokumentationsbiblioteket

Gode klagesystemer giver dig gode rettigheder

Et godt klagesystem styrker dine rettigheder som forbruger. Derfor arbejder Forbrugerrådet Tænk for et stærkt klagesystem, der hjælper dig, hvis du har problemer med et køb.

Klagesystemet i Danmark består af en række statslige og private ankenævn. Her kan du få hjælp, hvis du ikke kan løse striden med den, der har solgt dig varen eller ydelsen.

Forbrugerrådet Tænk er repræsenteret i en lang række ankenævn. Vi afgør ikke klagerne i ankenævnene, men vi er forbrugernes repræsentanter, når klagesagerne skal afgøres.

Arbejdet i ankenævnene kan hjælpe os til at se problemer, der rammer de danske forbrugere.

Klagenævn: Her er Forbrugerådet Tænks repræsentanter

Sådan klager du

Støt vores arbejde – bliv medlem nu

Støt Forbrugerrådet Tænks politiske arbejde for bedre forbrugerrettigheder – bliv medlem nu.

Som medlem får du:

  • Ubegrænset adgang til alle test på taenk.dk
  • Adgang til guides om alt fra at slette dine profiler på sociale medier til at finde det rette realkreditlån.
  • Hjælp og rådgivning om dine rettigheder i købeloven fra vores rådgivning.
  • Medlemsmagasinet Forbrugerrådet Tænk – fyldt  med forbrugerstof og leveret direkte til din postkasse.

Som medlem af Forbrugerrådet Tænk er du også med til at sørge for sikre produkter på markedet. Uden vores medlemmer kan vi nemlig ikke laboratorieteste over 2.000 produkter hvert år.