Sådan arbejder Forbrugerrådet Tænk for dig
Gå til hovedindhold

Få adgang til alt indhold på tænk.dk, medlemsmagasinet og meget mere.

Bliv medlem

Sådan arbejder Forbrugerrådet Tænk for dig

Forbrugerrådet Tænk er en medlemsorganisation og en NGO (en regeringsuafhængig organisation). Vi arbejder for, at det skal være sikkert at være forbruger i Danmark.

Det gør vi ved at:

  • teste produkter for at se, om de lever op til producentens løfter, og om de er sikre.

  • oplyse dig om dine rettigheder i forbindelse med købelov og markedsføring gennem indhold på tænk.dk og vores telefonrådgivning.

  • arbejder politisk for at sikre dine rettigheder som forbruger.

  • tale din sag mod industri og politikere i pressen.

Vi tester produkter, så du får sikre varer

Mange tror, at myndighederne godkender alle produkter, før de kommer på det danske marked. Det gør de ikke. Virksomhederne skal selv garantere for sikkerheden af deres produkter - myndighederne laver kun stikprøvekontroller.

Forbrugerrådet Tænk tester hvert år hundredvis af produkter lige fra oregano og barnevogne til smartphones og fladskærme for at se, om produkterne er sikre og lever op til producentens løfter.

Hvert år dumper flere produkter - røgalarmer, der ikke opdager branden, solcremer med uønsket kemi og autostole, der ikke beskytter børnene godt nok.

Vores test er uafhængige, uvildige og videnskabelige. Det koster penge at teste grundigt, og derfor er testene forbeholdt medlemmer af Forbrugerrådet Tænk.

Vi rådgiver dig om dine rettigheder

Er du blevet snydt af vildledende markedsføring? Vil butikken ikke hjælpe dig, hvis dit køb er gået i stykker?

Hvert år kommer tusindvis af danske forbrugere i klemme med virksomheder, de har handlet med. Forbrugerrådet Tænk oplyser dig om dine rettigheder, når du handler.

På tænk.dk kan du læse om dine rettigheder i forbindelse med købeloven og markedsføring. Indholdet er hovedsageligt åbent for alle, fordi denne del af vores arbejde er finansieret gennem en bevilling på finansloven.

Som forbruger kan du også få gratis rådgivning per telefon, og som medlem kommer du forrest i telefonkøen, og du kan også få rådgivning via mail.

Vi sidder med, når lovene bliver lavet

Når love i Danmark bliver vedtaget, sidder Forbrugerrådet Tænk med ved bordet og taler din sag.  

Vi deltager i råd, nævn og udvalg, der forbereder den lovgivning, som påvirker din og andre forbrugeres hverdag.  Vi sidder blandt andet med, når Nationalbankens Betalingsråd diskuterer nye betalingssystemer, og når Fødevarestyrelsen diskuterer, hvordan de bedst arbejder for at sikre vores mad.

Forbrugerrådet Tænk sikrer også dine rettigheder når vi samarbejder direkte med erhvervslivet om at sørge for at virksomhederne opfører sig, som de skal. Vores arbejde i E-handelsfonden, Alkoholreklamenævnet og Rådet for Digital Sikkerhed bidrager til, at du trygt kan handle på nettet og for at sikre dit digitale privatliv.

Dine rettigheder som forbruger skal ikke kun dække dig i Danmark. Som forbruger handler du ofte på tværs af grænser. Og på mange områder bliver lovene vedtaget gennem internationale samarbejder, for eksempel i EU. 

Forbrugerrådet Tænk arbejder derfor også for dine rettigheder på nordisk, europæisk og globalt plan.

På nordisk plan arbejder vi sammen med de øvrige nordiske forbrugerorganisationer for eksempel med at give input til Nordisk Råds arbejde om mere bæredygtigt forbrug.

På europæisk plan repræsenterer vi dig i flere organisationer. Blandt andet sidder vi i bestyrelsen i den europæiske forbrugerorganisation BEUC.

På globalt plan sidder vi i bestyrelsen af den globale forbrugerorganisation Consumers International. Organisationen taler forbrugernes sag i blandt andet FN og WTO, for eksempel når der skal forhandles om regler for international handel.

EU: Det har Forbrugerrådet Tænk gjort for dig

Lovgivning, som skal sikre dine rettigheder, kommer ofte fra EU. Derfor arbejder Forbrugerrådet Tænk på europæisk plan for at sikre dig de bedste rettigheder. 40 forbrugerorganisationer fra 31 forskellige lande arbejder sammen i paraplyorganisationen BEUC. Nogle af de områder, vi arbejder på i den sammenhæng tæller bl.a.:

Sprøjtemidler ud af vores mad

Rester af sprøjtemidler, farvestoffer, konserveringsmidler og andre tilsætningsstoffer i mad er reguleret gennem EU. Vi kæmper for strengere regler for rester af sprøjtemidler i frugt og grønt.

Nej til hormonforstyrrende stoffer

Bisphenol A er et hormonforstyrrende stof, der er blevet brugt i alt fra legetøj til kasseboner. Grænseværdien for stoffet bisphenol A har EU sænket markant og er eksempelvis blevet forbudt at bruge i sutteflasker. Vi har i mere end 20 år sat fokus på stoffer, som kan være hormonforstyrrende og vil fortsat kæmpe for en strammere kemilovgivning i EU.

Beskyt dine personlige data

I EU har du ret til at få udleveret alle oplysninger, en virksomhed har om dig. Dine personlige oplysninger som køn, alder, helbred og økonomi er sikret gennem databeskyttelsesloven. Vi arbejder for beskyttelse af dine data og klagemuligheder i EU.

Billigere mobil i EU

Mobilregningen er blevet mindre, når du går på internettet i EU. Vi har i mange år kæmpet for at få afskaffet afgiften for at gå på nettet i udlandet, såkaldt roaming, så du gebyrfrit kan surfe på nettet i hele EU. Og vi arbejder fortsat for adgang til billig og sikker telefoni og internet i hele EU.

Mere klimavenlig og billig el

Forbrugerrådet Tænk har været med til at presse på for at åbne elnettet til vores nabolande, så strømmen bliver produceret, der hvor det er billigst. Vi vil fortsat kæmpe for billig og driftsikker energi til alle.

Stream serier på din ferie

Du kan tage streamingtjenester som HBO Nordic eller Netflix med på ferie. Film og serier med dansk tale og undertekster kan du se i hele EU. Tidligere har det ikke været en mulighed. Vi vil fortsat arbejde for sikre og pålidelige digitale tjenester.

Bedre rettigheder for flypassagerer

Er flyet aflyst, forsinket eller er du blevet afvist ved boarding? Du er sikret rettigheder gennem EU, når du tager flyet. Vi arbejder for at sikre dine rettigheder som rejsende i EU.

Bedre rettigheder for togpassagerer

I EU har du ret til kompensation, hvis du bliver over en time forsinket med toget. Siden 2009 har du haft ret til kontant kompensation, mad og drikke samt ret til at tage et nyt tog, hvis du mister en forbindelse på grund af en forsinkelse. Vi arbejder for at gøre det let at benytte mere bæredygtig og klimavenlig transport, og vi vil fortsat arbejde for bedre rettigheder for togpassagerer i EU.

Produkters holdbarhed

Produkter som køleskabe, vaskemaskiner og opvaskemaskiner, der bliver solgt i EU, skal overholde regler om energieffektivitet og produktdesign, så de mest miljøbelastende modeller ikke kommer på markedet. Vi vil arbejde videre med at sikre, at produkter holder og skal kunne repareres.

Vi hjælper dig med at træffe gode valg i en kompleks verden

Forstår du, hvad der står i lånedokumenterne fra banken, når du skal have et nyt realkreditlån? Hvordan beskytter du dine personlige data, når dit køleskab går på nettet? Hvordan spiser du klimavenligt?

Når du køber en vare, downloader en app eller laver en aftale med en virksomhed som for eksempel en bank eller et teleselskab, er aftalerne ofte komplicerede. Vilkårene kan være svære at forstå, og derfor er det svært at finde de bedste aftaler.

Som medlem af Forbrugerrådet Tænk, kan du på tænk.dk og i medlemsmagasinet Forbrugerrådet Tænk få hjælp til at beskytte dig selv og træffe de bedste valg, uanset om du skal lave en søgning på Google eller købe et nyt abonnement på bredbånd.

Vi taler din sag i medierne

Forbrugerrådet Tænk taler ikke kun din sag bag lukkede døre med politiker, myndigheder og industrien - vi er også forbrugernes stemme i tv, radio og aviserne hver dag.

Vores eksperter giver via medierne alle danskere hjælp, hvis tv-pakken stiger i pris eller banken snyder, når de investerer. På den måde sætter vi fokus på udfordringer og løsninger for forbrugerne overfor politikere, myndigheder og virksomheder.

Vi informerer og forebygger

Forbrugerrådet Tænk arbejder også for at sikre forbrugernes rettigheder gennem samarbejder og projekter, der sætter særlig fokus på grupper af forbrugere:

Er du medlem af Forbrugerrådet Tænk, gør du en forskel

Som medlem af Forbrugerrådet Tænk kan du undgå at blive snydt, når du handler. Gennem vores test og vores artikler får du nemlig hjælp til at undgå de værste produkter og faldgruber og finde de bedste produkter.

Du er også med til at bakke op om vores arbejde for alle danske forbrugere.

Jo flere medlemmer Forbrugerrådet Tænk har, desto stærkere er vores stemme overfor politikerne og myndighederne.