Må det være dyrere at betale med kontanter?
Gå til hovedindhold

Få adgang til alt indhold på tænk.dk, medlemsmagasinet og meget mere.

Bliv medlem

Medlemmerne spørger: Må det være dyrere at betale med kontanter?

· 10. juli 2023

SPØRGSMÅL FRA ET MEDLEM | Der er meget debat om retten til at bruge kontanter, og mange erhvervsdrivende vil gerne have afskaffet retten til at betale med kontanter. Nu kan jeg læse, at det bliver dyrere at køre over Storebæltsbroen, hvis man betaler med kontanter*.

Betyder det, at også andre erhvervsdrivende må tage en højere pris, såfremt man ønsker at betale kontant? Hvis andre også må sætte forskellig pris, alt efter hvilket betalingsmiddel man benytter, så har man jo næsten allerede afskaffet kontanter. Håber, I kan hjælpe med et svar.

– Dorthe Fauerholdt, Valby

*Red: Prisen er højere, hvis du betaler kontant eller med kort ved betalingsanlægget, sammenlignet med den rabatpris, du kan få, hvis du tilmelder dig automatisk betaling.

SVAR | Problemstillingen er som udgangspunkt reguleret af kontantreglen, som har til formål at hindre diskrimination af kontantkunder, og der må derfor ikke opstilles betalingshindringer, der alene gælder for kontantkunderne.

Det er derfor afgørende, om det kan sidestilles med diskrimination, at det er dyrere at betale med kontanter ved kørsel over Storebæltsbroen, og i øvrigt hvad der er årsag hertil, hvilket vi ikke kan vurdere.

Du kan rette henvendelse til Finanstilsynet vedrørende betalingsloven og kontantreglen. Finanstilsynet kan kontaktes på tlf. 3355 8282. Åbningstid: 12.00-14.00.

Du kan også klage til Forbrugerombudsmanden online.

Forbrugerombudsmanden behandler sager om virksomheders markedsføring i forhold til markedsføringsloven og anden forbrugerbeskyttende lovgivning.

– Jamaal Mahamud, stud.jur.