Medlemmerne spørger: Kan jeg teste min røgalarm?
Gå til hovedindhold

Få adgang til hele tænk.dk

Bliv medlem

Medlemmerne spørger: Kan jeg teste min røgalarm?

· 2. marts 2023

SPØRGSMÅL FRA ET MEDLEM | I dag er det åbenbart nordisk røgalarmdag, og derfor ville jeg lige teste min røgalarm. Jeg har en fra Elworks, som er en af de få røgalarmer på markedet, som får en god bedømmelse i jeres test.

Den bipper fint, når jeg trykker på testknappen, men jeg ønskede også at teste, om den ville reagere, hvis jeg udsatte den for røg. Jeg pustede en tændstik ud lige under den tre gange uden reaktion. Holdt den også over en dampende elkoger – ingen reaktion.

Måske er alt, som det skal være, men som forbruger bliver jeg utryg. Er det meningen, den skal være så sløv? Kan jeg udsætte den for en test, som den skal kunne klare for at kunne siges at være en fungerende røgalarm?

– Nina Tofte Hansen, Roslev

SVAR | Jeg kan godt forstå, at det er fristende selv at prøve at teste røgalarmen udover på testknappen, men helt generelt er det svært at teste røgalarmer selv.

Der skal en vis mængde røgpartikler til, før en røgalarm varsler, og det kan være svært at vurdere mængden af røgpartikler hjemme i stuen. Ved en brand udvikles der jo mange partikler, langt flere end ved afbrænding af en tændstik, og det er det, de skal reagere på. Og alarmerne må ikke være for følsomme og gå i gang ved for lav tæthed. For så bliver vi hurtigt trætte af at have dem hængende, og det er ingen tjent med.

Når vi tester røgalarmerne, gør vi det på et af de laboratorier, der er udpeget af myndighederne til at være kvalificerede til at teste røgalarmer. Testen er standardiseret og udføres derfor ens hver gang for alle alarmer. Alarmerne hænger i et rum, hvor der startes forskellige typer af brande, og for hver type brand registreres det, om de varsler tids nok i forhold til røgtætheden, der nøje måles.

Vi har kun få gange i vores mange test set alarmer, der slet ikke går i gang med at varsle. De har alle været fra tvivlsomme internetsider. Når de mere gængse alarmer dumper i test, skyldes det ikke, at de slet ikke varsler, men at de gør det for sent/ved for stor røgtæthed eller med varierende følsomhed.

Dette blot for at sige, at vores formodning er, at langt de fleste vil varsle på et eller andet tidspunkt, når de udsættes for tilstrækkelig med røgpartikler. I forhold til din alarm er det fint at tjekke den med testknappen, som du allerede har gjort. Husk også at udskifte røgalarmen løbende. Røgalarmer med batteri skal typisk udskiftes hvert 10. år men tjek den angivne udløbsdato, der skal stå i bunden af røgalarmen.

Vi anbefaler ikke, at man begynder at lave forskellige afbrændingstest hjemme, for at se om den virker.

Venlig hilsen Stine Müller, projektleder