Bruger ecoprogrammer til opvask og vask mindre strøm?
Gå til hovedindhold

Få adgang til hele tænk.dk

Bliv medlem

Bruger ecoprogrammer til opvask og vask mindre strøm?

· 31. marts 2023

SPØRGSMÅL FRA ET MEDLEM | På grund af en generel opmærksomhed på energiforbruget har jeg følgende spørgsmål: Er det i den aktuelle situation fortsat en fordel at vaske tøj og opvask på ecoprogrammer?

I min opvaskemaskine tager et ecoprogram på 50 grader 4:39 timer mod et almindeligt 40-65-graders program, der varer 2:53 timer. Et 60-graders ecoprogram i vaskemaskinen varer 4:31 timer mod et almindeligt 60-graders program, der tager 2:27 timer.

– Ann Granum, Vanløse

SVAR | Langt størstedelen af den energi, der bliver brugt i forbindelse med vask i opvaskemaskinen eller vaskemaskinen, går til opvarmning af vandet.

Derfor er tidsforbruget ikke en vigtig faktor i forhold til energiforbruget.

Det er til gengæld temperaturen og mængden af vand. Jo mere vand der skal varmes op, og jo højere temperatur det skal varmes op til, jo højere energiforbrug. Opvaskemaskinen bruger desuden i de fleste tilfælde noget energi på at tørre servicet.

Når vi tester opvaskemaskiner, tester vi netop de to programmer, du nævner. Vi tester med en maskine fyldt med snavset service. I det tilfælde bruger autoprogrammet stort set altid mere energi end ecoprogrammet.

For vaskemaskiner tester vi ikke ecoprogrammet, men hvis du sammenligner ecoprogrammet på 60 grader med det almindelige bomuldsprogram på 60 grader, så bruger ecoprogrammet mindre energi. Du vil ofte kunne finde forbrugsværdier for disse programmer angivet i manualen for vaskemaskinen. Hvis du ønsker at spare på energien, er det bedste, du kan gøre, at vaske ved en lavere temperatur. Det meste tøj kan sagtens blive rent ved 30 grader.

– Gitte Sørensen, projektleder, Test og analyse

Få rådgivning om dine rettigheder

Forbrugerrådet Tænk giver gratis rådgivning om købelov og markedsføring til alle forbrugere. Som medlem får du udvidet hjælp. Medlemmer kommer forrest i telefonkøen, har ekstra lang telefontid hver dag og kan få rådgivning på mail.

Se mere her