Kosmetik: Sådan klager du over bivirkninger
Shampoo, hårfarve, neglelak og makeup kan få din hud til at klø og slå ud. Vidste du, at du faktisk kan klage, hvis du oplever det? Få hjælp til at gøre det her.
Kløe, rødme, hævelser, knopper, blærer og sår kan du godt opleve, efter at du har brugt shampoo, makeup eller hårfarve. Men vidste du også, at du kan klage over det?
Det er vigtigt, at du klager
Det er Miljøstyrelsen, som håndterer klager over kosmetik.
Når du klager, bliver Miljøstyrelsen og producenterne klar over, at der et problem, som de skal gøre noget ved.
På den måde kan du være med til at sørge for, at der fremover er sikrere produkter på hylderne.
Indberetninger er derfor vigtige, da de giver Miljøstyrelsen mulighed for at kigge nærmere på produktet.
Sådan klager du
- Har du fået bivirkninger af en creme, noget makeup eller en shampoo, skal du holde op med at bruge produktet med det samme.
- Dokumentér gerne bivirkningerne. Tag fx et billede af dit udslæt, rødmen eller sårene, hvis du har synlige allergiske reaktioner.
- Overvej at gå til lægen og få undersøgt dine symptomer. Husk at medbringe produktet eller emballagen fra produktet, så lægen kan spore sig ind på, hvilken ingrediens i produktet du har reageret på.
- Udfyld en klage. Du kan oprette en klage over et kosmetisk produkt på Miljøstyrelsens hjemmeside. Du kan vælge at vedlægge billeder og et evt. udskrift fra din lægejournal i klagen. Men det er ikke strengt nødvendigt, hvis du ikke har det tilgængeligt.
- Fortæl producenten om din oplevelse. Find virksomhedens adresse på emballagen til produktet. Virksomheder, der markedsfører kosmetiske produkter, har pligt til at registrere og opbevare oplysninger om uønskede virkninger fra kosmetik.
Kemiluppen: Tjek dine produkter for uønsket kemi
Kemiluppen er en app, der hjælper dig med at undgå problematiske stoffer i kosmetik og pleje samt vask og rengøring.
Neglelak: Fem tips til at undgå uønsket kemi
Neglelak og andre negleprodukter kan indeholde uønsket kemi. Få hjælp til at mindske din udsættelse for uønskede stoffer her.
Kosmetik uden for EU kan du ikke regne med er sikkert
Ansigtsmasker, læbepomader, hårolier og cremer fra udenlandske webshops kan indeholde problematiske stoffer som fx PFAS eller parabener.