Farver til øjenbryn og øjenvipper kan give allergiske reaktioner
Gå til hovedindhold

Få adgang til hele tænk.dk

Bliv medlem

Farver til øjenbryn og øjenvipper kan give allergiske reaktioner

Farver du selv dine øjenbryn eller øjenvipper? Så kan du risikere at købe produkter, der ikke er tilladt til privat brug og kan være allergifremkaldende.

Tage Majland · Foto: Getty Images · 18. oktober 2021
farve til øjenbryn kan give allergisk reaktion.

Pas på hjemmefarvning til bryn og vipper

Det kan være en nem løsning at farve øjenbryn og øjenvipper med semipermanente farver, der holder i flere uger. Mange gør det i stedet for dagligt at lægge mascara på vipperne og farve på brynene.

Men pas på, hvis du gør det selv. Farvestofferne i øjenbryns- og vippefarve kan være meget allergifremkaldende ved kontakt med huden. Særligt allergi i øjenområdet kan være voldsom.

For let at købe farver kun til professionelle

Øjenvippefarve til hjemmefarvning må ikke indeholde en række problematiske farvestoffer, som er tilladt i både hårfarve, øjenbrynsfarve og i øjenvippefarver til professionel brug.

I en test af Forbrugerrådet Tænk Kemi indeholder 5 ud af 23 produkter nogle af disse allergifremkaldende farvestoffer, der kun er tilladt i produkter til professionel brug.

I netbutikker og fysiske butikker er det dog let for alle at købe øjenbryns- og vippefarver, som kun må bruges af frisører og kosmetologer, der arbejder professionelt med produkter. Og som er uddannet i at påføre farve uden at ramme hud eller øjne.

Risikoen for allergi er derfor større, hvis du selv bruger farve, som kun er til professionel brug.

Mindre beskyttet med erhvervsprodukter

Problemet med forskellige regler for produkter til profesionelle og almindelige forbrugere er også set på andre områder.

Mange produkter til tandblegning må fx kun anvendes på tandklinikker, fordi der er stor risiko for ætsningsskader. Derfor er de for farlige at bruge derhjemme.

For rengøringsmidler findes der ikke de samme regler om oplysning af indholdet for produkter til professionelle og private. Forbrugerrådet Tænk Kemis test af gulvvaskemidler viser, at det ofte er muligt for alle at købe de profesionelle og mindre deklarerede produkter.

Hvor er informationen?

Informationen på øjenbryns- og vippefarver er heller ikke særlig tydelig om, at det ikke er et produkt til dig som almindelig forbruger.

I testen af øjenbryns- og vippefarver er produkter til at farve vipper fra RefectoCil kun til professionel brug. Alligevel er RefectoCil let at købe for forbrugere. 

På RefectoCil pakkernes side står der med meget lille skrift "kun til professionel brug". Dette kan mange forbrugere nemt overse.

Det er også tilfældet for Ardell Brow Tint, hvor der kun står "For professional use only" på bagsiden af pakken.

Goldhair, Engesvang: RefectoCil overholder reglerne

"RefectoCil er til professionel brug og markedsføres eller sælges derfor ikke i detailbutikker som Matas, Normal, Coop eller Salling Group. Det står også i brugsanvisningen, der følger med hvert produkt. RefectoCil er godkendt til brug i EU og overholder reglerne".

Goldhair, Engesvang, ansvarlig for RefectoCil i Danmark

Miljøstyrelsen undersøger sagen

Forbrugerrådet Tænk Kemi har sendt resultaterne til Miljøstyrelsen. De undersøger, hvilke regler der sikrer, at private ikke kan købe professionelle produkter.

Styrelsen afventer svar fra EU-Kommissionen om, hvorvidt forhandlere i fysiske buytikker og online er forpligtede til at sikre, at private ikke køber produkter bestemt til erhvervsmæssig brug.

Ifølge Miljøstyrelsen er der på EU-niveau generelt - og særligt på kosmetikområdet - opmærksomhed på, at der skal arbejdes for at forbedre beskyttelsen for forbrugerne, når de handler på nettet.

Brug aldrig brynfarve til vipperne

Se grundigt efter på pakkerne, om farver kun må bruges til øjenbryn og ikke også til vipper.

Farver til øjenvipper må gerne bruges til øjenbrynene, men ikke omvendt. Det skyldes, at der er stoffer, som gerne må være i brynfarver, men ikke i vippefarver, der bruges helt tæt på øjet.

I vores test af 23 øjenbryns- og øjenvippefarver må 10 af dem kun bruges til at farve bryn med - og ikke vipper - på grund af deres indhold af kemiske stoffer.

Det skal du være opmærksom på, før du vælger og læse grundigt på pakken inden brug. Desværre er det ikke altid tydeligt beskrevet.

Miljøstyrelsen har ikke taget stilling til de fremlagte eksempler fra testen. Men svarer generelt, at det ikke er tilladt at markedsføre kosmetiske produkter på en måde, der kan vildlede forbrugeren.

7 gode råd til at farve bryn og vipper

  1. Overvej, om det er nødvendigt for dig at farve dine bryn og vipper. For at undgå allergifremkaldende stoffer kan du i stedet bruge make-up, der ikke er permanent og er uden uønsket kemi.
  2. Få gerne hjælp af en anden - såsom en professionel - til at farve bryn og vipper.
  3. Brug aldrig øjenbrynsfarve til at farve øjenvipper med. Farve til bryn indeholder flere uønskede stoffer end vippefarve.
  4. Køb helst produkter, der er til farve af både bryn og vipper. Disse produkter indeholder færre allergifremkaldende stoffer.
  5. Køb kun produkter, som er til privat brug. Sådan undgår du at købe produkter, der indeholder flere uønskede stoffer, og som kun er beregnet til brug af professionelle.
  6. Undgå at få øjenbryns- og vippefarve på huden og i øjnene. Påfør fx vaseline omkring området, som skal farves for at minimere hudkontakten. Skyl med det samme, hvis uheldet er ude.
  7. Brug den gratis app Kemiluppen til at scanne dine produkter for uønsket kemi.

Forbrugerrådet Tænk Kemi mener: Forhandlere skal forpligte sig over for forbrugerne

"Det er ikke i orden, at private forbrugere uforvarende kan komme til at købe produkter til professionelle og blive udsat for en risiko. Forhandlere skal selvfølgelig være forpligtede til at sørge for, at det kun er professionelle, der køber disse produkter, både online og i fysiske butikker".

Claus Jørgensen, projektchef, Forbrugerrådet Tænk Kemi