Sexlegetøj: Testet for indhold af silikonestoffer
Gå til hovedindhold

Få adgang til alt indhold på tænk.dk, medlemsmagasinet og meget mere.

Bliv medlem

Vibratorer: Testet for indhold af silikonestoffer

Er der uønsket kemi i din vibrator? Vi har testet 9 vibratorer af silikone for uønskede kemikalier, der kan komme i nær kontakt med kroppens følsomme områder.

Christel Søgaard Kirkeby · Foto: Getty Images · 29. maj 2020
Forskellige vibratorer

Uønsket kemi kan findes i mange af de produkter, som du bruger i din dagligdag. Kemikalierne i dine produkter er ofte gode og nyttige. Men nogle er blandt andet mistænkt for at være hormonforstyrrende.  

Hormonforstyrrende stoffer kan blandt andet forringe evnen til at få børn. Kosmetik på huden, mademballager og elektronik i hjemmet er alle eksempler på produkter, der i nogle tilfælde kan udsætte dig for disse kemikalier.

Sexlegetøj som en vibrator eller dildo er i tæt kontakt med kroppens følsomme områder. Det er muligt, at der er et større optag af kemiske stoffer gennem slimhinderne end gennem huden.

Se de testede vibratorer.

Laboratorietest undersøger indhold af silikonestoffer

Vibratorerne i testen er alle lavet af silikone. I silikone bruges blandt andet en række kemikalier, som hedder cykliske siloxaner. Disse kan være problematiske for både miljøet og sundheden.

I en laboratorietest har Forbrugerrådet Tænk Kemi undersøgt silikonen i vibratorerne. Helt specifikt er der testet for følgende problematiske siloxaner:

  • Cyclotetrasiloxane (D4)
  • Cyclopentasiloxane (D5)
  • Cyclohexasiloxane (D6)

Uønsket kemi findes kun i små mængder i vibratorer

Silikonestofferne ovenfor er på EU’s liste over særligt problematiske kemikalier. Det skyldes, at de er belastende for miljøet. De nedbrydes ikke, spreder sig over lange afstande i naturen og kan ophobe sig i dyr.

1 af silikonestofferne (D4) er skadelig for forplantningsevnen, og 2 er mistænkt for at være hormonforstyrrende (D4 og D5).

Testen viser, at alle vibratorerne indeholder siloxaner. Men indholdet er så begrænset, at det ikke i sig selv udgør nogen grund til bekymring. Udsættelsen vil være større fra eksempelvis kosmetik eller glidecreme.

Testen viser afgivelse af ”flygtige stoffer” i alle vibratorer

Testen viser, at alle vibratorer og dildoer afgiver såkaldte flygtige forbindelser. Det vil sige, at vibratorerne frigiver kemiske stoffer. Testen kan ikke sige, hvad det præcis er for nogle stoffer, der frigives fra vibratorerne.

De flygtige stoffer er formentligt ikke problematiske for din sundhed. Men det er dog uønsket, at produkter afgiver kemikalier, når de er i tæt kontakt med kroppens sårbare områder.

De testede vibratorer lever for eksempel ikke op til de anbefalinger, der gælder for silikone, som er beregnet til kontakt med mad og drikke.

3 vibratorer i testen er parfumerede

Parfume kan give allergi. Det er derfor generelt en god ide at skrue ned for parfume i produkter, hvis du vil minimere risikoen for parfumeallergi.

I testen lugter 3 vibratorer tydeligt parfumeret (Lelo, We-vibe og Smile makers). Der står ikke på pakken, at produkterne er parfumeret. Så spørg dig frem hos forhandler eller producent, hvis du vil undgå parfume.

I testen er der også et enkelt produkt, som havde en kraftig kemisk lugt. Oplever du, at et produkt lugter kraftigt kemisk, så lad det gerne ligge til ”afdampning” et par uger, inden du tager det i brug.

Har det en vedvarende kraftig kemisk lugt, så kontakt producenten og hør, om det kan være meningen.

Vælg den rette glidecreme

Vær opmærksom på, at ikke alle slags glidecremer kan bruges sammen med sexlegetøj. Særligt silikonebaseret glidecreme skal ikke bruges sammen med sexlegetøj af silikone.

Vandbaseret er ofte et godt valg. Følg vejledningen på produkterne.